Mówi: | Julia Popcowa |
Funkcja: | ekspert |
Firma: | Ahmad Tea |
Herbatę najlepiej wypić w ciągu 6 minut od zaparzenia. Wtedy ma najlepszy smak i aromat
Żeby wydobyć z herbaty pełnię aromatu, trzeba ją umiejętnie zaparzyć i pić bez dodatków. Cukier, cytryna i sok znacznie zmieniają smak napoju. Herbata ma najlepsze właściwości smakowe i zapachowe wtedy, kiedy jest jeszcze gorąca. Przy wyborze odpowiedniego gatunku nie można kierować się niską ceną.
– Trzeba pamiętać o jednej rzeczy: herbata jest produktem drogim, dosyć ekskluzywnym. Jeżeli chcemy napić się dobrej herbaty, czy będzie w torebkach, czy liściasta, to musimy liczyć się z tym, że zapłacimy trochę więcej. Jeżeli ktoś kusi nas niską ceną np. 2,58 zł za 100 torebek, musimy zdawać sobie sprawę z tego, że nigdy to nie będzie herbata wysokogatunkowa – mówi agencji informacyjnej Newseria Lifestyle Julia Popcowa, ekspert Ahmad Tea.
Zakup dobrej jakościowo herbaty i jej odpowiednie przechowywanie w szczelnym opakowaniu, to dopiero pierwszy krok do tego, by cieszyć się jej wysublimowanym smakiem. Bardzo ważny jest także sposób parzenia. Przede wszystkim trzeba używać wody zagotowanej tylko jeden raz, gdyż wtedy zawiera ona tlen potrzebny do uzyskania najlepszego naparu.
– Odchodzi się już od tego, że herbaty ekspresowe to jest zło. Oczywiście zawsze preferowana jest herbata liściasta, bo możemy wsypać jej tyle, ile chcemy, możemy zaparzyć taką, jaką chcemy, i sami w sposób naturalny znaleźć swój smaki, swoją jakość. Torebka ekspresowa służy wtedy, kiedy nie mamy czasu, jesteśmy w biegu i też chcemy napić się jakiejś dobrej herbaty – tłumaczy Julia Popcowa.
Dobrze zaparzona czarna herbata ma na powierzchni pianę. Charakteryzuje się intensywnym aromatem i pełnym smakiem, bez zbyt dużej goryczy. Moc naparu zależy przede wszystkim od indywidualnych upodobań.
– Jeżeli jest zimno, niska temperatura i deszcz możemy dodać imbir, cytrynę, pomarańczę, goździki, kardamon, miód – wszystko, co rozgrzeje i doda tego elementu ciepła do naszej herbaty. Jeżeli jest upalny letni dzień, pijemy herbatę zieloną – radzi Julia Popcowa.
Julia Popcowa podkreśla jednak, że cukier, cytryna i inne dodatki zmieniają smak herbaty. Aromat powstaje w trakcie parzenia i utrzymuje się przez około 6 minut, więc najlepsze właściwości zapachowe i smakowe ma świeża, jeszcze gorąca herbata.
– Prawdziwy smak możemy poczuć wtedy, kiedy pijemy ją sauté. Natomiast, jeżeli już nie możemy bez tej słodyczy wytrzymać, to powinniśmy dodać syrop malinowy, trochę cukru trzcinowego, syrop z agawy lub miód. Te składniki będą doskonale pasowały do smaku herbaty – mówi Julia Popcowa.
Czytaj także
- 2024-06-28: Samorządy mogą liczyć na rekordowe finansowanie w tej perspektywie finansowej UE. Pierwsze środki już do nich trafiają
- 2024-06-21: Polskie samorządy zaczynają wydatkować pieniądze z KPO. Obawiają się, że nie wystarczy im na to czasu
- 2024-06-12: Przedsiębiorcy wypowiedzą się na temat dekarbonizacji. Nowy indeks pokaże ich nastroje względem zielonej transformacji
- 2024-06-04: Inwestycje w innowacje będą decydować o tempie rozwoju polskiej gospodarki. Obecnie realizuje je 1/3 firm
- 2024-04-30: Wzrost inwestycji prywatnych przesądzi o rozwoju polskiej gospodarki w najbliższych latach. Sektorami przyszłości są nowe technologie i zielona energetyka
- 2024-04-24: Ciech od czerwca będzie działać jako Qemetica. Chemiczny gigant ma globalne aspiracje i nową strategię na sześć lat
- 2024-05-23: Rozwój zielonego transportu wciąż zablokowany. Główna przyczyna to brak odpowiedniej infrastruktury energetycznej
- 2024-06-25: Małe i średnie firmy dopiero zapoznają się z tematyką zrównoważonego rozwoju. Oczekiwania ze strony dużych kontrahentów wymuszą na nich szybsze działania
- 2024-05-08: Za dwa lata w gdańskim porcie ma powstać baza instalacyjna morskich farm wiatrowych. Będzie ponad pięć razy większa od krakowskiego Rynku Głównego
- 2024-06-05: Już 60 proc. polskich przewoźników chce ciąć zatrudnienie. Branża apeluje do rządu o wsparcie
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii
![](/files/1922771799/n-innowacje_1.png)
Jedynka Newserii
![](/files/1922771799/n-biznes_1.png)
Teatr
![](/files/1922771799/436913832-banasiuk-zonglerka-2,w_274,r_png,_small.png)
Mateusz Banasiuk: Podczas studiów uczyliśmy się żonglerki maczugami i popisów cyrkowych. Te umiejętności przydały mi się w zawodzie aktora
W pracy zawodowej kolejny raz przydały się Mateuszowi Banasiukowi umiejętności zdobyte w szkole aktorskiej. W spektaklu „Wypiór” wystawianym na scenie Teatru IMKA odtwórca roli Łukasza udowodnił, że potrafi perfekcyjnie żonglować, wzbudzając podziw widowni. W rozmowie z agencją Newseria Lifestyle artysta zdradza, że podczas studiów nauczył się jeszcze kilku innych sztuczek cyrkowych.
Ochrona środowiska
Rośnie liczba producentów ekologicznych zarówno w Polsce, jak i innych krajach Unii. Wciąż jednak jest to ułamek produkcji rolnej
![](/files/1922771799/rolnictwo-transformacja-foto,w_133,r_png,_small.png)
Rolnictwo i hodowla zwierząt to jedna z głównych przyczyn wycinki lasów na świecie, utraty bioróżnorodności i największy emitent metanu. Sektor ten pochłania ogromne zasoby wody i odpowiada w dużym stopniu za zanieczyszczenie gleby. Ekspansja rolnictwa przyczynia się więc do zmian klimatu, a jednocześnie sektor boleśnie odczuwa ich skutki, co odbija się na produkcji rolnej. Zdaniem naukowców transformacja ekologiczna rolnictwa jest dziś koniecznością w walce z postępującymi niekorzystnymi zmianami klimatycznymi.
Ochrona środowiska
Radykalne formy protestów klimatycznych mogą mieć wpływ na spadek poparcia społecznego dla działań na rzecz klimatu. Najmniej akceptowalne blokady dróg czy niszczenie obrazów
![](/files/1922771799/badullovich-protesty-klimat-foto1,w_133,r_png,_small.png)
Aktywiści klimatyczni coraz częściej wykorzystują pokojowe nieposłuszeństwo obywatelskie, aby podnieść ekologiczną świadomość społeczeństwa. Badania przeprowadzone przez naukowców z Uniwersytetu George’a Masona wykazały, że niektóre z ich działań, jak np. marsze i protesty okupacyjne, są postrzegane jako bardziej akceptowalne niż na przykład blokady dróg czy niszczenie obrazów. To sugeruje, że forma protestu może więc wpłynąć na to, jak bardzo ludzie popierają postulaty głoszone przez protestujących, ale wymaga to dalszych badań.