Newsy

Robert Sowa proponuje menu dla aktywnej mamy: comber z sarny, polędwicę z halibuta i sorbet ze szczawiu

2013-12-13  |  07:20

Według Roberta Sowy aktywna mama powinna odżywiać się niczym zawodowy sportowiec, a do tego jadać po królewsku. Proponowane przez niego menu składa się z sarniny, dwóch rodzajów ryby, sorbetu ze szczawiu i musu chałwowego.

Aktywna mama potrzebuje odpowiedniej dawki energii. Zdrowa dieta powinna zapewnić kobiecie siłę na cały dzień.

– Wszystko to, co dzisiaj jadają zawodowi sportowcy to aktywna mama powinna jeść. Oczywiście my mówimy o mamie aktywnej, a nie mówimy o mamie w ciąży, która zawsze ma jakieś swoje fanaberie kulinarne i powinna zwracać baczniej uwagę na to, co je – uważa Robert Sowa.

Kucharz aktywnym mamom proponuje zdrowe, ale jednocześnie dość wyrafinowane menu.

–  Plastry combra sarny marynowane z oliwą truflową, z tartym serem bursztyn lub parmezanem. Do tego rucola i prażone kapary. Później cappuccino z borowików i sorbet ze szczawiu. Ze względu na to, że przystawka była mięsna to postawiłem na ryby. Będzie polędwica z dorsza atlantyckiego, polędwica z halibuta. To wszystko będzie podane z blanszowanym szpinakiem z krewetkami. Na deser mus z chałwy z sezamkami z kremem waniliowym. Do tego truskawki i maliny. Myślę sobie, że jeśli tak będzie jadać każda aktywna mama w naszym kraju to będzie miło i wesoło – uważa Robert Sowa.

Według kucharza pracująca mama nie ma czasu na poszukiwania produktów w różnych sklepach. Najlepiej, by mogła zrobić zakupy w jednym miejscu.

– Specjalnie odwiedziłem kilka sklepów. Zarówno dorsz i halibuta kupimy bez problemu. Krewetki widziałem mrożone też. Ze szczawiem może być problem, ale tu może być sorbet cytrynowy. Comber z sarny można również znaleźć, więc tutaj nie ma problemu. Oliwa truflowa to już raczej w delikatesach. Więc nie odpłynąłem za bardzo z tym menu, można wszystkie produkty dostać na rynku bez żadnego problemu – zapewnia kucharz.

Kobiety, które aktywnie spędzają czas powinny jeść regularnie pięć posiłków dziennie w odstępach najlepiej co trzy godziny. Jeśli mama chce zachować figurę, to powinna zrezygnować z podjadania oraz z jedzenia po godzinie 18. Warto także pamiętać o piciu około 2 litrów wody dziennie. Lekkimi przekąskami niech będą owoce, orzechy, rzeczy lekkie, a nie słodycze.

Czytaj także

Kalendarium

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Film

Julia Kamińska: Najnowszy singiel pokazuje moje drugie, wulgarne oblicze. Nie chcę się już bać, tylko móc wreszcie wyrażać siebie nawet w bardzo odważnych tekstach

Wokalistka podkreśla, że poprzez utwór „Dobrze się mamy MSNR” chciała zaprezentować odbiorcom nieco inne oblicze niż to, które znają z jej dotychczasowych projektów zawodowych. Niektórych jej nowa odsłona zaskoczyła, a nawet zbulwersowała. Julia Kamińska nie boi się jednak krytyki i również w swojej twórczości chce podejmować tematy trudne i kontrowersyjne. A już w maju ukaże się jej debiutancka płyta. Jesienią natomiast artystka zamierza wyruszyć w trasę koncertową właśnie z piosenkami z tego albumu.

Gwiazdy

Joanna Jędrzejczyk: Przygotowuję się do udziału w stand-upach. Będę miała 30 występów i spróbuję rozśmieszyć gości swoimi historiami

Na pewien czas zawodniczka MMA zamienia ring na scenę i dołącza do stand-upowego teamu. Czeka ją 30 występów, do których musi się solidnie przygotować, by zaciekawić widzów i porwać ich do wspólnej zabawy. Joanna Jędrzejczyk ma nadzieję, że sprawdzi się w roli stand-uperki, a jeśli nawet zdarzą się jej jakieś potknięcia, to nie zamierza się poddawać, bo przecież to dopiero jej pierwszy taki projekt, a trening czyni mistrza, zarówno w sporcie, jak i w aktorstwie.

Konsument

Zmiany klimatu uderzają w portfele konsumentów. Podniosą ceny żywności nawet o 3 pkt proc. rocznie

Coraz wyższe średnie temperatury obserwowane na świecie przekładają się na wzrost cen żywności. Problem dotyczy zarówno krajów rozwiniętych, jak i rozwijających się. Naukowcy z Poczdamskiego Instytutu Badań nad Wpływem Klimatu obliczyli, że do 2035 roku zdarzenia klimatyczne podniosą ceny żywności o 0,9–3,2 pkt proc. rocznie, a ogólny poziom inflacji o 0,3–1,1 pkt proc. Naukowcy przeanalizowali dane dotyczące zmian cen artykułów żywnościowych ze 120 krajów świata w ciągu ostatnich 30 lat.