Mówi: | Marta Marczuk |
Funkcja: | ekspertka platformy Zdrowyapetyt.pl |
Regularne spożywanie posiłków zapobiega nadwadze oraz chorobom takim jak cukrzyca i miażdżyca
Regularność spożywania posiłków to istotny, lecz często lekceważony element zdrowego stylu odżywiania. Posiłki powinny być jedzone o stałych porach, a przerwy między nimi nie powinny przekraczać trzech godzin. Dzięki temu zapobiega się nie tylko otyłości, lecz także wielu chorobom, np. miażdżycy i cukrzycy. Eksperci przestrzegają przed tym, by nie jeść posiłków w trakcie innych, absorbujących czynności, jak oglądanie telewizji lub czytanie książki.
W ciągu doby człowiek powinien zjeść minimum pięć niedużych posiłków. Dla zachowania zdrowia i smukłej sylwetki ważne jest nie tylko to, co składa się na każdy posiłek, lecz także regularność i sposób jego spożywania. Posiłki powinno się jeść o stałych porach w odstępach nie większych niż trzy godziny. Ta regularność utrzymuje stałe tempo metabolizmu i zapobiega odkładaniu się tkanki tłuszczowej. Zbyt długie przerwy między posiłkami mogą prowadzić nie tylko do nadwagi, lecz także do licznych chorób, np. miażdżycy i cukrzycy.
– Higiena i regularność jedzenia to jest fakt, o którym bardzo często zapominamy. A zwłaszcza osoby pracujące, które pochłonięte codziennym chaosem i pośpiechem zapominają o tym, że należy się odżywiać regularnie, że należy jednak znaleźć czas na posiłek, znaleźć chwilę oddechu po to, żeby ten posiłek nie był spożywany nad komputerem, nad książką, przy telewizorze, ale w sposób, który pozwoli nie tylko na pewną kulturę i celebrację tego jedzenia, lecz także pozwoli nam dzięki temu zdrowiej się odżywiać – mówi Marta Marczuk, ekspertka platformy Zdrowyapetyt.pl, w rozmowie z agencją informacyjną Newseria Lifestyle.
Godziny spożywania posiłku to indywidualna kwestia. Należy je dobrać do trybu życia, preferencji żywieniowej, aktywności fizycznej, a nawet wagi ciała. Warto skorzystać z aplikacji internetowych, które na podstawie takich parametrów, jak: płeć, waga ciała, rodzaj aktywności uprawianej fizycznej i wiek, wyznaczą godzinę pierwszego posiłku. Aplikacja ta będzie też codziennie przypominała o zbliżającej się porze jedzenia. Jest to dobre rozwiązanie, zwłaszcza dla osób prowadzących aktywny, nieregularny tryb życia, którym zdarza się zapominać o posiłkach.
– Wiadomo, że każdego dnia ludzie, zwłaszcza osoby pracujące, są narażeni na olbrzymi stres. Ale musimy bardzo uważać, ponieważ stres może zmylić nasz organizm i czasami nam się wydaje, że jesteśmy głodni, wtedy jemy na siłę, lub też na odwrót. Czasami, kiedy ten stres jest bardzo silny, kiedy tych nerwów jest dużo, nasz żołądek zaciska się i wtedy praktycznie w ogóle nie czujemy głodu. To jest bardzo niebezpieczny moment, dlatego należy jednak się zmotywować i pamiętać o regularności posiłków – mówi Marta Marczuk.
Zmuszenie się do jedzenia w takiej sytuacji pomoże uniknąć spożycia zbyt dużej ilości jedzenia pod koniec dnia, gdy ustąpią objawy stresu. Eksperci radzą też, by celebrować posiłki, czyli jeść wolno i w skupieniu. Nie powinno się podjadać, np. podczas czytania książki, bowiem trudno wtedy kontrolować ilość spożywanego jedzenia.
– Powinniśmy unikać jedzenia z bodźcami, czyli kiedy na przykład oglądamy telewizję, jesteśmy w kinie, czytamy książkę albo pracujemy, bo wtedy nie kontrolujemy tego, jak jemy i ile jemy, i de facto jemy w tym momencie za dużo. Wydaje nam się, że jesteśmy cały czas głodni, a tymczasem nasz organizm jest tak pochłonięty czynnością, którą w tej chwili robi, że ten bodziec o tym, że nasz żołądek jest już pełen, dotrze do nas zdecydowanie za późno, podczas gdy powinien dotrzeć wcześniej – mówi Marta Marczuk.
Rodzicom często zdarza się dawać dzieciom posiłki, gdy oglądają one telewizję. Pochłonięte bajką nie grymaszą bowiem nad jedzeniem i nie zwracają uwagi na to, z czego składa się posiłek. Zdaniem ekspertów w ten sposób rodzice pozbawiają dziecko szansy na poznanie możliwości swojego organizmu i określenie tego, ile jest ono w stanie zjeść. Wyrabiają także niezdrowy nawyk ciągłego podjadania podczas oglądania telewizji, który w przyszłości może skutkować nadwagą.
Czytaj także
- 2025-03-05: Nawet 35 proc. Polaków może się zmagać z insulinoopornością. Sygnałami alarmowymi są nagły wzrost wagi ciała, senność i napady głodu
- 2025-01-21: Polacy nie wiedzą zbyt dużo o chorobach mózgu. Jeszcze mniej o tym, jak o niego dbać
- 2024-12-23: Przeciętny Polak spędza w sieci ponad trzy godziny dziennie. Tylko 11 proc. podejmuje próby ograniczenia tego czasu
- 2024-12-12: Wdrażanie GenAI może oznaczać nasilenie stresu wśród pracowników. Firmy potrzebują odpowiedniej strategii komunikacyjnej
- 2024-11-14: Ubóstwo menstruacyjne wciąż jest problemem w Polsce. Nowy program MEN ma z nim walczyć
- 2024-11-06: Coraz więcej Polaków deklaruje, że nie marnuje żywności. Wciąż jednak do kosza trafia 5 mln t jedzenia rocznie
- 2024-12-04: Zmęczenie i spadek motywacji coraz częstszym problem polskich pracowników. Niewielu może liczyć na wsparcie pracodawców
- 2024-10-02: Polacy na bakier z higieną cyfrową. To przekłada się na zdrowie fizyczne i psychiczne, szczególnie młodych
- 2024-07-24: Katarzyna Pakosińska: Uwielbiam programy na żywo i nieprzewidziane sytuacje. Duże doświadczenie dała mi praca na estradzie
- 2024-05-02: Sport może wspomagać walkę z bezsennością. Osoby aktywne fizycznie mają mniej problemów ze snem
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Nie żyje Jadwiga Jankowska-Cieślak

Jadwiga Jankowska-Cieślak: Zwykle Złota Palma otwiera ścieżkę do kariery, a mi zamknęła. W Polsce trwał wtedy stan wojenny i musiałam szybko wracać do kraju
Dom i ogród

Eliza Gwiazda: Bez chemii naprawdę można wysprzątać mieszkanie na błysk. Wiele rzeczy da się doczyścić na przykład sodą
Influencerka lubi, gdy w jej domu wszystko lśni, i ma swoje sprawdzone metody sprzątania bez używania chemii. Popularne składniki, które można znaleźć w każdej kuchni, takie jak soda, ocet czy kwasek cytrynowy, okazują się bowiem równie skuteczne i wydajne jak detergenty. Eliza Gwiazda zaznacza, że naturalne metody sprzątania i czyszczenia różnych powierzchni są przyjazne dla środowiska oraz bezpieczne dla domowników i zwierząt.
Handel
Piwo bezalkoholowe stanowi już 6,5 proc. sprzedaży browarów. Konsumenci świadomie ograniczają spożycie alkoholu

W 2024 roku polscy konsumenci kupowali ponad 1 mln butelek i puszek piwa 0,0% dziennie. Przez ostatnią dekadę rynek tych piw urósł pod względem wolumenu 10-krotnie. Branża inwestuje w innowacje w segmencie piw bezalkoholowych, wzmacniając nie tylko smak, ale również ich wartości odżywcze. Piwa 0,0% wpisują się w coraz popularniejszy, zwłaszcza wśród młodszego pokolenia, trend NoLo (no alcohol low alcohol), co może okazać się furtką do ograniczenia konsumpcji alkoholu.
Moda
Krzysztof Skórzyński: Lubimy mówić, że dbamy o środowisko i dajemy rzeczom drugie życie. A potem idziemy do galerii i kupujemy nowe ubrania

Z obserwacji dziennikarza wynika, że choć niektóre firmy promują swoje działania i produkty jako ekologiczne, to zdarza się, że rzeczywistość jest zgoła inna. Podobnie jest z osobami z naszego otoczenia. Bywa, że głośno mówią o recyklingu, a jednocześnie ślepo gonią za modą i wciąż kupują nowe ubrania, dodatki czy elementy wyposażenia wnętrz. Krzysztof Skórzyński i Kajra zapewniają jednak, że zależy im na tym, by nie zanieczyszczać środowiska kolejnymi odpadami, dlatego są zwolennikami ponownego wykorzystywania różnych rzeczy.