Newsy

Latem najlepiej smakują kawy w wersji mrożonej podane z lodami, owocami leśnymi i kruszonymi ciasteczkami

2015-07-30  |  06:00

Mrożone kawy są idealnym napojem na lato – przekonują bariści. Można je przyrządzać w wielu wersjach i za każdym razem odkrywać niepowtarzalny smak. Pobudzają, orzeźwiają i z powodzeniem zastępują tradycyjne lody czy koktajle. Największym uznaniem kawoszy cieszą się trzy kawy: frappé, kawa z lodami i po wietnamsku.

Upalne dni nie sprzyjają piciu kaw ciepłych, nie oznacza to jednak, że w okresie letnim musimy z nich w ogóle rezygnować. Kawa jest uniwersalnym napojem, który świetnie smakuje także na zimno, a latem podana na zimno da nam zdecydowanie więcej orzeźwienia niż podana na gorąco – mówi agencji informacyjnej Newseria Lifestyle Rafał Sanecki, ekspert marki Nivona.

Co prawda latem niemal każda kawiarnia serwuje kawy mrożone, ale taki napój równie szybko można przygotować w domu. Najpopularniejsza odmianą kawy mrożonej jest frappé, czyli mleko połączone z kawą, w podstawowej wersji bez dodatku cukru.

Jednym z szybszych sposobów na przygotowanie kawy mrożonej jest frappé lodowe. Potrzebujemy 2-4 kostek lodu, podwójnego espresso i cukru, najlepiej trzcinowego. Wrzucamy kostki lodu do blendera, dolewamy podwójne espresso, zasypujemy cukrem, miksujemy. Możemy na wierzch jeszcze pokusić się o bitą śmietanę – radzi Rafał Sanecki.

Kawa może być jednocześnie deserem, zwłaszcza gdy jest podana w formie cappuccino z lodami. Smak napoju wzbogacą dodatki takie jak czekolada, bita śmietana, syropy smakowe, owoce leśne czy herbatniki.

– Do przygotowania potrzebujemy 2 filiżanek cappuccino, 2 kulek lodów owocowych, wszystko miksujemy. Na koniec przyozdabiamy bitą śmietaną, listkiem mięty i kruszonymi ciasteczkami – tłumaczy Rafał Sanecki.

Na upalne dni bariści polecają także kawę po wietnamsku.

Do przygotowania tej kawy potrzebujemy mleka skondensowanego, podwójnego espresso i kostek lodu. Przygotowane espresso wlewamy do mleka skondensowanego, dorzucamy kostki lodu, a całość przyozdobimy bitą śmietaną lub takimi dodatkami, na jakie mamy w danym momencie ochotę – radzi Rafał Sanecki, ekspert marki Nivona.

Do przygotowania mrożonego napoju najlepiej wybierać łagodne gatunki ziaren, mieszkanki o niewielkiej zawartości kawy, np. z takie jak Robusta, która doskonale podkreśla aromat napoju.

Czytaj także

Kalendarium

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Muzyka

Media

Przygotowania do Polsat Hit Festiwal trwają cały rok. To olbrzymie przedsięwzięcie logistyczne

Już dziś wieczorem w Operze Leśnej w Sopocie startuje Polsat Hit Festiwal. Maciej Rock, jeden z prowadzących to wydarzenie, podkreśla, że w przygotowanie takiego projektu angażują się setki osób, którym powierzone są określone zadania. By w stu procentach zrealizować założony scenariusz, trzeba włożyć wiele wysiłku, bo przy tak prestiżowej imprezie nie ma miejsca na przypadek. Prezenter nie urywa, że mimo wieloletniego doświadczenia zawodowego, przed wyjściem na scenę towarzyszy mu stres.

Polityka

Kampania prezydencka na ostatniej prostej. Temat ochrony zdrowia na drugim planie

Zdaniem przedstawicieli Naczelnej Izby Lekarskiej temat ochrony zdrowia w kampanii prezydenckiej, prowadzonej przed I turą wyborów, zszedł na dalszy plan. Kandydaci na najwyższy urząd w Polsce nie podawali – poza tematem składki zdrowotnej – w tym obszarze konkretów, a skupili się na kampanijnych ogólnikach i zapewnieniach. Zabrakło poruszenia wielu ważnych kwestii dotyczących m.in. przyszłości zawodów medycznych, kształcenia lekarzy, walki z agresją wobec medyków czy pomysłów na skrócenie kolejek do specjalistów i poprawy finansowania.