Newsy

Szklanka ziaren kukurydzy zaspokaja ponad 18 proc. dziennego zapotrzebowania na błonnik. Jest także źródłem wielu witamin

2017-01-03  |  06:00

Kukurydza nieprzypadkowo nazywana jest złotem Indian. To nie tylko smaczne, lecz także bardzo zdrowe warzywo, które ze względu na zawartość wielu składników odżywczych powinno być elementem każdej zbilansowanej diety. Dietetycy podkreślają, że kukurydza jest doskonałym źródłem witamin, kwasu foliowego, wielu cennych minerałów, błonnika i antyoksydantów. Co ciekawe, w przeciwieństwie do innych warzyw, jej gotowanie jeszcze zwiększa ilość aktywnych przeciwutleniaczy.

– 60–70 proc. ziarna kukurydzy to skrobia, czyli węglowodan złożony, który przede wszystkim gwarantuje nam energię i nasycenie na dłuższy czas. Poza tym kukurydza to również całkiem spora dawka błonnika. To jest ten błonnik rozpuszczalny, który pęcznieje w żołądku, dając uczucie sytości. Pęczniejąc w jelitach, poprawia przemianę materii, poprawia nasz metabolizm. Te dwa węglowodany złożone są więc bardzo korzystne zarówno dla naszego układu pokarmowego, jak i wpływają korzystnie na naszą glikemię – mówi agencji Newseria Justyna Marszałkowska-Jakubik, dietetyk.

Jedna szklanka ziaren kukurydzy zaspokaja ponad 18 proc. dziennego zapotrzebowania na błonnik. Ma to bardzo duże znaczenie w przypadku wszelkiego rodzaju problemów w funkcjonowaniu układu pokarmowego. Kukurydza zawiera również antyoksydanty. Przede wszystkim jest źródłem witaminy E oraz selenu.

Zawiera również luteinę oraz zeaksantynę. Są one bardzo silnymi antyoksydantami, które mają wpływ na kondycję naszych oczu, zapobiegają powstawaniu zaćmy, zwyrodnieniu plamki żółtej oka. Kukurydza jest więc rewelacyjnym źródłem związków, które poprawiają nasze widzenie – tłumaczy Justyna Marszałkowska-Jakubik.

Kukurydza zawiera cenne minerały, które bardzo korzystnie wpływają na nasz organizm. Fosfor, magnez, mangan, cynk, żelazo i miedź – to tylko niektóre z nich. Dietetycy podkreślają, że gotowana kukurydza zawiera jeszcze więcej aktywnych przeciwutleniaczy niż surowa, a więc jest jeszcze zdrowsza.

– Kukurydza zawiera również mnóstwo kwasu foliowego, który jest rekomendowany jako suplement, zarówno w okresie starania się o dziecko, jak i już w czasie ciąży. Poza tym w kukurydzy znajdziemy również całkiem sporo witaminy B3, która m.in. obniża stężenie cholesterolu, wpływa również na stan włosów, skóry – mówi Justyna Marszałkowska-Jakubik.

Kukurydza obniża cholesterol, korzystnie wpływa na cerę i wspomaga układ odpornościowy.

– Najpopularniejsza jest kukurydza z puszki. W tej formie nie zawiera ona witaminy C, natomiast jest ona cały czas świetnym źródłem antyoksydantów. One są w dokładnie takiej samej ilości jak w kukurydzy świeżej – mówi Justyna Marszałkowska-Jakubik.

Ziarna kukurydzy sycą, ale nie tuczą, dlatego jest polecana każdemu i o każdej porze roku. Do różnych wypieków można na przykład stosować mąkę kukurydzianą.

Mąka kukurydziana jest doskonałym źródłem witaminy E, natomiast ma ona dość krótki termin przydatności właśnie z racji na zawartość tej witaminy, która jest witaminą rozpuszczalną w tłuszczach. Po pewnym czasie przechowywania w temperaturze pokojowej ta mąka po prostu może nam zacząć jełczeć. Z kolei olej kukurydziany to doskonałe źródło nienasyconych kwasów tłuszczowych oraz witaminy E – wyjaśnia Justyna Marszałkowska-Jakubik.

Zdaniem dietetyków popcorn najlepiej przygotowywać samodzielnie z suchych ziaren. Gotowe mieszanki bardzo często mają ogromną zawartość soli czy np. oleju palmowego, który jest szkodliwy dla zdrowia.

Czytaj także

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Motoryzacja

Qczaj: Na drogach szybkiego ruchu lubię mocniej wcisnąć pedał gazu. Niebawem planuję też zrobić prawo jazdy na motocykl

Trener podkreśla, że decyzja o zrobieniu prawa jazdy była jedną z najlepszych w jego życiu. Teraz, kiedy odpowiedni dokument ma już w kieszeni, z ogromną przyjemnością wsiada za kierownicę i mknie przed siebie. Najbardziej lubi drogi szybkiego ruchu, bo tam może mocniej wcisnąć pedał gazu. W innych okolicznościach jednak jeździ z dużą rozwagą, dostosowując prędkość do warunków panujących na jezdni. Qczaj zdradza też, że kolejnym krokiem będzie kurs na prawo jazdy na motocykl.

Edukacja

Uczelnie zaczynają wspólnie walczyć ze zjawiskiem mobbingu i dyskryminacji. Ruszają badania nad skalą problemu

Szkoły wyższe chcą aktywniej walczyć ze zjawiskiem mobbingu i dyskryminacji zarówno wobec pracowników, jak i studentów. W ramach projektu Bezpieczna Uczelnia będą się wymieniać dobrymi praktykami w zakresie polityki antymobbingowej. Zostaną przeprowadzone także badania na temat obecnej sytuacji w środowisku akademickim. Dotychczasowe badania prowadzone przez Fundację Science Watch Polska wskazują, że mobbing to dość powszechne zjawisko na uczelniach, które przybiera charakterystyczne dla środowiska formy.

Edukacja

Polki coraz bardziej świadomie podchodzą do profilaktyki nowotworów piersi. Wciąż jednak blisko połowa się nie bada

Profilaktyka raka piersi przestaje być dla Polek źródłem lęku i tematem tabu. Coraz częściej motywacją do wykonania badań jest odpowiedzialność za siebie i bliskich – wynika z najnowszego badania Maison & Partners dla Henkel Polska. 36 proc. kobiet jako motywację wskazało rekomendacje lekarskie, a 30 proc. – potrzebę dbania o swój organizm. Mimo że około 40 proc. kobiet w wieku 20–60 lat bada się regularnie, wykonując badania palpacyjne czy USG, podobny odsetek nie bada się wcale, a co piąta deklaruje, że w ogóle nie interesuje się tym tematem.