Newsy

Do codziennego menu trzeba włączać jak najwięcej warzyw. Poza sezonem dobrze sprawdzają się też mrożonki i suszone zioła

2016-03-22  |  06:30

Dietetycy radzą, by codzienne menu opierać na warzywach, owocach oraz produktach bogatych w witaminy i składniki mineralne. Przed sezonem, by zapewnić 5 porcji warzyw i owoców, można wykorzystać mrożonki. Warto także stosować suszone zioła, które pozwalają ograniczyć użycie soli. 

– Zdrowe odżywianie to przede wszystkim urozmaicona dieta. Warto zadbać o to, żeby w swoim jadłospisie używać dużo warzyw i innych produktów, jak mięsa, ryby, jaja. Warzywa można jeść właściwie w każdej formie. Mogą to być zarówno produkty świeże, jak i mrożone czy suszone – powiedziała agencji informacyjnej Newseria Lifestyle Ewa Ceborska-Scheiterbauer, dietetyk z poradni dietetycznej Food & Diet.

Zbilansowane posiłki powinny być przygotowywane na bazie warzyw i owoców. Trzeba też do minimum ograniczyć produkty wysoko przetworzone. Warto wsłuchiwać się w potrzeby swojego organizmu, a także korzystać z porad fachowców.

– Takim symbolem zdrowego odżywiania jest piramida żywieniowa, która w tym roku została zmodyfikowana. Jest tam teraz miejsce na zioła świeże bądź suszone. Jeżeli dodajemy do potraw dużo ziół, to wtedy nie trzeba dodawać tak dużo soli. W ten sposób można się stopniowo odzwyczajać. Bardzo ważne jest również to, żeby ograniczać także cukier – tłumaczyła Ewa Ceborska-Scheiterbauer podczas konferencji wprowadzającej na rynek produkty Naturalnie Smaczne Knorr.

Posiłki powinny być spożywane regularnie, o stałych porach, a przerwy między nimi nie mogą przekraczać trzech godzin. Harmonogram trzeba dostosować do trybu życia, preferencji żywieniowych, aktywności fizycznej, a nawet do wagi masy ciała. W tym celu warto się skonsultować z dietetykiem, który pomoże ustalić odpowiednie menu.

– Zdrowe odżywianie to także odpowiednia ilość płynów w diecie. Najlepiej wybierać wody mineralne z wapniem i magnezem oraz herbaty – najlepiej zieloną lub owocową. Kawa też jak najbardziej wpisuje się w zdrowe odżywianie – podkreślała Ewa Ceborska-Scheiterbauer.

Czytaj także

Kalendarium

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Uroda

Firma

Firmy w coraz większym stopniu dbają o dobre samopoczucie pracowników. Sposobem na jego poprawę może być ustanowienie dnia przyjemności w pracy

Po pandemii COVID-19 wellbeing pracowników stał się ważnym zagadnieniem dla firm, z których wiele wprowadziło w ostatnim czasie benefity i programy obejmujące m.in. opiekę psychologiczną, warsztaty z radzenia sobie ze stresem, promowanie aktywności fizycznej i profilaktyki zdrowotnej czy działania wspierające work–life balance. Pluxee zachęca z kolei firmy do ustanowienia oryginalnej inicjatywy z zakresu wellbeingu, jaką jest dzień przyjemności w pracy. – Warto pomyśleć o takim jednym dniu w roku ukierunkowanym na potrzeby i motywacje pracowników. Zachęcamy do tego, żeby organizować go zimową porą, kiedy dopada nas zmęczenie, spadek energii i nastroju. To też szansa na integrację zespołu i zachęta do powrotu do biura – mówi Arkadiusz Rochala, dyrektor generalny Pluxee Polska.

Teatr

Jerzy Stuhr: Kończę swoją karierę teatralną i pedagogiczną. Już nie wyjdę na scenę, ale jeszcze mam ciągotki filmowe

Wybitny aktor, reżyser i pedagog żegna się z teatralną sceną dramatem Tadeusza Słobodzianka zatytułowanym „Geniusz”. Artysta wyreżyserował ten spektakl, a także gra w nim jedną z głównych ról. Wciela się w niezwykle ważną dla niego postać Konstantina Stanisławskiego, mistrza metody gry aktorskiej, którą sam przez wiele lat rozpowszechniał studentom na całym świecie. To pierwsza rola Jerzego Stuhra po dłuższej przerwie i jak się okazuje – ostatnia. Tą sztuką podsumowuje bowiem swój dorobek zawodowy i kończy karierę. Przedstawienie będzie wystawiane na deskach Teatru Polonia.