News powiązane z składniki odżywcze

2018-06-27 | 06:18
Zdrowie
Magda Gessler stworzyła swoje suplementy diety. Chce, żeby ludzie mieli tyle energii, co ona News powiązane z składniki odżywcze

Magda Gessler stworzyła swoje suplementy diety. Chce, żeby ludzie mieli tyle energii, co ona

Restauratorka zdradza, że suplementy marki Panawit sygnowane jej wizerunkiem są właśnie w trakcie produkcji. Gwiazda „Kuchennych Rewolucji” czuwała nad precyzyjnym doborem składników i wierzy, że preparaty będą w 100 proc. skuteczne – dodadzą energii i motywacji do działania. Ona sama jest najlepszym przykładem na to, że przez wiele godzin można działać z dużym wigorem, pod warunkiem że organizm ma dostarczoną odpowiednią ilość witamin i minerałów.
więcej
2018-03-07 | 06:05
Uroda
Szampony mogą wypłukiwać składniki odżywcze i osłabiać kondycję włosów. Pomagają produkty z lipidami o działaniu wzmacniającym

Szampony mogą wypłukiwać składniki odżywcze i osłabiać kondycję włosów. Pomagają produkty z lipidami o działaniu wzmacniającym

Rolą dobrego szamponu jest oczyszczenie włosów i skóry głowy z łoju, złuszczonego naskórka, brudu i pozostałości preparatów kosmetycznych. Powinno się to odbyć bez nadmiernego wysuszania, odtłuszczania i uczulania, za to z jak najlepszym efektem kondycjonowania włosów oraz pielęgnacji skóry głowy. Jednak mimo wciąż rozwijającej się kategorii produktów do pielęgnacji, tylko jedna na dziesięć kobiet jest zadowolona ze stanu swoich włosów.
więcej
2017-11-13 | 06:30
Żywienie
Soki i musy mogą zastąpić jedną z pięciu zalecanych porcji warzyw i owoców dziennie. Zawierają dużo witamin, składników mineralnych, antyoksydantów i błonnika

Soki i musy mogą zastąpić jedną z pięciu zalecanych porcji warzyw i owoców dziennie. Zawierają dużo witamin, składników mineralnych, antyoksydantów i błonnika

Soki mają wartość odżywczą zbliżoną do warzyw i owoców, z których zostały zrobione. Szklanka soku dziennie to doskonały sposób na dostarczenie organizmowi wielu cennych substancji – witamin, soli mineralnych, mikro- i makroelementów oraz antyoksydantów. Z kolei zaletą musów owocowo-warzywnych jest duża zawartość błonnika. Badania pokazują, że Polacy piją coraz więcej soków, zarówno owocowych, jak i warzywnych, a także jedzą coraz więcej musów. Już ponad 36 proc. ankietowanych uważa, że sok może doskonale zastąpić jedną z zalecanych przez Światową Organizację Zdrowia porcji owoców i warzyw.
więcej
2017-06-23 | 06:00
Żywienie
Śniadania Polaków mało urozmaicone. Posiłki spożywamy w pośpiechu i najczęściej zawierają niewielką ilością składników odżywczych

Śniadania Polaków mało urozmaicone. Posiłki spożywamy w pośpiechu i najczęściej zawierają niewielką ilością składników odżywczych

Z badań wynika, że na pierwszy, bardzo ważny dla naszego organizmu, posiłek najczęściej wybieramy kilka standardowych przekąsek, jak chociażby kanapka z szynką czy żółtym serem. Dietetycy zachęcają, by urozmaicać swoją dietę i stawiać na przykład na koktajle owocowo-warzywne czy musli z orzechami. Im większe zróżnicowanie dań, tym większa szansa na dostarczenie organizmowi wszystkich niezbędnych składników odżywczych.
więcej
2017-03-14 | 06:00
Żywienie
Ocet jabłkowy ma szerokie zastosowanie. Oczyszcza organizm z toksyn, wspomaga odchudzanie i działa bakteriobójczo

Ocet jabłkowy ma szerokie zastosowanie. Oczyszcza organizm z toksyn, wspomaga odchudzanie i działa bakteriobójczo

Dietetycy podkreślają, że coraz większa popularność octu jabłkowego wynika z rosnącej świadomości konsumentów na temat zdrowego odżywiania. Wiele osób stara się ograniczać kupno przetworzonej żywności, a zamiast tego – stawia na produkty naturalne. Ocet jabłkowy ma szerokie zastosowanie w kuchni. Może być używany do marynowania mięs i ryb, a także jako przyprawa do zup, sosów i sałatek. Jest bogaty w potas, żelazo i magnez. Wspiera również odchudzanie, ponieważ zawarty w nim kwas uruchamia w organizmie mechanizmy uwalniające tłuszcze.
więcej
2016-05-18 | 06:55
Żywienie
Polacy spożywają niewystarczającą ilości warzyw i owoców. Dodatkowo źle je przyrządzają, przez co tracą cenne witaminy

Polacy spożywają niewystarczającą ilości warzyw i owoców. Dodatkowo źle je przyrządzają, przez co tracą cenne witaminy

Według zaleceń przedstawionych w nowej Piramidzie Żywienia i Aktywności Fizycznej WHO każdego dnia trzeba włączać do swojego menu minimum 400 gramów tych produktów, najlepiej w pięciu porcjach. Tymczasem większość pacjentów deklaruje zjadanie co najwyżej jednej lub dwóch porcji i zdecydowanie częściej wybiera owoce niż warzywa. Problemem jest również brak pomysłów na atrakcyjne potrawy i niewłaściwa obróbka termiczna, wskutek której produkty tracą witaminy i składniki odżywcze.
więcej
2016-04-27 | 06:00
Żywienie
Suplementy diety najlepiej dobierać na podstawie testu obciążeń organizmu

Suplementy diety najlepiej dobierać na podstawie testu obciążeń organizmu

W trakcie stosowania określonych suplementów diety jedni odczuwają wyraźną poprawę, inni z kolei są rozczarowani, ponieważ nie widzą żadnej różnicy. Dlatego też, żeby mieć pewność, że zakupione preparaty zadziałają, nie można się kierować opiniami znajomych, niską ceną czy reklamą. Najlepiej wykonać test obciążeń organizmu. Jeżeli suplement jest dobrany indywidualnie i podawany w odpowiedniej kolejności, to na pewno przyniesie efekty.
więcej
2016-04-12 | 06:35
Żywienie
Wiosną organizmowi brakuje witamin i mikroelementów. Konieczne staje się stosowanie suplementów diety

Wiosną organizmowi brakuje witamin i mikroelementów. Konieczne staje się stosowanie suplementów diety

Nawet najlepiej ułożony jadłospis rzadko dostarcza wszystkich składników odżywczych. Dlatego suplementację warto prowadzić przez cały rok, jednak rodzaj zażywanych preparatów najlepiej zmieniać co kilka miesięcy. Wiosną, kiedy organizm jest osłabiony po zimie i bardziej podatny na wirusy czy bakterie, warto wprowadzić do diety suplementy wzmacniające, dodające energii oraz poprawiające samopoczucie i kondycję.
więcej
2016-03-22 | 06:30
Żywienie
Do codziennego menu trzeba włączać jak najwięcej warzyw. Poza sezonem dobrze sprawdzają się też mrożonki i suszone zioła

Do codziennego menu trzeba włączać jak najwięcej warzyw. Poza sezonem dobrze sprawdzają się też mrożonki i suszone zioła

Dietetycy radzą, by codzienne menu opierać na warzywach, owocach oraz produktach bogatych w witaminy i składniki mineralne. Przed sezonem, by zapewnić 5 porcji warzyw i owoców, można wykorzystać mrożonki. Warto także stosować suszone zioła, które pozwalają ograniczyć użycie soli.
więcej
2015-10-27 | 06:00
Żywienie
Sproszkowane owoce i warzywa zachowują większość swoich składników odżywczych. Redukcji ulegają tylko niektóre witaminy

Sproszkowane owoce i warzywa zachowują większość swoich składników odżywczych. Redukcji ulegają tylko niektóre witaminy

Suszenie jest jedną z najstarszych metod przedłużania trwałości żywności do dziś z powodzeniem wykorzystywaną przez producentów przypraw i produktów w proszku. W torebkach, które trafiają na sklepowe półki, znajdują się chociażby suszone warzywa i zioła zestawione w odpowiednich proporcjach, tworzące wyjątkowe kompozycje smakowe. Dzięki odpowiednim metodom przetwórstwa udaje się zachować większość składników odżywczych.
więcej
2015-08-25 | 06:30
Żywienie
Catering dla dzieci jest coraz bardziej popularny. Korzystają z niego nie tylko przedszkola i szkoły, lecz także rodzice

Catering dla dzieci jest coraz bardziej popularny. Korzystają z niego nie tylko przedszkola i szkoły, lecz także rodzice

Na rynku pojawiły się firmy cateringowe przygotowujące potrawy dla dzieciom. Ich klientami są najczęściej rodzice, którzy nie mają czasu na gotowanie w domu, a są świadomi, jak ważne jest wyrabianie w najmłodszych prawidłowych nawyków żywieniowych i dostarczanie im pełnowartościowych posiłków.
więcej
2015-06-08 | 06:10
Żywienie
W hotelach i ośrodkach SPA coraz popularniejsza jest kuchnia wellness

W hotelach i ośrodkach SPA coraz popularniejsza jest kuchnia wellness

Coraz więcej hoteli i ośrodków SPA proponuje swoim klientom kuchnię wellness, bo jest ona dla organizmu swoistym zastrzykiem energii, witamin i substancji odżywczych. Jej podstawą są śniadania składające się ze zdrowych regionalnych produktów, ekologicznych warzyw i owoców. W trend wellness doskonale wpisuje się kuchnia molekularna, kuchnia sous vide i slow food.
więcej
2014-07-21 | 06:20
Żywienie
Gotowe dania w proszku mogą być podstawą zdrowej diety

Gotowe dania w proszku mogą być podstawą zdrowej diety

Diety proszkowe gwarantują szybką utratę kilogramów i uczą dyscypliny żywieniowej, m.in. regularnego jedzenia pięciu posiłków dziennie. Ich podstawą są niskokaloryczne i bogate niemal we wszystkie składniki odżywcze dania i przekąski z torebek. Dietetycy polecają je przede wszystkim osobom, które walczą z otyłością, chcą utrzymać szczupłą sylwetkę, a także sportowcom.
więcej

Więcej ważnych informacji

Moda

Gwiazdy

Marzena Rogalska: Zawsze znajduję czas na czytanie książek. Jak człowiek nie czyta codziennie, to już po nim

Dziennikarka zaznacza, że nie wyobraża sobie dnia bez przeczytania chociażby jednej strony książki. Najchętniej wybiera klasykę, literaturę współczesną i publikacje poświęcone ks. Józefowi Tischnerowi. Jej zdaniem nowości wydawniczych jest tak dużo, że trudno za nimi nadążyć. W tym gąszczu różnorakich propozycji warto jednak znaleźć coś odpowiedniego dla siebie i mimo napiętego grafiku znaleźć czas na lekturę.

Ochrona środowiska

Trwają prace nad wprowadzeniem do szkół przedmiotu edukacja ekologiczna. Według ekspertów nauka powinna mieć formę zabawy

Nauczyciele i edukatorzy wskazują, że pogłębianie wiedzy dzieci i młodzieży na temat środowiska i ochrony klimatu to konieczność, ale nie sprawdzi się w formie zakazów, nakazów czy straszenia kryzysem klimatycznym. W przypadku dzieci potrzebny jest przystępny język i narzędzia, które umożliwią przyswajanie wiedzy przez zabawę. Przykładem takiej pomocy naukowej może być projekt uruchomiony przez Kolektyw Mamy Projekt pod patronatem Ministerstwa Klimatu i Środowiska oraz prywatnych firm. Wspólnie opracowały edukacyjną grę, która dotarła już do ok. 300 tys. dzieci w Polsce. 

Regionalne - Mazowieckie

W Warszawie powstanie miejsce promujące marki kobiece. Ma pomóc w rozwoju ich biznesu

Dharma to przestrzeń eventowa, kawiarnia i showroom marek kobiecych, która ma łączyć kobiety, wspierać wymianę doświadczeń i rozwój ich biznesów. Jej pierwsza siedziba powstaje na warszawskim Żoliborzu, ale już za trzy lata zgodnie z planem pojawią się kolejne zarówno w innych dzielnicach stolicy, jak i w różnych polskich miastach. 6 października ruszyła kampania crowdfundingowa na rzecz projektu. Jest to pierwsza taka zbiórka organizowana na rzecz prostej spółki akcyjnej.