Mówi: | Robert Sowa |
Funkcja: | kucharz |
Robert Sowa proponuje menu dla aktywnej mamy: comber z sarny, polędwicę z halibuta i sorbet ze szczawiu
Według Roberta Sowy aktywna mama powinna odżywiać się niczym zawodowy sportowiec, a do tego jadać po królewsku. Proponowane przez niego menu składa się z sarniny, dwóch rodzajów ryby, sorbetu ze szczawiu i musu chałwowego.
Aktywna mama potrzebuje odpowiedniej dawki energii. Zdrowa dieta powinna zapewnić kobiecie siłę na cały dzień.
– Wszystko to, co dzisiaj jadają zawodowi sportowcy to aktywna mama powinna jeść. Oczywiście my mówimy o mamie aktywnej, a nie mówimy o mamie w ciąży, która zawsze ma jakieś swoje fanaberie kulinarne i powinna zwracać baczniej uwagę na to, co je – uważa Robert Sowa.
Kucharz aktywnym mamom proponuje zdrowe, ale jednocześnie dość wyrafinowane menu.
– Plastry combra sarny marynowane z oliwą truflową, z tartym serem bursztyn lub parmezanem. Do tego rucola i prażone kapary. Później cappuccino z borowików i sorbet ze szczawiu. Ze względu na to, że przystawka była mięsna to postawiłem na ryby. Będzie polędwica z dorsza atlantyckiego, polędwica z halibuta. To wszystko będzie podane z blanszowanym szpinakiem z krewetkami. Na deser mus z chałwy z sezamkami z kremem waniliowym. Do tego truskawki i maliny. Myślę sobie, że jeśli tak będzie jadać każda aktywna mama w naszym kraju to będzie miło i wesoło – uważa Robert Sowa.
Według kucharza pracująca mama nie ma czasu na poszukiwania produktów w różnych sklepach. Najlepiej, by mogła zrobić zakupy w jednym miejscu.
– Specjalnie odwiedziłem kilka sklepów. Zarówno dorsz i halibuta kupimy bez problemu. Krewetki widziałem mrożone też. Ze szczawiem może być problem, ale tu może być sorbet cytrynowy. Comber z sarny można również znaleźć, więc tutaj nie ma problemu. Oliwa truflowa to już raczej w delikatesach. Więc nie odpłynąłem za bardzo z tym menu, można wszystkie produkty dostać na rynku bez żadnego problemu – zapewnia kucharz.
Kobiety, które aktywnie spędzają czas powinny jeść regularnie pięć posiłków dziennie w odstępach najlepiej co trzy godziny. Jeśli mama chce zachować figurę, to powinna zrezygnować z podjadania oraz z jedzenia po godzinie 18. Warto także pamiętać o piciu około 2 litrów wody dziennie. Lekkimi przekąskami niech będą owoce, orzechy, rzeczy lekkie, a nie słodycze.
Czytaj także
- 2025-04-04: Dziś premiera drugiego albumu Wiktora Dyduły. „Serwuję dużą gamę najróżniejszych emocji”
- 2025-02-19: Wycofanie się USA z WHO może mieć katastrofalne skutki. Cenę zapłacą także kraje UE
- 2025-01-30: Za rok USA oficjalnie wycofają się z porozumienia paryskiego. To nie musi oznaczać rezygnacji z zielonych inwestycji
- 2025-02-07: Miasta będą się starzały wolniej niż reszta kraju. Jednak w niektórych do 2050 roku seniorzy będą stanowić 37 proc. populacji
- 2024-12-16: Na przewlekłą chorobę nerek cierpi w Polsce 4,5 mln osób. Pacjenci apelują o szerszy dostęp do leczenia, które opóźnia dializy
- 2024-12-30: Nowy rok to dobry moment na refleksję nad celami finansowymi. Polacy mają coraz większą świadomość konieczności budowania kapitału
- 2024-12-05: Opieka długoterminowa mierzy się z niedoborem kadr. Brakuje szczególnie pielęgniarek
- 2024-11-15: Rok regularnej aktywności fizycznej wydłuża życie w zdrowiu o co najmniej rok. Zmniejsza też absencję chorobową w pracy
- 2024-10-29: Trudno gojące się rany to problem miliona Polaków. System ochrony zdrowia go bagatelizuje
- 2024-11-20: Bezpieczeństwo żywnościowe 10 mld ludzi wymaga zmian w rolnictwie. Za tym pójdą też zmiany w diecie
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Nie żyje Jadwiga Jankowska-Cieślak

Jadwiga Jankowska-Cieślak: Zwykle Złota Palma otwiera ścieżkę do kariery, a mi zamknęła. W Polsce trwał wtedy stan wojenny i musiałam szybko wracać do kraju
Gwiazdy

Wiktor Dyduła: W domu rodzinnym zawsze podtrzymywaliśmy tradycję śmigusa-dyngusa. Teraz widzę, że w miastach już zanika ten zwyczaj
Zdaniem wokalisty śmigus-dyngus może dostarczyć sporo radości, ale też być powodem kłótni, chociażby w momencie, kiedy nie wszyscy godzą się na taką zabawę. Nie ukrywa też, że w dzieciństwie najbardziej czekał właśnie na lany poniedziałek i bitwę na wiadra. Zauważa jednak, że z roku na rok ta tradycja powoli zanika, a za oblanie wodą osób, które sobie tego nie życzą, można nawet dostać mandat.
Handel
Konsumpcja jaj w Polsce rośnie. Przy zakupie Polacy zwracają uwagę na to, z jakiego chowu pochodzą

Zarówno spożycie, jak i produkcja jaj w Polsce notują wzrosty. Znacząca większość konsumentów przy zakupie jajek zwraca uwagę na to, czy pochodzą one z chowu klatkowego. Polska jest jednym z liderów w produkcji i eksporcie jajek w UE, ale ma też wśród nich największy udział kur w chowie klatkowym. Oczekiwania konsumentów przyczyniają się powoli do zmiany tych statystyk.
Infrastruktura
Mazowsze ze specjalną ofertą na Wielkanoc i majówkę. Rośnie zainteresowanie podróżami po regionie

Okres wielkanocny i majówkowy, które w tym roku wypadają bardzo blisko siebie, to czas wzmożonego ruchu turystycznego na Mazowszu. Region, który w ubiegłym roku odwiedziła rekordowa liczba turystów, przyciąga m.in. bogactwem kulturowym, różnorodną ofertą atrakcji i nadwiślańskimi krajobrazami. W okresie Wielkiej Nocy w wielu miejscach odbywają się wydarzenia, które mają przybliżyć świąteczne tradycje pielęgnowane od pokoleń.