Mówi: | Tadeusz Müller |
Funkcja: | restaurator |
Tadeusz Müller: Moja mama jest bardzo zajęta. Od 10 lat podróżuje i w domu jest kilka razy w miesiącu
Po znanej matce Tadeusz Müller odziedziczył zamiłowanie do kulinariów i wykazuje w tym obszarze niezwykłą kreatywność. Syn restauratorki zdradza, że bardzo lubi te chwile, kiedy mogą zaszyć się razem w kuchni i wspólnie przygotowywać różne przysmaki. Według niego największym rarytasem, jaki proponuje Magda Gessler, jest cielęcina duszona na maśle z cebulką. Ale jako że on sam jest wegetarianinem, to szuka tego smaku w połączeniu innych produktów.
Syn gwiazdy TVN na co dzień zajmuje się tworzeniem i wdrażaniem projektów kulinarnych. Jest także autorem programu „Z gruntu zdrowo” w Food Network. Podkreśla, że choć oboje z mamą są bardzo zapracowanymi ludźmi, to kiedy tylko mają wolną chwilę, lubią spotykać się razem w kuchni. Są to dla nich niezwykle ważne momenty. Pozwalają im odpocząć od codziennych problemów i zresetować umysł, a zarazem przygotować pyszne dania, którymi można się delektować w gronie całej rodziny.
– Gotujemy wspólnie i jest to wspaniały czas dla rodziny, dlatego że kuchnia jest obszarem, w którym się najlepiej rozumiemy, gdzie wszystko następuje bezwarunkowo i dzielimy się przepisami. Jest to czas, który spaja nas na nowo w przyspieszonym tempie – mówi agencji Newseria Lifestyle Tadeusz Müller.
Syn Magdy Gessler przyznaje, że od lat chłonie wiedzę kulinarną od swojej mamy, bo jest ona dla niego niekwestionowanym autorytetem w tej dziedzinie. Restaurator chętnie korzysta też z jej sprawdzonych przepisów i kuchennych sekretów, choć czasem nieco je modyfikuje.
– Najbardziej lubię duszoną cielęcinę, którą moja mama robi w żeliwnym garnku, duszoną na maśle z cebulą. Tylko że ja nie jem już mięsa, więc szukam tych smaków w innych wegetariańskich i wegańskich potrawach, ale odtwarzam to, co mi przekazała, więc to jest moje ulubione jej danie – mówi.
Tadeusz Müller przyznaje, że Magda Gessler zazwyczaj rzadko bywa w domu. Praca przy realizacji „Kuchennych rewolucji” i innych zawodowych projektach pochłania jej dużo czasu, ale mimo to nie zaniedbuje swoich bliskich. Kiedy tylko nadarzy się okazja, rodzina spotyka się i nadrabia zaległości.
– Jak już się spotykamy, to jest to bardzo intensywny czas – raz na tydzień, raz na miesiąc – i wtedy rekompensujemy sobie to, że ona od 10 lat podróżuje i zwykle nie ma jej pod jej adresem zamieszkania. Jest tam może parę razy w miesiącu, bo oprócz „Kuchennych rewolucji” robi szereg innych programów, ma swój kanał na YouTubie, więc jest bardzo zajęta – powiedział restaurator podczas benefisu Magdy Gessler z okazji 10-lecia „Kuchennych rewolucji”.
Sytuację zmieniła pandemia koronawirusa, przez którą zostały wstrzymane zdjęcia do nowych odcinków popularnego show, jak również inne jej aktywności. Od kilku tygodni znana restauratorka jest w domu.
Czytaj także
- 2024-10-11: David Gaboriaud: Polscy kucharze uwielbiają kuchnię znad Loary. Francuskimi technikami mocno inspirował się Modest Amaro
- 2024-10-08: Magda Bereda: Chcę się totalnie poświęcić muzyce. Właśnie Piotr Rubik w Miami, a ja w Warszawie tworzymy wspólną płytę
- 2024-09-26: Magda Bereda: Udział w „Tańcu z gwiazdami” to był ciężki czas. Nie mam do nikogo żadnego żalu za oceny, choć czasami były za bardzo krytyczne
- 2024-09-18: Magda Bereda: Boję się o moich znajomych z Wrocławia. Dostali ostrzeżenie, że może ich zalać
- 2024-09-20: Mateusz Gessler: Gastronomia mocno się zmienia, bo i portfele naszych klientów się zmieniają. Widać, że zamawiają mniej
- 2024-08-26: Mateusz Gessler: Jako „Halo tu Polsat” nie mamy konkurencji, jesteśmy najlepsi. U nas są najlepsze pary prowadzących i mamy najlepszych kucharzy
- 2024-08-20: Brak przepisów i systemu wsparcia blokuje rozwój polskiego rynku biometanu. Branża apeluje o włączenie sektora do krajowych strategii energetycznych
- 2024-06-04: Lara Gessler: Bolączką naszej generacji jest brak czasu dla innych. Staram się poświęcać dzieciom jak najwięcej uwagi, bez telefonu i telewizora w tle
- 2024-05-21: Lara Gessler: Moje aktualne mieszkanie jest już szesnastym. Połowy kuchni jeszcze nie pokazuję, bo nie mam blatu kuchennego
- 2024-06-12: Lara Gessler: Najbliższy czas zamierzamy spędzić na Mazurach. Rozłożymy tam sześciometrowy namiot, w którym będziemy mieszkać cztery miesiące
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii
Jedynka Newserii
Film
Joanna Kurowska: W tym kraju aktorzy są na końcu przewodu pokarmowego. Nikt nas nie broni, nie mamy związków zawodowych jak w USA
Aktorka nie szczędzi gorzkich słów pod adresem środowiska polskich filmowców. Jest rozgoryczona tym, że w branży nie można na nikogo liczyć nawet wtedy, kiedy dochodzi do utraty pracy, mobbingu czy nadużyć finansowych. Artyści się nie wspierają, a rywalizacja o role i obawa przed konsekwencjami wyrażania krytyki wobec reżyserów czy producentów powodują, że atmosfera jest niezwykle napięta. Joanna Kurowska zwraca też uwagę na konieczność przeprowadzenia reformy Zawiązku Artystów Scen Polskich. Jej zdaniem to sztuczny twór, który w rzeczywistości nie dba o aktorów, nie broni ich praw i interesów.
Prawo
Coraz więcej rodziców odmawia zaszczepienia dzieci. Statystyki mogłoby poprawić ograniczenie dostępu do żłobków i przedszkoli
W ciągu ostatnich kilku lat liczba uchyleń od szczepień obowiązkowych dzieci i młodzieży zwiększyła się prawie dwukrotnie – z 48,6 tys. w 2019 roku do 87,3 tys. w 2023 roku – wynika z danych NIZP PZH-PIB. W efekcie coraz więcej zapomnianych chorób powraca i rośnie liczba zachorowań m.in. na odrę czy krztusiec. Wraz rosnącym odsetkiem odmów powracają pomysły, by uzależnić od szczepień miejsce w żłobku czy przedszkolu, ale eksperci podkreślają, że potrzebna jest przede wszystkim edukacja rodziców.
Media
Karolina Pilarczyk: W nowym programie każdy z nas potrzebował pomocy medycznej. Ja straciłam kawałeczek palca
Drifterka podkreśla, że niektóre zadania w programie „Mistrzowskie pojedynki. Eternal Glory” były na tyle wymagające, że kończyły się kontuzjami i urazami. Karolina Pilarczyk zaznacza, że największą motywacją była dla niej możliwość zmierzenia się z uznanymi sportowcami, których podziwia od lat. Ma też świadomość, że różni się od pozostałych uczestników formatu, ponieważ jej dyscyplina koncentruje się nie na przygotowaniu fizycznym, ale na umiejętności prowadzenia samochodu wyścigowego, gdzie kluczowe są refleks, panowanie nad emocjami i zdolność do szybkiego podejmowania decyzji.