Newsy

Latem najlepiej smakują kawy w wersji mrożonej podane z lodami, owocami leśnymi i kruszonymi ciasteczkami

2015-07-30  |  06:00

Mrożone kawy są idealnym napojem na lato – przekonują bariści. Można je przyrządzać w wielu wersjach i za każdym razem odkrywać niepowtarzalny smak. Pobudzają, orzeźwiają i z powodzeniem zastępują tradycyjne lody czy koktajle. Największym uznaniem kawoszy cieszą się trzy kawy: frappé, kawa z lodami i po wietnamsku.

Upalne dni nie sprzyjają piciu kaw ciepłych, nie oznacza to jednak, że w okresie letnim musimy z nich w ogóle rezygnować. Kawa jest uniwersalnym napojem, który świetnie smakuje także na zimno, a latem podana na zimno da nam zdecydowanie więcej orzeźwienia niż podana na gorąco – mówi agencji informacyjnej Newseria Lifestyle Rafał Sanecki, ekspert marki Nivona.

Co prawda latem niemal każda kawiarnia serwuje kawy mrożone, ale taki napój równie szybko można przygotować w domu. Najpopularniejsza odmianą kawy mrożonej jest frappé, czyli mleko połączone z kawą, w podstawowej wersji bez dodatku cukru.

Jednym z szybszych sposobów na przygotowanie kawy mrożonej jest frappé lodowe. Potrzebujemy 2-4 kostek lodu, podwójnego espresso i cukru, najlepiej trzcinowego. Wrzucamy kostki lodu do blendera, dolewamy podwójne espresso, zasypujemy cukrem, miksujemy. Możemy na wierzch jeszcze pokusić się o bitą śmietanę – radzi Rafał Sanecki.

Kawa może być jednocześnie deserem, zwłaszcza gdy jest podana w formie cappuccino z lodami. Smak napoju wzbogacą dodatki takie jak czekolada, bita śmietana, syropy smakowe, owoce leśne czy herbatniki.

– Do przygotowania potrzebujemy 2 filiżanek cappuccino, 2 kulek lodów owocowych, wszystko miksujemy. Na koniec przyozdabiamy bitą śmietaną, listkiem mięty i kruszonymi ciasteczkami – tłumaczy Rafał Sanecki.

Na upalne dni bariści polecają także kawę po wietnamsku.

Do przygotowania tej kawy potrzebujemy mleka skondensowanego, podwójnego espresso i kostek lodu. Przygotowane espresso wlewamy do mleka skondensowanego, dorzucamy kostki lodu, a całość przyozdobimy bitą śmietaną lub takimi dodatkami, na jakie mamy w danym momencie ochotę – radzi Rafał Sanecki, ekspert marki Nivona.

Do przygotowania mrożonego napoju najlepiej wybierać łagodne gatunki ziaren, mieszkanki o niewielkiej zawartości kawy, np. z takie jak Robusta, która doskonale podkreśla aromat napoju.

Czytaj także

Kalendarium

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Nie żyje Jadwiga Jankowska-Cieślak

Jadwiga Jankowska-Cieślak: Zwykle Złota Palma otwiera ścieżkę do kariery, a mi zamknęła. W Polsce trwał wtedy stan wojenny i musiałam szybko wracać do kraju

Z wielkim smutkiem przyjęliśmy wiadomość o śmierci Jadwigi Jankowskiej-Cieślak jednej z najbardziej wybitnych polskich aktorek. Z tej okazji pragniemy podzielić się z Państwem jednym z ostatnich wywiadów, jakich udzieliła naszej redakcji.

Gwiazdy

Problemy społeczne

Dramatyczna sytuacja w opiece długoterminowej. Kolejki oczekujących są coraz dłuższe [DEPESZA]

Ponad 20 tys. pacjentów czeka w kolejce do zakładów opiekuńczo-leczniczych, pielęgnacyjno-opiekuńczych i pielęgniarskiej opieki domowej. Wraz ze zmianami wprowadzonymi dla osób z orzeczoną niepełnosprawnością inni oczekujący pacjenci są przesuwani do tyłu w kolejce, nawet jeżeli są w stanie cięższym. Mimo apeli kierowanych od kilku lat do rządzących sytuacja sektora opieki długoterminowej zamiast się poprawiać, wciąż się pogarsza.

Gwiazdy

Krzysztof Skórzyński: Dla mnie Wielkanoc ma wymiar symboliczny i duchowy. Podczas przygotowań w kuchni ja jestem od wykonywania poleceń córki

Gospodarz programu „Dzień Dobry TVN” lubi celebrować Wielkanoc w dużym, rodzinnym gronie. Z ekscytacją czeka więc na te świąteczne dni i zapowiada, że w tym czasie nie stroni również od obowiązków w kuchni. Co prawda szefują w niej panie, ale on dwoi się i troi, by pomóc jak najwięcej. Krzysztof Skórzyński zapewnia, że w menu oczywiście nie zabraknie „królowej” świątecznego stołu – tradycyjnej sałatki jarzynowej, a on będzie miał duży udział w jej przygotowaniu.