Mówi: | Justyna Święs, Kuba Karaś |
Firma: | zespół "The Dumplings" |
The Dumplings z koncertowym debiutem podczas Warsaw Fashion Weekend
W skład młodej formacji wchodzi Justyna Święs oraz Kuba Karaś. Poznali się w 2011, gdy Justyna szukała akompaniamentu na konkurs piosenki. Przez kolejne dwa lata krystalizował się styl grupy, aż do momentu, gdy dwójce muzyków udało w końcu stworzyć się własne brzmienie, inspirowane m.in. duetem AlunaGeorge i Yannem Tiersenem. Efektem ich pracy jest 9-utworowa demówka.
Zespół po wypuszczeniu do sieci swoich kompozycji bardzo szybko stał się niezwykle popularny. Dwójka artystów pojawiła się w programie „20m2 Łukasza”. Na ich temat rozpisywało się również wiele portali muzycznych.
– Stworzyliśmy materiał, który liczył 9 piosenek. Postanowiliśmy, że najwyższa pora nagrać coś własnego. Pewnego dnia zobaczyłem, że Łukasz Jakóbik udostępnił na swoim facebookowym profilu link zespołu Lemon. Nie znałem ich. Pomyślałem, że jeżeli on poleca u siebie zespoły, które przypadają mu do gustu, to można napisać do niego, czy podobają mu się nasze piosenki. Osobiście liczyłem, że co najwyżej udostępni je u siebie na Facebooku. On natomiast poprosił mnie o numer i zadzwonił, by zaprosić nas do swego programu – stwierdza, Kuba Karaś w trakcie rozmowy z agencją informacyjną Newseria Lifestyle.
Zapytani o wrażenia po pierwszym koncercie oraz plany na przyszłość opowiadają bardzo konkretnie.
– Śpiewało się świetnie. Może nie było tego widać, jednak mieliśmy ogromną tremę przed występem dla tak dużej publiki – mówi Justyna Święs.
– Naszym celem na przyszłość jest oczywiście nagranie swojej pierwszej płyty. W dalszym ciągu chcemy grać tak, aby ludziom się podobało – dodaje Karaś.
Duet nie kryje także zadowolenia z tego jak ich twórczość była do tej pory odbierana.
– Jak na razie oceny są bardzo dobre. Wszystkim się podoba, a krytyki jest wyjątkowo mało – dodali muzycy.

Łukasz Jakóbiak odkrywcą młodych talentów muzycznych
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Żywienie

Wiktor Dyduła: Praca w charakterze kelnera jest bardzo ciężka fizycznie i psychicznie. Dlatego trzeba dawać napiwki, bo nawet 5 zł może zrobić komuś dzień
Zanim usłyszała o nim cała Polska, Wiktor Dyduła zarabiał między innymi jako animator zabaw dla dzieci, kelner i uliczny grajek. Każde zajęcie miało swoje plusy i minusy, ale jego najbardziej cieszyło to, że dzięki nim może poznawać ciekawych ludzi. Wokalista podkreśla, że ma duży szacunek do pieniądza i prawie zawsze daje też napiwki, bo wie, że to najlepsza forma docenienia pracy tych, którzy nas obsługują w kawiarni czy restauracji.
Ochrona środowiska
Wokół utylizacji odpadów medycznych narosło wiele mitów. Nowoczesne instalacje pozwalają wykorzystać ten proces do produkcji ciepła i energii

Według różnych szacunków w Polsce powstaje od 60 do nawet 200 tys. t odpadów medycznych. Wymagają one specjalnego trybu postępowania, innego niż dla odpadów komunalnych – jedyną dopuszczalną i obowiązującą w świetle polskiego prawa metodą jest ich spalanie. Obecnie zakłady przetwarzania odpadów to nowoczesne instalacje połączone z odzyskiem energii. Termiczne przekształcenie odpadów może też być elementem gospodarki o obiegu zamkniętym.
Moda
Piotr Zelt: Nie latam po sklepach i nie zawalam sobie szafy jakimiś niepotrzebnymi ciuchami. Mam sporo ubrań, które mają po 20 lat, i cały czas je noszę

Aktor zaznacza, że jego garderoba jest skromna, ale zawiera dobre jakościowo ubrania, które choć były kupione nawet dwie dekady temu, wciąż wyglądają jak nowe. Jego zdaniem nie warto ulegać sezonowym trendom i gromadzić w szafie wielu rzeczy, które modne są zaledwie kilka miesięcy. Zamiast tego lepiej zainwestować w ponadczasowe kurtki, marynarki czy buty z dobrych materiałów i dbać o nie tak, by posłużyły jak najdłużej.