Mówi: | Piotr Buze |
Funkcja: | sprzedawca |
Firma: | Black Red White |
Przy urządzaniu pokoju nastolatka należy wziąć pod uwagę wielofunkcyjność tego pomieszczenia
Pokój nastolatka musi łączyć w sobie funkcję sypialni, pracowni oraz salonu. To miejsce, w którym zamyka się cały świat dorastającego człowieka, dlatego w trakcie projektowania wnętrza dla gimnazjalisty lub licealisty należy wyodrębnić w nim trzy strefy: snu, nauki oraz odpoczynku.
Wybierając meble do pokoju nastolatka, warto zwrócić uwagę na rozwiązania kompleksowe, które pozwalają na optymalne wykorzystanie przestrzeni przy jednoczesnym zachowaniu proporcji w poszczególnych strefach. Miejsce do pracy powinno być oddzielone od miejsca do spania, podobnie jak strefa relaksu nie powinna nachodzić na strefę nauki, by umożliwić nastolatkowi komfortowe wykorzystanie każdej z funkcji pomieszczenia.
– Wśród mebli dla nastolatków najlepiej sprawdzają się meble modułowe. Możemy w małym pomieszczeniu według naszego uznania wybrać meble z danej kolekcji, tworząc bazę, do której z biegiem czasu możemy dodawać kolejne elementy. Ważne jest też dobre rozplanowanie takiego pokoju, tak żeby nastolatek miał swobodny dostęp do każdego miejsca – mówi agencji informacyjnej Newseria Lifestyle Piotr Buze z firmy Black Red White.
Dominującym trendem w dekoracji pokoju nastolatka są obecnie wyraziste kolory i odważne połączenia równoważone prostotą kształty.
– Przy wyborze mebli dla nastolatków warto postawić na wyraziste kolory, na przykład połączenie szarości z bordo. Ważna też jest też stylistyka, w kolekcjach dla nastolatków są to raczej proste formy i bryły. Należy również zwrócić uwagę na jakość wykonania oraz atesty, które potwierdzają bezpieczeństwo – mówi Piotr Buze.
Równie ważnym elementem w pokoju nastolatka jest oświetlenie. Oprócz klasycznej małej lampki biurowej warto zdecydować się na lampę o zróżnicowanej mocy oświetleniowej, która pozwala na zmianę natężenia oświetlenia w zależności od sytuacji. Tak dobrana lampa idealnie wpisuje się w wielofunkcyjność pokoju nastolatka i może służyć jako oświetlenie do pracy oraz relaksu.
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii
Jedynka Newserii
Muzyka
Wojciech „Łozo” Łozowski: Ruszam z moim solowym projektem, ale nie mam już potrzeby bycia gwiazdorem jak kiedyś. Nowe utwory tworzyłem w różnych stanach emocjonalnych
Wokalista ma sporo muzycznych planów na najbliższe miesiące, szykuje bowiem oryginalny projekt solowy. Już niebawem premierę będzie miał jego najnowszy utwór. Właśnie realizowany jest teledysk. Wojciech „Łozo” Łozowski cieszy się na ten nowy etap swojej kariery i choć teraz o wiele spraw będzie musiał zadbać sam, to jednak bez wahania stawia czoła nowym wyzwaniom i wierzy, że to jest właśnie jego czas. Na autorskiej płycie znajdą się piosenki, które tworzył przez kilka ostatnich lat.
Psychologia
Beata Pawlikowska: To wszystko, czego doświadczyłam w dżungli amazońskiej, wstrząsnęło mną i pokazało mi prawdę o sobie samej. To właśnie był początek zmian w moim życiu
Pisarka preferuje podróżowanie w pojedynkę. Lubi wyjeżdżać w trudne, niedostępne rejony świata, bo takie wyprawy są także podróżą w głąb siebie. Chociażby w dżungli amazońskiej przekonała się, że decyzje, jakie podejmujemy na różnych etapach naszego życia, wynikają właśnie z naszego postrzegania samych siebie i świata. A z kolei to postrzeganie zależy od podświadomych przekonań, które są naszym wewnętrznym programem wgranym w dzieciństwie. W swojej książce zatytułowanej „Kody podświadomości” podróżniczka tłumaczy, że jeśli ktoś podświadomie wierzy na przykład w to, że nie ma prawa do szczęścia i jest gorszy od innych, to jego życiowa droga będzie właśnie wiernym odbiciem tych przekonań.
Konsument
Coraz więcej Europejczyków ogranicza spożycie mięsa na rzecz produktów roślinnych. Większe wsparcie ze strony rządów i legislacji mogłoby zwiększyć ich popularność
Ponad połowa Europejczyków jedzących mięso aktywnie ogranicza jego roczne spożycie. Niemal 30 proc. co najmniej raz w tygodniu spożywa przynajmniej jedną roślinną alternatywę mięsa lub nabiału – wynika z badania ProVeg. Zmiana nawyków konsumenckich napędza branżę produktów roślinnych, ale wspomogłyby ją także zmiany systemowe, m.in. szersze dofinansowanie produkcji roślinnej kosztem mięsnej czy obniżenie podatku na żywność o niskim śladzie środowiskowym.