Newsy

The Dumplings z koncertowym debiutem podczas Warsaw Fashion Weekend

2013-10-07  |  08:35
Mówi:Justyna Święs, Kuba Karaś
Firma:zespół "The Dumplings"
  • MP4
  • W miniony weekend zabrzański duet The Dumplings dał swój pierwszy występ na żywo. Młody zespół zadebiutował na scenie Warsaw Fashion Weekend.

    W skład młodej formacji wchodzi Justyna Święs oraz Kuba Karaś. Poznali się w 2011, gdy Justyna szukała akompaniamentu na konkurs piosenki. Przez kolejne dwa lata krystalizował się styl grupy, aż do momentu, gdy dwójce muzyków udało w końcu stworzyć się własne brzmienie, inspirowane m.in. duetem AlunaGeorge i Yannem Tiersenem. Efektem ich pracy jest 9-utworowa demówka.

    Zespół po wypuszczeniu do sieci swoich kompozycji bardzo szybko stał się niezwykle popularny. Dwójka artystów pojawiła się w programie „20m2 Łukasza”. Na ich temat rozpisywało się również wiele portali muzycznych.

    – Stworzyliśmy materiał, który liczył 9 piosenek. Postanowiliśmy, że najwyższa pora nagrać coś własnego. Pewnego dnia zobaczyłem, że Łukasz Jakóbik udostępnił na swoim facebookowym profilu link zespołu Lemon. Nie znałem ich. Pomyślałem, że jeżeli on poleca u siebie zespoły, które przypadają mu do gustu, to można napisać do niego, czy podobają mu się nasze piosenki. Osobiście liczyłem, że co najwyżej udostępni je u siebie na Facebooku. On natomiast poprosił mnie o numer i zadzwonił, by zaprosić nas do swego programu – stwierdza,  Kuba Karaś w trakcie rozmowy z agencją informacyjną Newseria Lifestyle.

    Zapytani o wrażenia po pierwszym koncercie oraz plany na przyszłość opowiadają bardzo konkretnie.

    – Śpiewało się świetnie. Może nie było tego widać, jednak mieliśmy ogromną tremę przed występem dla tak dużej publiki – mówi Justyna Święs.

    – Naszym celem na przyszłość jest oczywiście nagranie swojej pierwszej płyty. W dalszym ciągu chcemy grać tak, aby ludziom się podobało – dodaje Karaś.

    Duet nie kryje także zadowolenia z tego jak ich twórczość była do tej pory odbierana.

    – Jak na razie oceny są bardzo dobre. Wszystkim się podoba, a krytyki jest wyjątkowo mało – dodali muzycy.
    Więcej na temat
    Muzyka Łukasz Jakóbiak odkrywcą młodych talentów muzycznych Wszystkie newsy
    2013-10-08 | 10:30

    Łukasz Jakóbiak odkrywcą młodych talentów muzycznych

    Łukasz Jakóbiak, prowadzący internetowy program „20m2 Łukasza”, jest osobą, która zaprezentowała duet The Dumplings szerszej publiczności. Sam celebryta nie ukrywa, że pomoc

    Kalendarium

    Więcej ważnych informacji

    Jedynka Newserii

    Jedynka Newserii

    Media

    Katarzyna Dowbor: Kiedy odchodziłam z TVP, to była to taka rodzinna telewizja. Teraz to już jest porządna fabryka, ale ja się szybko przestawiłam

    Prezenterka nie ukrywa, że telefon z propozycją prowadzenia „Pytania na śniadanie” bardzo ją ucieszył, bo ma do tego programu duży sentyment i zna go od podszewki. Pamięta, jak powstawał, jak wyglądały pierwsze wydania, miała też przyjemność być już jego gospodynią razem z Jolantą Fajkowską. Teraz więc z przyjemnością ponownie zasiadła na kanapie w studiu TVP i jak zaznacza, bardzo brakowało jej formatu realizowanego na żywo, który jest dla prowadzących prawdziwym sprawdzianem i wyzwaniem, zwłaszcza gdy trwa cztery godziny. Katarzyna Dowbor chwali organizację pracy w redakcji, bo z doświadczenia wie, że ze zgranym zespołem można tworzyć nawet najbardziej wymagające projekty.

    Zdrowie

    Tomasz Ciachorowski: Publiczna służba zdrowia wymaga reform. Kiedy chciałem zapisać się do gastrologa, to okazało się, że na wizytę muszę czekać pół roku

    Zdaniem aktora publiczna służba zdrowia w wielu kwestiach rzuca pacjentom kłody pod nogi. Aby bowiem zadbać o swoje zdrowie, korzystając z usług lekarzy mających podpisane umowy z NFZ, trzeba mieć dużo czasu i cierpliwości. Jego samego najbardziej męczą kolejki do rejestracji i długi czas oczekiwania na wizyty u specjalistów. Tomasz Ciachorowski zaznacza, że kiedy koniecznie musiał się skonsultować z gastrologiem, to okazało się, że taka możliwość jest dopiero za pół roku.

    Handel

    Rynek zastępników mięsa jest pełen wysoko przetworzonych produktów. Wkrótce mogą one zniknąć ze sklepowych półek

    Wysoko przetworzone produkty pochodzenia roślinnego, które są substytutem tych pochodzenia zwierzęcego, zaczną znikać z rynku. Zrobią w ten sposób na sklepowych półkach miejsce dla produktów 2.0, które nie będą tak mocno przetworzone, a do tego będą się cechowały dużo lepszymi walorami odżywczymi i smakowymi. To szansa również dla polskich firm spożywczych, które już dziś stawiają na innowacyjność.