Newsy

Specjaliści do spraw żywienia alarmują: trzeba dbać nie tylko o odpowiednie proporcje tłuszczów w diecie, lecz także o ich rodzaj

2015-01-28  |  06:00

Tłuszcze są równie ważne dla organizmu człowieka jak witaminy czy minerały. Dostarczają dużo energii, są niezbędne w utrzymywaniu odpowiedniej temperatury ciała i są głównym źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych. Według zasad zdrowego żywienia całkowity udział tłuszczu w diecie powinien stanowić od 25-30 proc. ogólnej liczby spożywanych kalorii.

Tłuszcz tłuszczowi nie jest równy. Trzeba wybierać te produkty, które są źródłem dobrych tłuszczów, czyli oleje i wszelkie produkty zrobione z oleju, tłuste ryby, orzechy czy awokado. Natomiast powinniśmy ograniczać złe tłuszcze, bo one niekorzystnie wpływają na poziom cholesterolu. Ich źródłem są przeważnie produkty pochodzenia zwierzęcego, czyli tłuste mięso, tłuste wędliny i tłusty nabiał – mówi agencji informacyjnej Newseria Lifestyle Iwonna Niegowska, specjalista żywienia Unilever Polska.

Tłuszcze stanowią najbardziej kaloryczny składnik odżywczy: 1 g tłuszczu to 9 kcal, dlatego ich spożycie wymaga szczególnej kontroli.

Tłuszcz jest bardzo ważnym składnikiem diety, bo nawet 30 proc. z tego wszystkiego, co jemy w ciągu dnia, powinno pochodzić właśnie z tłuszczów. Oczywiście w każdej dobrze zbilansowanej diecie jest miejsce na każdy produkt, tylko wszystko zależy od tego, jak często i w jakich ilościach go spożywamy oraz od tego, w jakim jesteśmy stanie fizjologicznym. Jeżeli mamy problem z cholesterolem, to musimy uważać na te produkty, które podwyższają jego poziom – tłumaczy Iwonna Niegowska.

Osoby, które na co dzień powinny ograniczać spożywanie wysokokalorycznych produktów, borykają się z dylematem, co jest lepsze dla ich zdrowia – masło czy margaryna. Dietetycy przyznają, że na to pytanie nie ma jednoznacznej odpowiedzi.

Margaryna dziedziczy wszystkie dobre składniki z olejów, czyli na przykład kwasy omega-3 i omega-6. To są niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, których nasz organizm sam nie potrafi wytwarzać. Nie znajdziemy ich jednak w maśle, a jeśli znajdziemy, to w bardzo niewielkich ilościach, ale wielką zaletą masła jest jego fantastyczny smak, niestety, jest ono bogate w nasycone kwasy tłuszczowe, czyli właśnie te, które powinniśmy ograniczać – wyjaśnia Iwonna Niegowska.

Jest też kompromis dla tych, którzy nie mogą obyć się bez dobrego smaku masła, a chcieliby zwiększyć spożycie niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych. To są tzw. produkty miks.

Zachęcam do czytania etykiet i zwracania uwagi na wykorzystywane składniki i ilości zarówno tych dobrych tłuszczów, jak i tych złych, nienasyconych, które powinniśmy ograniczać. Taka informacja jest na każdym opakowaniu – dodaje Iwonna Niegowska.

Czytaj także

Kalendarium

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Nie żyje Jadwiga Jankowska-Cieślak

Jadwiga Jankowska-Cieślak: Zwykle Złota Palma otwiera ścieżkę do kariery, a mi zamknęła. W Polsce trwał wtedy stan wojenny i musiałam szybko wracać do kraju

Z wielkim smutkiem przyjęliśmy wiadomość o śmierci Jadwigi Jankowskiej-Cieślak jednej z najbardziej wybitnych polskich aktorek. Z tej okazji pragniemy podzielić się z Państwem jednym z ostatnich wywiadów, jakich udzieliła naszej redakcji.

Moda

Infrastruktura

Mazowsze turystycznie radzi sobie lepiej niż przed pandemią. Odwiedzających przyciąga już nie tylko Warszawa

Województwo mazowieckie jest liderem pod względem liczby turystów. W ubiegłym roku odwiedziło je prawie 7 mln gości. I choć lokomotywą ruchu turystycznego pozostaje Warszawa, to coraz więcej osób wybiera zwiedzanie regionu w wolniejszym tempie niż w stolicy i bliżej natury. Mazowsze od lat postrzegane było jako idealny kierunek na mikrowyprawę, ale teraz przybywa osób, które chcą się tu zatrzymać na dłużej niż 1–2 dni.

Muzyka

Wiktor Dyduła: Produkcja płyt i nagrywanie teledysków są niezwykle kosztowne. Jeśli nie ma pomocy wytwórni fonograficznej, można założyć zbiórkę na ten cel

Wokalista przyznaje, że często na barkach artystów jest nie tylko przygotowanie materiału na płytę, ale także zebranie pieniędzy na jej nagranie, produkcję i wszelkie działania promocyjne. To wszystko sporo kosztuje. On sam może w tej kwestii liczyć na wsparcie wytwórni fonograficznej, więc jest mu łatwiej, natomiast ci, którzy są zdani sami na siebie, mają twardy orzech do zgryzienia. Dlatego też Wiktor Duduła pochwala chociażby zakładanie publicznych zbiórek na taki cel.