Newsy

Karol Okrasa: Polacy pokochali kuchnię. Są coraz bardziej ciekawi kulinarnego świata

2015-07-08  |  06:55

Warto próbować swoich sił w gotowaniu, to może dać dużo radości – uważa Karol Okrasa. Jego zdaniem Polacy są coraz bardziej ciekawi kulinarnego świata i coraz chętniej eksperymentują w kuchni. Chcą też jadać lepiej i zdrowiej, dlatego zwracają większą uwagę na jakość produktów. Chętnie modyfikują też tradycyjne polskie przepisy, aby dania były mniej kaloryczne i bardziej lekkostrawne.

Polacy pokochali kuchnię. Zwracają uwagę na to, co jedzą, jak to zostało zrobione i gdzie produkty zostały kupione. Teraz pozostał już tylko kolejny krok na tej żywieniowej drodze edukacji, czyli samemu coś zrobić. Od czasu do czasu, nie mówię, że codziennie. Nie wszyscy muszą być takimi wariatami jak ja, że tym jakoś przesadnie żyją. Ale może to przynieść wielu osobom bardzo dużo radości – mówi Karol Okrasa agencji informacyjnej Newseria Lifestyle.

Osobom, które stawiają pierwsze kroki w kuchni, Karol Okrasa radzi zacząć od polskich tradycji kulinarnych. Ciekawym pomysłem jest poznawanie rodzimych smaków według poszczególnych regionów Polski. Rodzima kuchnia jest dla początkujących kucharzy znacznie łatwiejsza – nie tylko ze względu na znane od dzieciństwa smaki, lecz także dostępność produktów. Można je dostać na każdym bazarze w przystępnej cenie, podczas gdy egzotyczne składniki bywają drogie, a dostęp do nich ograniczony. Polska kuchnia daje duże możliwości eksperymentowania – przepisy można łatwo modyfikować, choćby po to, by dania były mniej kaloryczne.

Chcemy odżywiać się zdrowiej, chcemy, by potrawy były lżejsze, dlatego też trochę z nimi kombinujemy. Myślę, że nawet już niech będzie ten klasyczny schabowy. Można go zrobić raz na jakiś czas tak, by był zdrowszy. Nie chcę robić w kuchni polskiej rewolucji, bo to jest najgorsza droga. Ewolucyjnie przyjdzie nam to łatwiej. Raz na jakiś czas coś sobie zrobić, zmienić – mówi Karol Okrasa.

Szef kuchni uważa, że Polacy są mocno przywiązani do pewnych smaków i aromatów, najczęściej tych znanych z dzieciństwa. Jednocześnie jednak są coraz bardziej ciekawi kulinarnego świata i coraz chętniej próbują nowych smaków i technik gotowania. Zmiany w sposobie przyrządzania posiłków wynikają głównie z mody na zdrowy styl życia. Polacy przekonali się m.in. do gotowania na parze, dzięki któremu posiłki zachowują niemal wszystkie wartości odżywcze i są mniej kaloryczne.

– Jest dużo oliwy czy różnego rodzaju olejów, ale dodawanych w czystej, dziewiczej postaci, czyli balsamowanie się od środka, niepalenie tego na jakimś mocnym ogniu. Gotujemy lżej, jemy lżej. Myślę, że ogólnie możemy powiedzieć, że żyjemy zdrowiej i to jest najważniejsze. A trzeba pamiętać, że to jedzenie jest jednym z elementów naszego stylu życia, chyba nawet najważniejszy element – podkreśla Karol Okrasa.

Czytaj także

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Media

A. Hyży: Hubert Urbański jest wisienką na torcie ramówki. To część planu Edwarda Miszczaka tworzenia telewizji gwiazd

Agnieszka Hyży, Elżbieta Romanowska, Lanberry, Martyna Kupczyk i Ewa Wachowicz wierzą, że kultowy format „Milionerzy” zyska w Polsacie drugie życie i znów milion będzie nie tylko w nazwie i w głównej wygranej, ale i w oglądalności. Teleturniej miał swoją premierę na antenie telewizji TVN w 1999 roku. Teraz prawa do tego programu wykupił Polsat. Prowadzącym pozostaje Hubert Urbański, który cieszy się zarówno sympatią widzów, jak i uznaniem innych gwiazd związanych z tą stacją. Zapewniają one, że będą oglądać nowe odcinki i już typują je na hit tej jesieni.

Polityka

Wśród Polaków rośnie zainteresowanie produktami emerytalnymi. Coraz chętniej wpłacają oszczędności na konta IKE i IKZE

Wzrosła liczba osób, które oszczędzają na cele emerytalne, jak również wartość zgromadzonych środków. Liczba uczestników systemu emerytalnego wyniosła w 2024 roku ponad 20,8 mln osób, a wartość aktywów – 307,5 mld zł – wynika z najnowszych danych Urzędu Komisji Nadzoru Finansowego (UKNF). Wyraźny wzrost odnotowano w przypadku rachunków IKE i IKZE, na których korzyść działają m.in. zachęty podatkowe. Wpłacane na nie oszczędności są inwestowane, a tym samym wspierają gospodarkę i mogą przynosić atrakcyjną stopę zwrotu.

Motoryzacja

Gwiazdy: Rower może być alternatywą dla samochodu. To nie tylko tani i ekologiczny środek transportu, ale też wspiera zdrowie

Jeśli tylko pogoda na to pozwala, to Anna Powierza, Iwona Guzowska i Piotr Zelt chętnie przesiadają się na rower, który doskonale sprawdza się zarówno jako środek transportu w zakorkowanym mieście, jak również podczas wycieczek krajoznawczych czy treningów zdrowotnych. Gwiazdy zgodnie przyznają, że jazda jednośladem przynosi wiele korzyści dla organizmu, jest również przyjazna dla środowiska. Pozwala też zaoszczędzić na paliwie i opłatach za parkowanie.