Mówi: | Karol Okrasa |
Funkcja: | szef kuchni |
Karol Okrasa: Polacy pokochali kuchnię. Są coraz bardziej ciekawi kulinarnego świata
Warto próbować swoich sił w gotowaniu, to może dać dużo radości – uważa Karol Okrasa. Jego zdaniem Polacy są coraz bardziej ciekawi kulinarnego świata i coraz chętniej eksperymentują w kuchni. Chcą też jadać lepiej i zdrowiej, dlatego zwracają większą uwagę na jakość produktów. Chętnie modyfikują też tradycyjne polskie przepisy, aby dania były mniej kaloryczne i bardziej lekkostrawne.
– Polacy pokochali kuchnię. Zwracają uwagę na to, co jedzą, jak to zostało zrobione i gdzie produkty zostały kupione. Teraz pozostał już tylko kolejny krok na tej żywieniowej drodze edukacji, czyli samemu coś zrobić. Od czasu do czasu, nie mówię, że codziennie. Nie wszyscy muszą być takimi wariatami jak ja, że tym jakoś przesadnie żyją. Ale może to przynieść wielu osobom bardzo dużo radości – mówi Karol Okrasa agencji informacyjnej Newseria Lifestyle.
Osobom, które stawiają pierwsze kroki w kuchni, Karol Okrasa radzi zacząć od polskich tradycji kulinarnych. Ciekawym pomysłem jest poznawanie rodzimych smaków według poszczególnych regionów Polski. Rodzima kuchnia jest dla początkujących kucharzy znacznie łatwiejsza – nie tylko ze względu na znane od dzieciństwa smaki, lecz także dostępność produktów. Można je dostać na każdym bazarze w przystępnej cenie, podczas gdy egzotyczne składniki bywają drogie, a dostęp do nich ograniczony. Polska kuchnia daje duże możliwości eksperymentowania – przepisy można łatwo modyfikować, choćby po to, by dania były mniej kaloryczne.
– Chcemy odżywiać się zdrowiej, chcemy, by potrawy były lżejsze, dlatego też trochę z nimi kombinujemy. Myślę, że nawet już niech będzie ten klasyczny schabowy. Można go zrobić raz na jakiś czas tak, by był zdrowszy. Nie chcę robić w kuchni polskiej rewolucji, bo to jest najgorsza droga. Ewolucyjnie przyjdzie nam to łatwiej. Raz na jakiś czas coś sobie zrobić, zmienić – mówi Karol Okrasa.
Szef kuchni uważa, że Polacy są mocno przywiązani do pewnych smaków i aromatów, najczęściej tych znanych z dzieciństwa. Jednocześnie jednak są coraz bardziej ciekawi kulinarnego świata i coraz chętniej próbują nowych smaków i technik gotowania. Zmiany w sposobie przyrządzania posiłków wynikają głównie z mody na zdrowy styl życia. Polacy przekonali się m.in. do gotowania na parze, dzięki któremu posiłki zachowują niemal wszystkie wartości odżywcze i są mniej kaloryczne.
– Jest dużo oliwy czy różnego rodzaju olejów, ale dodawanych w czystej, dziewiczej postaci, czyli balsamowanie się od środka, niepalenie tego na jakimś mocnym ogniu. Gotujemy lżej, jemy lżej. Myślę, że ogólnie możemy powiedzieć, że żyjemy zdrowiej i to jest najważniejsze. A trzeba pamiętać, że to jedzenie jest jednym z elementów naszego stylu życia, chyba nawet najważniejszy element – podkreśla Karol Okrasa.
Czytaj także
- 2025-05-21: Finansowanie Europejskiego Banku Inwestycyjnego wspiera rozwój OZE czy infrastruktury drogowej. Wśród nowych priorytetów bezpieczeństwo i obronność
- 2025-05-19: Poparcie dla UE rekordowo wysokie, mimo wzrostu populizmu. Społeczeństwo oczekuje większego zaangażowania w kwestie bezpieczeństwa
- 2025-04-17: Phishing największym cyberzagrożeniem. Przestępcy będą coraz częściej sięgać po AI, by skutecznie docierać do potencjalnych ofiar
- 2025-04-22: Duża zmiana w organizacji pracy w firmach. Elastyczność wśród najważniejszych oczekiwań pracowników
- 2025-04-22: Kwestie bezpieczeństwa priorytetem UE. Polska prezydencja ma w tym swój udział
- 2025-04-14: Nowe technologie podstawą w reformowaniu administracji. Będą też kluczowe w procesie deregulacji
- 2025-04-10: Pierwsze efekty prac deregulacyjnych możliwe już jesienią. Ten proces uwolni w firmach środki na inwestycje
- 2025-03-27: Powstanie europejska strategia dotycząca zdrowia psychicznego młodych. Kraje łączą siły, by chronić ich przed cyberzagrożeniami
- 2025-04-08: Blisko 10 mln Ukraińców nie ma dostępu do wody pitnej lub infrastruktury sanitarnej. Na jej odbudowę potrzeba 11,3 mld dol.
- 2025-03-07: Polska w końcówce europejskiej stawki pod względem udziału kobiet w zarządach spółek. Zmienić ma to unijna dyrektywa
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Muzyka

Zespół Kombii: W tym roku świętujemy 50-lecie naszej współpracy. Jesteśmy nadal w tym zawodzie z miłości do muzyki i do naszych fanów
Grzegorz Skawiński i Waldemar Tkaczyk na co dzień mieszkają w Trójmieście, niedaleko Opery Leśnej. W całej swojej karierze muzycy zespołu Kombii zagrali w sopockim amfiteatrze kilkadziesiąt razy, ale jak zaznaczają – przed każdym kolejnym występem towarzyszą im duże emocje. W tym roku świętują 50-lecie współpracy, a podczas Polsat Hit Festiwal będzie można ich usłyszeć w koncercie „Gdzie się podziały tamte prywatki”.
Media
Przygotowania do Polsat Hit Festiwal trwają cały rok. To olbrzymie przedsięwzięcie logistyczne

Już dziś wieczorem w Operze Leśnej w Sopocie startuje Polsat Hit Festiwal. Maciej Rock, jeden z prowadzących to wydarzenie, podkreśla, że w przygotowanie takiego projektu angażują się setki osób, którym powierzone są określone zadania. By w stu procentach zrealizować założony scenariusz, trzeba włożyć wiele wysiłku, bo przy tak prestiżowej imprezie nie ma miejsca na przypadek. Prezenter nie urywa, że mimo wieloletniego doświadczenia zawodowego, przed wyjściem na scenę towarzyszy mu stres.
Polityka
Kampania prezydencka na ostatniej prostej. Temat ochrony zdrowia na drugim planie

Zdaniem przedstawicieli Naczelnej Izby Lekarskiej temat ochrony zdrowia w kampanii prezydenckiej, prowadzonej przed I turą wyborów, zszedł na dalszy plan. Kandydaci na najwyższy urząd w Polsce nie podawali – poza tematem składki zdrowotnej – w tym obszarze konkretów, a skupili się na kampanijnych ogólnikach i zapewnieniach. Zabrakło poruszenia wielu ważnych kwestii dotyczących m.in. przyszłości zawodów medycznych, kształcenia lekarzy, walki z agresją wobec medyków czy pomysłów na skrócenie kolejek do specjalistów i poprawy finansowania.