Newsy

Soki i musy mogą zastąpić jedną z pięciu zalecanych porcji warzyw i owoców dziennie. Zawierają dużo witamin, składników mineralnych, antyoksydantów i błonnika

2017-11-13  |  06:30
Mówi:Zuzanna Antecka
Funkcja:psycholog, dietetyk, specjalistka ds. żywienia i ekspertka kampanii „Soki i musy – witaminy w SMART formie”
  • MP4
  • Soki mają wartość odżywczą zbliżoną do warzyw i owoców, z których zostały zrobione. Szklanka soku dziennie to doskonały sposób na dostarczenie organizmowi wielu cennych substancji – witamin, soli mineralnych, mikro- i makroelementów oraz antyoksydantów. Z kolei zaletą musów owocowo-warzywnych jest duża zawartość błonnika. Badania pokazują, że Polacy piją coraz więcej soków, zarówno owocowych, jak i warzywnych, a także jedzą coraz więcej musów. Już ponad 36 proc. ankietowanych uważa, że sok może doskonale zastąpić jedną z zalecanych przez Światową Organizację Zdrowia porcji owoców i warzyw.

    Zdaniem ekspertów do spraw żywienia nieodłącznym elementem zbilansowanej diety dzieci i dorosłych powinny być nie tylko warzywa i owoce, lecz także stuprocentowe soki i musy owocowo-warzywne.

    – Soki i musy mają wartość bardzo zbliżoną do świeżych warzyw i owoców. Z powodzeniem mogą nam zastąpić jedną z tych pięciu zalecanych porcji warzyw i owoców dziennie. Zawierają dużo witamin, dużo składników mineralnych, mają również specjalne bioaktywne składniki odżywcze, które mogą wspierać naszą odporność, które dbają o nasze ciało, o naszą urodę. Co ważne, te składniki są łatwo dostępne, rzeczywiście pijąc szklankę soku czy jedząc mus, mamy gwarancję, że dostarczamy sobie dużą ilość dobrych składników odżywczych dla naszego ciała – mówi agencji Newseria Zuzanna Antecka, psycholog, dietetyk, specjalistka ds. żywienia i ekspertka kampanii „Soki i musy – witaminy w SMART formie”.

    Soki to w pełni naturalne produkty otrzymywane wyłącznie z dojrzałych, świeżych lub przechowywanych owoców i warzyw. Producenci podczas procesu pozyskiwania soków dbają o to, aby ich jakość i skład były porównywalne do jakości soku otrzymanego bezpośrednio z owoców lub warzyw. Soki otrzymuje się za pomocą tłoczenia soku z miazgi lub mechanicznego przetarcia owoców i warzyw. Zgodnie z dyrektywą UE z 2012 r. zabronione jest dodawanie do nich barwników, substancji konserwujących, sztucznych aromatów oraz cukrów i substancji słodzących.

    Zawarte w sokach i musach składniki odżywcze są bardzo dobrze przyswajane przez organizmy zarówno dzieci, jak i dorosłych. Zdaniem ekspertów zamiast uzupełniać braki witamin czy soli mineralnych suplementami diety, lepiej włączyć do swojej diety soki i musy. Doskonale sprawdzają się one o każdej porze roku, a zwłaszcza wtedy, kiedy nie ma świeżych owoców czy warzyw.

    – Musy owocowe zawierają również dużo błonnika. Błonnik jest taką substancją, która wypełnia nasz żołądek, daje nam poczucie sytości, sprzyja prawidłowemu oczyszczaniu naszego organizmu. Są więc one fajnym przetworem owocowo-warzywnym, który nie jest mocno przetworzony, który jest nadal naturalny, a który wesprze naszą odporność chociażby w okresie jesienno-zimowym – wyjaśnia Zuzanna Antecka.

    Badania pokazują, że świadomość Polaków dotycząca wartości odżywczych soków i musów cały czas wzrasta. Coraz więcej osób chętnie włącza je do swojej diety. W ciągu ostatnich lat nie tylko wzrosło spożycie soków i musów, lecz także zmieniło się ich postrzeganie.

    – Okazuje się, że Polacy wiedzą, że również musy owocowe i owocowo-warzywne nie mogą zawierać dodatku cukru, że soki 100 proc. nie zawierają konserwantów, sztucznych barwników, aromatów, nie mogą zawierać substancji słodzących i jest to bardzo wartościowe – mówi Zuzanna Antecka.

    Zadaniem edukacji żywieniowej jest uświadomienie dzieciom, jak podejmować dobre decyzje żywieniowe, jak ważne są dobre nawyki i jakie znaczenie w diecie mają warzywa i owoce, również w formie soków i musów. Niestety w tej kwestii nadal pozostaje jeszcze wiele do zrobienia.

    – Brakuje nam jednorodnego podejścia, każdy próbuje pracować na własną rękę. Nauczyciele próbują prowadzić edukację w szkole, rodzice edukację w domu, pojawia się również edukacja na poziomie ogólnopolskim, są różne programy edukacyjne, jak np. program edukacyjny, który powstał w ramach kampanii „Soki i musy – witaminy w SMART formie”, skierowany do szkół podstawowych – mówi Zuzanna Antecka.

    W Polsce konsumpcja soków stale wzrasta. W badaniu przeprowadzonym na potrzeby kampanii „Soki i musy – witaminy w SMART formie” 23,9 proc. osób zadeklarowało spożycie soków kilka razy dziennie, 33,3 proc. codziennie, a 25,9 proc. kilka razy w tygodniu.

     

     

    Kampania finansowana przy wsparciu UE, Rzeczpospolitej Polskiej i Funduszu Promocji Produkcji Owoców i Warzyw

     

    Czytaj także

    Więcej ważnych informacji

    Komunikat

    Ważne informacje dla dziennikarzy radiowych

    Dziennikarze radiowi mają możliwość pobierania oryginalnego klipu dźwiękowego oraz  z lektorem w przypadku materiałów, w których ekspertami są obcokrajowcy.

    Zapraszamy do kontaktu media|newseria.pl?subject=Kontakt%20dla%20medi%C3%B3w| style="background-color: rgb(255, 255, 255);"|media|newseria.pl 

    Jak korzystać z materiałów Newserii?

    Ważne informacje dla dziennikarzy i mediów

    Wszystkie materiały publikowane w serwisach agencji informacyjnej Newseria przeznaczone są do bezpłatnej dystrybucji poprzez serwisy internetowe, stacje radiowe i telewizje, wydawców prasy oraz aplikacje pełniące funkcję agregatorów newsów. 

    Szczegóły dotyczące warunków współpracy znajdują się tutaj.

    Jedynka Newserii

    Jedynka Newserii

    Media

    Natalia Szroeder: Nie wiem jeszcze, czy poradzę sobie w roli prowadzącej. Ale uwielbiam nowe wyzwania

    Wokalistka już niedługo zadebiutuje w roli prowadzącej muzycznego programu „The Four. Bitwa o sławę”. Tłumaczy, że zależy jej na rozwoju osobistym i zdobywaniu nowych umiejętności. Cieszy się więc, że będzie mogła spróbować swoich sił jako konferansjerka. Szroeder wyznaje, że na planie talent show panuje bardzo przyjazna atmosfera. Dzięki temu nie czuje nadmiernego stresu i może w pełni skoncentrować się na nowym wyzwaniu.

    Psychologia

    Arkadiusz Jakubik: Nie jestem typem wodzireja, który opowiada żarty i anegdoty z planu filmowego. Wolę obserwować i słuchać

    Aktor w 2008 roku założył zespół muzyczny Dr Misio. Tłumaczy, że tworzenie muzyki jest dla niego sposobem na porozumiewanie się z fanami. Poprzez utwory może bowiem nawiązać z nimi emocjonalną więź. Ponadto koncerty pomagają Jakubikowi pozbyć się złych myśli. Szaleństwo na scenie traktuje jak psychoterapię, dzięki której zachowuje zdrowie psychiczne bez pomocy specjalisty.

    Telekomunikacja

    Co czwarty nastolatek doświadcza przemocy w internecie. Świadomość zagrożeń wśród rodziców jest wciąż niewystarczająca

    Średnio co piąty nastolatek był ośmieszany, a co czwarty – wyzywany w internecie. Tymczasem aż 84 proc. rodziców sądzi, że ich dzieci nigdy nie doświadczyły w sieci słownej przemocy – wynika z badań NASK. Oprócz hejtu młodzież coraz powszechniej styka się też z takimi zagrożeniami jak patostreaming, treści pornograficzne czy fake newsy, a ich lista stale się wydłuża. Kluczem do obrony przed nimi jest edukacja i świadomość po stronie rodziców i nauczycieli. W tym celu w lutym – w ramach obchodów 16. Dnia Bezpiecznego Internetu – odbywa się w całej Polsce blisko 4 tys. inicjatyw na rzecz bezpieczeństwa młodych internautów.

     

    Zagranica

    Coraz więcej Polaków kupuje wakacyjne wycieczki kilka miesięcy przed wyjazdem. Sezon 2020 zapowiada się na bardziej udany niż ubiegłoroczny

    Ponad 40 proc. Polaków rezerwuje swoje wakacje przynajmniej na dwa miesiące przed wylotem – wynika z analizy Travelplanet.pl. To oznacza, że coraz rzadziej decydujemy się na wyjazd last minute. Gwarancja najniższej ceny i większe poczucie bezpieczeństwa sprawiają, że turystom nie opłaca się czekać z decyzją do ostatniej chwili. Najchętniej wybieramy Grecję, Turcję, Egipt i Tunezję. Blisko 80 proc. Polaków decyduje się na all inclusive, chętniej w cztero- i pięciogwiazdkowych hotelach.