Newsy

Soki i musy mogą zastąpić jedną z pięciu zalecanych porcji warzyw i owoców dziennie. Zawierają dużo witamin, składników mineralnych, antyoksydantów i błonnika

2017-11-13  |  06:30
Mówi:Zuzanna Antecka
Funkcja:psycholog, dietetyk, specjalistka ds. żywienia i ekspertka kampanii „Soki i musy – witaminy w SMART formie”
  • MP4
  • Soki mają wartość odżywczą zbliżoną do warzyw i owoców, z których zostały zrobione. Szklanka soku dziennie to doskonały sposób na dostarczenie organizmowi wielu cennych substancji – witamin, soli mineralnych, mikro- i makroelementów oraz antyoksydantów. Z kolei zaletą musów owocowo-warzywnych jest duża zawartość błonnika. Badania pokazują, że Polacy piją coraz więcej soków, zarówno owocowych, jak i warzywnych, a także jedzą coraz więcej musów. Już ponad 36 proc. ankietowanych uważa, że sok może doskonale zastąpić jedną z zalecanych przez Światową Organizację Zdrowia porcji owoców i warzyw.

    Zdaniem ekspertów do spraw żywienia nieodłącznym elementem zbilansowanej diety dzieci i dorosłych powinny być nie tylko warzywa i owoce, lecz także stuprocentowe soki i musy owocowo-warzywne.

    – Soki i musy mają wartość bardzo zbliżoną do świeżych warzyw i owoców. Z powodzeniem mogą nam zastąpić jedną z tych pięciu zalecanych porcji warzyw i owoców dziennie. Zawierają dużo witamin, dużo składników mineralnych, mają również specjalne bioaktywne składniki odżywcze, które mogą wspierać naszą odporność, które dbają o nasze ciało, o naszą urodę. Co ważne, te składniki są łatwo dostępne, rzeczywiście pijąc szklankę soku czy jedząc mus, mamy gwarancję, że dostarczamy sobie dużą ilość dobrych składników odżywczych dla naszego ciała – mówi agencji Newseria Zuzanna Antecka, psycholog, dietetyk, specjalistka ds. żywienia i ekspertka kampanii „Soki i musy – witaminy w SMART formie”.

    Soki to w pełni naturalne produkty otrzymywane wyłącznie z dojrzałych, świeżych lub przechowywanych owoców i warzyw. Producenci podczas procesu pozyskiwania soków dbają o to, aby ich jakość i skład były porównywalne do jakości soku otrzymanego bezpośrednio z owoców lub warzyw. Soki otrzymuje się za pomocą tłoczenia soku z miazgi lub mechanicznego przetarcia owoców i warzyw. Zgodnie z dyrektywą UE z 2012 r. zabronione jest dodawanie do nich barwników, substancji konserwujących, sztucznych aromatów oraz cukrów i substancji słodzących.

    Zawarte w sokach i musach składniki odżywcze są bardzo dobrze przyswajane przez organizmy zarówno dzieci, jak i dorosłych. Zdaniem ekspertów zamiast uzupełniać braki witamin czy soli mineralnych suplementami diety, lepiej włączyć do swojej diety soki i musy. Doskonale sprawdzają się one o każdej porze roku, a zwłaszcza wtedy, kiedy nie ma świeżych owoców czy warzyw.

    – Musy owocowe zawierają również dużo błonnika. Błonnik jest taką substancją, która wypełnia nasz żołądek, daje nam poczucie sytości, sprzyja prawidłowemu oczyszczaniu naszego organizmu. Są więc one fajnym przetworem owocowo-warzywnym, który nie jest mocno przetworzony, który jest nadal naturalny, a który wesprze naszą odporność chociażby w okresie jesienno-zimowym – wyjaśnia Zuzanna Antecka.

    Badania pokazują, że świadomość Polaków dotycząca wartości odżywczych soków i musów cały czas wzrasta. Coraz więcej osób chętnie włącza je do swojej diety. W ciągu ostatnich lat nie tylko wzrosło spożycie soków i musów, lecz także zmieniło się ich postrzeganie.

    – Okazuje się, że Polacy wiedzą, że również musy owocowe i owocowo-warzywne nie mogą zawierać dodatku cukru, że soki 100 proc. nie zawierają konserwantów, sztucznych barwników, aromatów, nie mogą zawierać substancji słodzących i jest to bardzo wartościowe – mówi Zuzanna Antecka.

    Zadaniem edukacji żywieniowej jest uświadomienie dzieciom, jak podejmować dobre decyzje żywieniowe, jak ważne są dobre nawyki i jakie znaczenie w diecie mają warzywa i owoce, również w formie soków i musów. Niestety w tej kwestii nadal pozostaje jeszcze wiele do zrobienia.

    – Brakuje nam jednorodnego podejścia, każdy próbuje pracować na własną rękę. Nauczyciele próbują prowadzić edukację w szkole, rodzice edukację w domu, pojawia się również edukacja na poziomie ogólnopolskim, są różne programy edukacyjne, jak np. program edukacyjny, który powstał w ramach kampanii „Soki i musy – witaminy w SMART formie”, skierowany do szkół podstawowych – mówi Zuzanna Antecka.

    W Polsce konsumpcja soków stale wzrasta. W badaniu przeprowadzonym na potrzeby kampanii „Soki i musy – witaminy w SMART formie” 23,9 proc. osób zadeklarowało spożycie soków kilka razy dziennie, 33,3 proc. codziennie, a 25,9 proc. kilka razy w tygodniu.

     

     

    Kampania finansowana przy wsparciu UE, Rzeczpospolitej Polskiej i Funduszu Promocji Produkcji Owoców i Warzyw

     

    Czytaj także

    Więcej ważnych informacji

    Jedynka Newserii

    Jedynka Newserii

    Żywienie

    Paula Tumala: Moje córeczki karmiłam piersią tylko przez trzy miesiące. Niestety mój organizm nie nadążał produkować pokarmu dla dwóch dziewczynek

    Modelka podkreśla, że zależało jej na tym, by móc jak najdłużej karmić piersią swoje córeczki. Niestety jej organizm nie nadążał z produkcją pokarmu dla bliźniczek, które miały spory apetyt. Tumala zachęca jednak inne kobiety do tego, żeby, jeśli mają takie możliwości, nie rezygnowały zbyt szybko z karmienia tylko dlatego, że ktoś je krytykuje lub wyśmiewa. Podkreśla też, że mleko matki to prawdziwa „bomba witaminowa" dla dziecka i żaden zamiennik nie jest w stanie zaoferować mu tylu składników odżywczych.

    Muzyka

    Piotr Lato: Nie uda mi się pojechać w żadną trasę. Planuję jeden duży koncert

    Wokalista zyskał rozpoznawalność dzięki udziałowi w pierwszej edycji programu „Big Brother”. Po 20 latach od premiery kontrowersyjnego show Lato wydał swój debiutancki album pod tytułem „Dust Bowl Desert Night Fantasies”. Cieszy się, że dzięki zmniejszeniu obostrzeń pandemicznych będzie mógł zaprezentować nowy materiał podczas koncertów. Tłumaczy jednak, że nie zamierza ruszyć w tradycyjną trasę, ponieważ jego podejście do koncertowania w trakcie ostatnich miesięcy znacznie się zmieniło.

    Finanse

    Nieruchomości premium zyskały dzięki pandemii. Nabywcy szukają atrakcyjnych lokalizacji, większych metraży i dostępu do tarasu lub ogródka

    Dobrze zlokalizowane nieruchomości o wysokim standardzie okazały się szczególnie odporne na rynkowe wahania spowodowane pandemią. Zainteresowanie wykazywali nie tylko inwestorzy, którzy ten segment traktują jako dobrą lokatę kapitału, lecz także klienci, którzy dla siebie szukają większych metraży. Pandemia wyraźnie zmieniła preferencje nabywców: ważniejszy stał się dostęp do zieleni i naturalnego światła, a także własny balkon lub taras. Odporność rynku premium pokazują m.in. dane KPMG na temat segmentu luksusowych nieruchomości. Rekord padł w Stanach Zjednoczonych, gdzie w III kwartale ub.r. sprzedaż nieruchomości premium wzrosła aż o ponad 60 proc. r/r.