Newsy

Ryszard Rembiszewski: Nie biorę udziału w masowych spotkaniach. Staram się żyć bardzo oszczędnie

2020-10-13  |  06:26

Prezenter przyznaje, że w związku z pandemią koronawirusa mocno ograniczył zarówno swoje życie zawodowe, jak i towarzyskie. By nie narażać się na zakażenie SARS-CoV-2, izoluje się od świata i dużo więcej czasu spędza w domu.

Zdaniem Ryszarda Rembiszewskiego pandemia niesie ze sobą wiele niewiadomych. Ciężko przewidzieć, w jakim miejscu rozwinie się ognisko koronawirusa i jak się przed nim skutecznie ustrzec.

– To jest skomplikowana sprawa, bo w zasadzie nie mamy do końca powiedziane, na czym to wszystko polega i co trzeba robić. Decyzje co chwilę się zmieniają i są inne. Ja osobiście natomiast wychodzę z założenia, że trzeba do tego podejść bardzo ostrożnie – mówi agencji Newseria Lifestyle Ryszard Rembiszewski.

Prezenter tłumaczy, że w tej niepewnej sytuacji woli nie kusić losu. Omija więc zatłoczone miejsca, stosuje się do wszystkich zaleceń sanitarnych, dba o zdrowie i bezpieczeństwo swoje, a także swoich bliskich.

– Nie biorę udziału w masowych spotkaniach, staram się żyć bardzo oszczędnie, tzn. raczej zostaję w domu, nie biorę udziału w żadnych eventach, mało chodzę po miejscach, gdzie jest dużo ludzi, przemieszczam się samochodem. Trzeba na siebie uważać, tym bardziej że nigdy nie wiemy, co nas może spotkać dalej – mówi.

Ryszard Rembiszewski uważa, że powrót do normalności zapewni dopiero opracowanie skutecznego leczenia COVID-19 lub wynalezienie szczepionki.

Czytaj także

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Uroda

Anna Nowak-Ibisz: Gdy u nas promowało się dezodoranty, Niemki zaczynały wcierać w pachy sok z cytryny. Obecnie polskie firmy również idą tą drogą

Według prezenterki telewizyjnej polska kuchnia wyróżnia się na tle świata. Potrawy, które serwują rodzimi kucharze, odznacza przede wszystkim przywiązanie do tradycji. Korzystanie z dawnych receptur nie oznacza jednak nudy. Eksperymenty pomagają bowiem stworzyć nową jakość i uczynić dania ciekawymi. Anna Nowak-Ibisz zaznacza, że w trakcie ostatnich lat manufaktury stały się bardzo popularne. Przyznaje, że jest miłośniczką kosmetyków wytwarzanych w małych, rodzinnych firmach.

 
 

Jak korzystać z materiałów Newserii?

Ważne informacje dla dziennikarzy i mediów

Wszystkie materiały publikowane w serwisach agencji informacyjnej Newseria przeznaczone są do bezpłatnej dystrybucji poprzez serwisy internetowe, stacje radiowe i telewizje, wydawców prasy oraz aplikacje pełniące funkcję agregatorów newsów. 

Szczegóły dotyczące warunków współpracy znajdują się tutaj.

Handel

W czasie pandemii Polacy chętniej sięgają po polską żywność. Zwracają też coraz większą uwagę na jej jakość

Konsumenci w Polsce przykładają coraz większą wagę do jakości produktów żywnościowych. 72 proc. przy wyborze zwraca uwagę na ich skład, a 62 proc. chciałoby kupować więcej artykułów bio, choć na ogół barierą jest ich wysoka cena. Ponad połowa Polaków, sięgając po takie produkty, nie ma też pewności co do ich prawdziwego źródła pochodzenia. To oznacza, że konsumenci potrzebują dodatkowej informacji, a producenci – większej promocji swoich jakościowych wyrobów. Temu właśnie służy konkurs „KUKBUK Poleca”, który od czterech lat nagradza najlepszą polską żywność i wyroby regionalne. A w dobie pandemii żywność od krajowych dostawców jest wśród Polaków coraz popularniejsza.

Medycyna

Naukowcy opracowali urządzenie do noszenia umożliwiające komunikowanie się osobom z paraliżem twarzy. Sprawdzi też skuteczność leczenia [DEPESZA]

Stwardnienie zanikowe to choroba, która prowadzi do zaniku mięśni, także tych, które pozwalają mówić. Szacuje się, że nawet 75 proc. osób, u których zdiagnozowano ALS, będzie potrzebować jakiejś formy pomocy, aby skutecznie się komunikować. Naukowcy z MIT stworzyli niewidoczny czujnik dla chorych, który przymocowany do twarzy mierzy drobne ruchy, takie jak drganie lub uśmiech. W ten sposób pacjenci mogą przekazywać emocje.