Newsy

Polacy polubili kawy o smaku dyni i piernika

2014-12-10  |  06:30

W chłodne dni bywalcy kawiarni chętniej niż latem sięgają po kawy słodkie i smakowe. Od kilku lat hitem jesiennego menu są kawy o smaku piernika i dyni. Miłośnicy kawy polubili także słodkie kawy z dodatkiem karmelu, miodu i syropu orzechowego. Tego typu napoje kawowe można przygotować także w wersji light, czyli na bazie mleka chudego lub sojowego.

Jesienią i zimą Polacy chętnie sięgają po kawy smakowe. Szczególną popularnością cieszą się kawy o smaku piernika, które przywołują myśl o zbliżających się świętach Bożego Narodzenia. Tego typu kawy zawierają przyprawy do piernika, imbir, goździki, anyż, czarny pieprz, kardamon, albo gałkę muszkatołową. Jesień to także czas, gdy miłośnicy kawy chętniej niż w lecie sięgają po kawę słodką.

To jest przede wszystkim karmel, orzech, migdał i miód. Tak naprawdę te wszystkie dodatki możemy dodawać i do czarnej, i do białej kawy. Ważne jest to, jak taka kawa nam smakuje. Niektórzy wolą słodszą kawę, niektórzy bardziej klasyczną, z delikatnymi nutami piernikowymi czy korzennymi – mówi Kamila Tarmas, kierownik kawiarni Starbucks, w rozmowie z agencją informacyjną Newseria Lifestyle.

Sezon jesienno-zimowy to czas, kiedy popularniejsza staje się gorąca czekolada.

– W tym czasie bardzo chętnie szukamy czekoladowych smaków. Fajnym pomysłem jest Honey and Almond Hot Chocolate, czyli czekolada z miodem i migdałami. Jest bardzo rozgrzewająca, aromatyczna i ma czekoladową bitą śmietanę – mówi Kamila Tarmas z kawiarni Starbucks.

Jesienią nie tylko w sklepach, lecz także w kawiarniach króluje dynia. Kawa o smaku dyni podbiła serca i podniebienia Polaków, a dostępna jest w większości sieciowych kawiarni. W jej skład wchodzi także przyprawa korzenna i cynamon.

Większość kawiarni oferuje także kawy ziarniste, które mają w sobie takie smaki. Zawierają one ziarna kawy sezonowej, a więc kawy, która przed procesem palenia, jako zielona kawa, leżakuje w magazynach, żeby dojrzeć tak jak wino – od 3 do 5 lat.

Zielona kawa dzięki procesowi sezonowania, czyli leżakowania i dojrzewania, nabiera takich trochę drewnianych, trochę korzennych, trochę wilgotnych, ziemistych smaków i dzięki temu w połączeniu z kawami z Ameryki Łacińskiej uzyskuje smak kawy ziarnistej, który jest bardzo świąteczny, pobudzający, trochę dyniowy, trochę cynamonowy, trochę goździkowy – mówi Kamila Tarmas.

Miłośnicy kawy w bardziej klasycznym wydaniu mogą zdecydować się na kawę waniliową, karmelową lub orzechową. Do tradycyjnej kawy z mlekiem można dodać syrop dyniowy lub migdały. Osoby dbające o linię mogą poprosić o kawę bez bitej śmietany i słodkich posypek, przygotowaną na bazie chudego mleka lub sojowego.

Czytaj także

Kalendarium

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Film

Joanna Kurowska: Żaden polski aktor nie dostał miliona dolarów za film. Gramy równie dobrze jak amerykańscy, a jesteśmy niedoceniani i hejtowani

Artystka nie ma żadnych wątpliwości – polska branża filmowa wymaga natychmiastowego uzdrowienia. Konieczne jest wprowadzenie gruntownych zmian po to, aby zapewnić aktorom lepsze warunki pracy, odpowiednie wynagrodzenie i wsparcie w sytuacjach kryzysowych. Joanna Kurowska zauważa, że honoraria w polskim kinie są rażąco niskie i chociażby w stosunku do zarobków amerykańskich gwiazd dysproporcja jest ogromna. Dla przykładu żaden polski aktor nie otrzymał jeszcze miliona dolarów za rolę, podczas gdy w USA takie kwoty są standardem.

Ochrona środowiska

Tylko 1 proc. zużytych tekstyliów jest przetwarzanych. Selektywna zbiórka może te statystyki poprawić

Wraz z nowymi przepisami dotyczącymi gospodarki odpadami od stycznia 2025 roku gminy w Polsce wprowadziły selektywną zbiórkę zużytych tekstyliów. To oznacza, że przykładowo zniszczonych ubrań nie można już wyrzucić do frakcji zmieszane. Część gmin wprowadza ułatwienia dla mieszkańców w postaci dodatkowych kontenerów. W innych mieszkańcy będą musieli samodzielnie dostarczyć tekstylia do punktów selektywnej zbiórki odpadów komunalnych (PSZOK).

Problemy społeczne

W Polsce rośnie liczba wykrywanych chorób przenoszonych drogą płciową. Coraz większa świadomość i możliwość testowania

Światowa Organizacja Zdrowia podaje, że na świecie codziennie odnotowuje się ponad milion nowych zakażeń chorób uleczalnych przenoszonych drogą płciową (STI). W rzeczywistości może ich być nawet wielokrotnie więcej. W Polsce tylko w 2023 roku wykryto ponad 5 tys. przypadków kiły, chlamydii i rzeżączki. Ze względu na tę samą drogę transmisji zakażenia choroby te często ze sobą współwystępują, a zakażenie jedną z nich zwiększa znacząco ryzyko zakażenia HIV.