Mówi: | Karol Okrasa |
Funkcja: | szef kuchni |
Karol Okrasa: Polacy pokochali kuchnię. Są coraz bardziej ciekawi kulinarnego świata
Warto próbować swoich sił w gotowaniu, to może dać dużo radości – uważa Karol Okrasa. Jego zdaniem Polacy są coraz bardziej ciekawi kulinarnego świata i coraz chętniej eksperymentują w kuchni. Chcą też jadać lepiej i zdrowiej, dlatego zwracają większą uwagę na jakość produktów. Chętnie modyfikują też tradycyjne polskie przepisy, aby dania były mniej kaloryczne i bardziej lekkostrawne.
– Polacy pokochali kuchnię. Zwracają uwagę na to, co jedzą, jak to zostało zrobione i gdzie produkty zostały kupione. Teraz pozostał już tylko kolejny krok na tej żywieniowej drodze edukacji, czyli samemu coś zrobić. Od czasu do czasu, nie mówię, że codziennie. Nie wszyscy muszą być takimi wariatami jak ja, że tym jakoś przesadnie żyją. Ale może to przynieść wielu osobom bardzo dużo radości – mówi Karol Okrasa agencji informacyjnej Newseria Lifestyle.
Osobom, które stawiają pierwsze kroki w kuchni, Karol Okrasa radzi zacząć od polskich tradycji kulinarnych. Ciekawym pomysłem jest poznawanie rodzimych smaków według poszczególnych regionów Polski. Rodzima kuchnia jest dla początkujących kucharzy znacznie łatwiejsza – nie tylko ze względu na znane od dzieciństwa smaki, lecz także dostępność produktów. Można je dostać na każdym bazarze w przystępnej cenie, podczas gdy egzotyczne składniki bywają drogie, a dostęp do nich ograniczony. Polska kuchnia daje duże możliwości eksperymentowania – przepisy można łatwo modyfikować, choćby po to, by dania były mniej kaloryczne.
– Chcemy odżywiać się zdrowiej, chcemy, by potrawy były lżejsze, dlatego też trochę z nimi kombinujemy. Myślę, że nawet już niech będzie ten klasyczny schabowy. Można go zrobić raz na jakiś czas tak, by był zdrowszy. Nie chcę robić w kuchni polskiej rewolucji, bo to jest najgorsza droga. Ewolucyjnie przyjdzie nam to łatwiej. Raz na jakiś czas coś sobie zrobić, zmienić – mówi Karol Okrasa.
Szef kuchni uważa, że Polacy są mocno przywiązani do pewnych smaków i aromatów, najczęściej tych znanych z dzieciństwa. Jednocześnie jednak są coraz bardziej ciekawi kulinarnego świata i coraz chętniej próbują nowych smaków i technik gotowania. Zmiany w sposobie przyrządzania posiłków wynikają głównie z mody na zdrowy styl życia. Polacy przekonali się m.in. do gotowania na parze, dzięki któremu posiłki zachowują niemal wszystkie wartości odżywcze i są mniej kaloryczne.
– Jest dużo oliwy czy różnego rodzaju olejów, ale dodawanych w czystej, dziewiczej postaci, czyli balsamowanie się od środka, niepalenie tego na jakimś mocnym ogniu. Gotujemy lżej, jemy lżej. Myślę, że ogólnie możemy powiedzieć, że żyjemy zdrowiej i to jest najważniejsze. A trzeba pamiętać, że to jedzenie jest jednym z elementów naszego stylu życia, chyba nawet najważniejszy element – podkreśla Karol Okrasa.
Czytaj także
- 2025-01-10: Europejscy młodzi twórcy w centrum polskiej prezydencji w Radzie UE. Potrzebne nowe podejście do wsparcia ich karier
- 2025-01-07: W ciągu 10 lat w Polsce może brakować 2,1 mln pracowników. Ratunkiem dla rynku pracy wzrost zatrudnienia cudzoziemców
- 2024-12-18: Inżynierowie z Warszawy pracują nad innowacjami dla całej Grupy Orange. Ich specjalności to AI i cyberbezpieczeństwo
- 2024-12-30: Nowy rok to dobry moment na refleksję nad celami finansowymi. Polacy mają coraz większą świadomość konieczności budowania kapitału
- 2024-12-06: R. Metsola: Polska ma bardzo dobrą pozycję do bycia liderem UE na następne pół roku. Bezpieczeństwo w centrum uwagi prezydencji
- 2024-11-28: 1 grudnia nowa Komisja Europejska rozpoczyna prace. W składzie pierwszy raz komisarze ds. mieszkalnictwa oraz obronności
- 2024-12-03: 40 proc. Polaków nie czuje się zabezpieczonych na wypadek poważnej choroby. Obawiają się problemów z dostępem do leczenia i jego finansowaniem
- 2024-11-27: Tylko co trzecia firma wdraża zasady zrównoważonego rozwoju. Mniejsze przedsiębiorstwa potrzebują wsparcia w tym procesie
- 2024-12-09: Firmy nie znają korzyści z wdrażania zrównoważonego rozwoju. Swój ślad węglowy mierzy tylko co piąta firma
- 2024-11-18: Sprzedaż kart telemetrycznych M2M mocno przyspieszyła. Dzięki nim internet rzeczy wspiera cyfryzację firm
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii
Jedynka Newserii
Film
Joanna Kurowska: Żaden polski aktor nie dostał miliona dolarów za film. Gramy równie dobrze jak amerykańscy, a jesteśmy niedoceniani i hejtowani
Artystka nie ma żadnych wątpliwości – polska branża filmowa wymaga natychmiastowego uzdrowienia. Konieczne jest wprowadzenie gruntownych zmian po to, aby zapewnić aktorom lepsze warunki pracy, odpowiednie wynagrodzenie i wsparcie w sytuacjach kryzysowych. Joanna Kurowska zauważa, że honoraria w polskim kinie są rażąco niskie i chociażby w stosunku do zarobków amerykańskich gwiazd dysproporcja jest ogromna. Dla przykładu żaden polski aktor nie otrzymał jeszcze miliona dolarów za rolę, podczas gdy w USA takie kwoty są standardem.
Ochrona środowiska
Tylko 1 proc. zużytych tekstyliów jest przetwarzanych. Selektywna zbiórka może te statystyki poprawić
Wraz z nowymi przepisami dotyczącymi gospodarki odpadami od stycznia 2025 roku gminy w Polsce wprowadziły selektywną zbiórkę zużytych tekstyliów. To oznacza, że przykładowo zniszczonych ubrań nie można już wyrzucić do frakcji zmieszane. Część gmin wprowadza ułatwienia dla mieszkańców w postaci dodatkowych kontenerów. W innych mieszkańcy będą musieli samodzielnie dostarczyć tekstylia do punktów selektywnej zbiórki odpadów komunalnych (PSZOK).
Problemy społeczne
W Polsce rośnie liczba wykrywanych chorób przenoszonych drogą płciową. Coraz większa świadomość i możliwość testowania
Światowa Organizacja Zdrowia podaje, że na świecie codziennie odnotowuje się ponad milion nowych zakażeń chorób uleczalnych przenoszonych drogą płciową (STI). W rzeczywistości może ich być nawet wielokrotnie więcej. W Polsce tylko w 2023 roku wykryto ponad 5 tys. przypadków kiły, chlamydii i rzeżączki. Ze względu na tę samą drogę transmisji zakażenia choroby te często ze sobą współwystępują, a zakażenie jedną z nich zwiększa znacząco ryzyko zakażenia HIV.