Newsy

Robert Sowa proponuje menu dla aktywnej mamy: comber z sarny, polędwicę z halibuta i sorbet ze szczawiu

2013-12-13  |  07:20

Według Roberta Sowy aktywna mama powinna odżywiać się niczym zawodowy sportowiec, a do tego jadać po królewsku. Proponowane przez niego menu składa się z sarniny, dwóch rodzajów ryby, sorbetu ze szczawiu i musu chałwowego.

Aktywna mama potrzebuje odpowiedniej dawki energii. Zdrowa dieta powinna zapewnić kobiecie siłę na cały dzień.

– Wszystko to, co dzisiaj jadają zawodowi sportowcy to aktywna mama powinna jeść. Oczywiście my mówimy o mamie aktywnej, a nie mówimy o mamie w ciąży, która zawsze ma jakieś swoje fanaberie kulinarne i powinna zwracać baczniej uwagę na to, co je – uważa Robert Sowa.

Kucharz aktywnym mamom proponuje zdrowe, ale jednocześnie dość wyrafinowane menu.

–  Plastry combra sarny marynowane z oliwą truflową, z tartym serem bursztyn lub parmezanem. Do tego rucola i prażone kapary. Później cappuccino z borowików i sorbet ze szczawiu. Ze względu na to, że przystawka była mięsna to postawiłem na ryby. Będzie polędwica z dorsza atlantyckiego, polędwica z halibuta. To wszystko będzie podane z blanszowanym szpinakiem z krewetkami. Na deser mus z chałwy z sezamkami z kremem waniliowym. Do tego truskawki i maliny. Myślę sobie, że jeśli tak będzie jadać każda aktywna mama w naszym kraju to będzie miło i wesoło – uważa Robert Sowa.

Według kucharza pracująca mama nie ma czasu na poszukiwania produktów w różnych sklepach. Najlepiej, by mogła zrobić zakupy w jednym miejscu.

– Specjalnie odwiedziłem kilka sklepów. Zarówno dorsz i halibuta kupimy bez problemu. Krewetki widziałem mrożone też. Ze szczawiem może być problem, ale tu może być sorbet cytrynowy. Comber z sarny można również znaleźć, więc tutaj nie ma problemu. Oliwa truflowa to już raczej w delikatesach. Więc nie odpłynąłem za bardzo z tym menu, można wszystkie produkty dostać na rynku bez żadnego problemu – zapewnia kucharz.

Kobiety, które aktywnie spędzają czas powinny jeść regularnie pięć posiłków dziennie w odstępach najlepiej co trzy godziny. Jeśli mama chce zachować figurę, to powinna zrezygnować z podjadania oraz z jedzenia po godzinie 18. Warto także pamiętać o piciu około 2 litrów wody dziennie. Lekkimi przekąskami niech będą owoce, orzechy, rzeczy lekkie, a nie słodycze.

Czytaj także

Kalendarium

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Moda

Klaudia Zioberczyk: Doszłam już do takiego momentu, że jak wchodzę do sklepu, to mówię: wcale tego nie potrzebuję. Teraz stawiam na jakość, a nie na ilość

Modelka zdaje sobie sprawę z tego, że trzeba być bardzo ostrożnym, by nie dać się nabrać na różne sztuczki marketingowe, nie ulegać czarowi wyprzedaży i promocji, a zamiast tego kompletować swoją garderobę z ponadczasowych zestawów, które będzie można wykorzystać na różne okazje. Klaudia Zioberczyk uważa, że greenwashing, czyli wywoływanie u konsumentów poszukujących towarów eko mylnego wrażenia, że oferowany produkt taki właśnie jest, to nieuczciwa praktyka. Temu zjawisku postanowiła więc dokładnie się przyjrzeć w swojej pracy magisterskiej.

Konsument

Możliwość zakupu online może zachęcić kolejne grupy Polaków do ubezpieczeń zdrowotnych. Dziś korzysta z nich już prawie 5,5 mln osób

Polska jest jednym z liderów Europy w obszarze cyfryzacji sektora usług medycznych. Świadczą o tym m.in. popularność elektronicznych narzędzi zapewniających dostęp do danych zdrowotnych, e-recept czy wirtualna diagnostyka. Polacy są też otwarci na innowacje w zakresie ubezpieczeń zdrowotnych, z których korzysta już blisko 5,5 mln osób. Za pomocą nowej cyfrowej platformy Medicover chce zachęcić klientów do samodzielnej konfiguracji i zakupu polis online.

Żywienie

Wiktor Dyduła: Praca w charakterze kelnera jest bardzo ciężka fizycznie i psychicznie. Dlatego trzeba dawać napiwki, bo nawet 5 zł może zrobić komuś dzień

Zanim usłyszała o nim cała Polska, Wiktor Dyduła zarabiał między innymi jako animator zabaw dla dzieci, kelner i uliczny grajek. Każde zajęcie miało swoje plusy i minusy, ale jego najbardziej cieszyło to, że dzięki nim może poznawać ciekawych ludzi. Wokalista podkreśla, że ma duży szacunek do pieniądza i prawie zawsze daje też napiwki, bo wie, że to najlepsza forma docenienia pracy tych, którzy nas obsługują w kawiarni czy restauracji.