Mówi: | Joanna Neuhoff-Murawska |
Funkcja: | dietetyk z Instytutu „Pomnik – Centrum Zdrowia Dziecka” |
Tylko mleko matki zapewnia optymalne odżywienie niemowlęcia. Zaledwie połowa Polek karmi wyłącznie piersią do 6. miesiąca życia dziecka
Odpowiednie odżywianie w ciągu trzech pierwszych lat życia kształtuje zdrowe nawyki żywieniowe na przyszłość, zapewnia prawidłowy rozwój dziecka i zapobiega wielu chorobom dietozależnym. Jedynym pokarmem, jaki zapewnia optymalne odżywienie malucha, jest mleko matki, które powinno stanowić jedyny sposób żywienia dziecka przez pierwszych sześć miesięcy życia. Z badań Instytutu Matki i Dziecka wynika natomiast, że tylko połowa polskich matek stosuje się do tego zalecenia.
1000 pierwszych dni życia to kluczowy okres w rozwoju dziecka. Rozwijają się wówczas wszystkie narządy wewnętrzne, kształtuje się też metabolizm i nawyki żywieniowe. W ciągu pierwszych trzech lat życia dziecko pięciokrotnie powiększa swoją masę ciała. Aby proces ten przebiegał prawidłowo, niezbędne jest dostarczanie maluchowi wszystkich potrzebnych substancji odżywczych. Odpowiednie odżywianie zapewnia prawidłowy przyrost masy ciała oraz zapobiega wielu chorobom występującym w wieku dorosłym, m.in. otyłości, cukrzycy oraz nadciśnieniu tętniczemu.
– Czas między poczęciem a mniej więcej trzecimi urodzinami jest wyjątkowy dla każdego organizmu. Wtedy dojrzewa układ pokarmowy i odpornościowy, rozwija się mózg, zatem odżywianie pełni wyjątkową rolę. Ten czas nigdy więcej się nie powtórzy – mówi agencji informacyjnej Newseria Lifestyle Joanna Neuhoff-Murawska, dietetyk z Instytutu „Pomnik – Centrum Zdrowia Dziecka”.
Potrzeby niemowlęcia najlepiej zaspokaja mleko matki, zawiera ono bowiem optymalną kombinację składników odżywczych: wody, białka, węglowodanów, tłuszczów, witamin, składników mineralnych oraz czynników odpornościowych chroniących organizm dziecka przed infekcjami. Światowa Organizacja Zdrowia oraz eksperci formułujący polskie zalecenia żywienia niemowląt rekomendują wyłączne karmienie piersią przez pierwszych sześć miesięcy życia malucha. Pierwszy taki posiłek niemowlę powinno spożyć wkrótce po przyjściu na świat, natomiast obecny stan wiedzy nie pozwala określić optymalnego momentu zaprzestania karmienia. Maluszek może się cieszyć mlekiem mamy tak długo, jak on i jego mama tego sobie życzą. Z badania „Kompleksowa ocena sposobu żywienia dzieci w wieku od 5. do 36. miesiąca życia – badanie ogólnopolskie 2016 rok” przeprowadzonego przez Instytut Matki i Dziecka oraz Fundację NUTRICIA wynika jednak, że tylko 54 proc. polskich matek karmi wyłącznie piersią do szóstego miesiąca życia niemowlęcia, a zaledwie 6 proc. karmi wyłącznie piersią.
– Mleko mamy przez setki tysięcy lat kształtowała natura, ma ono właśnie taki skład, jaki odpowiada potrzebom organizmu malucha – mówi Joanna Neuhoff-Murawska.
Dane z badania przeprowadzonego przez prof. Barbarę Królak-Olejnik oraz dr inż. Danutę Gajewską we współpracy z Fundacją NUTRICIA, wskazują, że 25 proc. matek nie karmi dziecka wyłącznie piersią już kilka dni po porodzie. Wśród przyczyn zaprzestania naturalnego karmienia kobiety wskazywały m.in. chorobę lub problemy zdrowotne dziecka, niechęć niemowlęcia do ssania piersi, brak pokarmu u nich samych. Najczęstszym powodem wskazanym przez 35 proc. matek dzieci do czwartego miesiąca życia okazało się jednak przekonanie, że niemowlę się nie najada. Jest to całkowicie błędne przekonanie, mleko matki zaspokaja bowiem wszystkie potrzeby organizmu, nie ma więc potrzeby podawania dziecku innych pokarmów.
– Mleko mamy dostosowuje swój skład do potrzeb dziecka nawet w skali doby; w nocy, gdy potrzebuje ono bardziej sycącego posiłku, w mleku wydziela się więcej tłuszczu niż w ciągu dnia. Również podczas każdej fazy karmienia mleko mamy ma inny skład; na początku dziecko tylko pije, bowiem w tym momencie w pokarmie mamy jest głównie woda, dopiero później wydzielają się węglowodany, tłuszcze, białka, to, czego maluch potrzebuje, aby się najeść – mówi Joanna Neuhoff-Murawska.
Skład mleka może nieznacznie różnić się składem – zależy on bowiem od takich czynników jak miejsce zamieszkania, sposób odżywiania czy stan zdrowia matki. Zawsze jednak naturalny pokarm zaspokaja wszystkie potrzeby dziecka. Ponadto należy pamiętać, że organizm kobiety produkuje taką ilość mleka, której niemowlę potrzebuje na każdym etapie rozwoju. Tuż po przyjściu na świat żołądek dziecka jest niewielki, jego objętość wynosi ok. 5–7 ml, nie jest więc w stanie przyjąć zbyt dużej ilości pokarmu.
– Żołądek dziecka szybko powiększa się, w trzeciej dobie życia jego objętość jest mniej więcej włoskiego orzecha, z czasem jest coraz większy, u miesięcznego dziecka jest to około 150 ml. Pamiętajmy, że każdy maluch jest inny, jedno dziecko będzie potrzebowało spożyć 130 ml w posiłku, inne 160 ml – mówi Joanna Neuhoff-Murawska.
Aby mleko miało jak największą wartość odżywczą, kobieta w ciąży oraz w czasie laktacji musi przestrzegać prawidłowej diety. Jej posiłki powinny być bogate we wszystkie składniki odżywcze, minerały i witaminy, należy je również spożywać regularnie. Lekarze zalecają również suplementowanie diety poprzez przyjmowanie kwasu DHA i witaminy D. Badania pokazują bowiem, że 70 proc. karmiących mam ma zbyt małe stężenie witaminy D3 we krwi. Informacje o komponowaniu diety mamy karmiącej dostępne są na stronie www.1000dni.pl.
Czytaj także
- 2025-02-05: Sztuczna inteligencja dużym wsparciem w diagnostyce. Może być szczególnie cenna w chorobach rzadkich
- 2025-01-20: Coraz więcej rodziców odmawia zaszczepienia dzieci. Statystyki mogłoby poprawić ograniczenie dostępu do żłobków i przedszkoli
- 2024-12-23: Przeciętny Polak spędza w sieci ponad trzy godziny dziennie. Tylko 11 proc. podejmuje próby ograniczenia tego czasu
- 2024-11-21: Prawa dzieci wciąż nie są wszędzie respektowane i chronione. W Polsce brakuje ważnego mechanizmu ochrony międzynarodowej
- 2024-12-09: Podejście do przemocy wobec dzieci się zmienia, ale wciąż dużo jest do zrobienia. Trwają prace nad uszczelnieniem przepisów
- 2024-11-26: RPD chce walczyć z przypadkami przemocy wobec dzieci neuroróżnorodnych. Powstanie specjalny zespół ekspertów
- 2024-11-15: Rok regularnej aktywności fizycznej wydłuża życie w zdrowiu o co najmniej rok. Zmniejsza też absencję chorobową w pracy
- 2024-10-29: Technologia wirtualnych bliźniaków rewolucjonizuje produkcję w firmach. Pomaga im też ograniczać ślad węglowy produktów
- 2024-11-12: W Polsce rodzi się najmniej dzieci w historii pomiarów. Duże znaczenie mają różnice w wykształceniu kobiet i mężczyzn oraz rynek pracy
- 2024-10-10: Już sześciolatki korzystają z bankowości elektronicznej. Często nie są świadome cyberzagrożeń
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii
Jedynka Newserii
Media
Adam Kszczot: Radek Majdan to człowiek niezwykle mądry życiowo. Cieszę się też, że mogłem od ludzkiej strony poznać Kubę Rzeźniczaka
Biegacz zaznacza, że udział w formacie „Mistrzowskie pojedynki. Eternal Glory” poszerzył jego horyzonty i dał mu nowe spojrzenie na ludzi i ich historie. Adam Kszczot podkreśla, że każdy uczestnik wniósł do programu coś unikalnego. Ich sylwetki i życiowe doświadczenia mogą więc być dla widzów przykładem i inspiracją. On sam jest pod dużym wrażeniem Radosława Majdana i Jakuba Rzeźniczaka.
Konsument
Młodzież w Polsce sięga po alkohol rzadziej niż 20 lat temu. Obniża się zwłaszcza spożycie piwa
Alkohol staje się coraz mniej popularny wśród młodzieży, przede wszystkim w grupie wiekowej 15–16 lat, ale pozytywne zmiany widoczne są również w grupie 17- i 18-latków – wynika z badania ESPAD z 2024 roku przedstawionego niedawno podczas konferencji w Sejmie. Mniej nastolatków niż 20 lat temu przyznaje się do zakupu alkoholu i tych, którzy oceniają, że jest on łatwy do zdobycia. Wciąż jednak na wysokim poziomie utrzymuje się odsetek młodzieży, która pije w sposób ryzykowny. Ministerstwo Zdrowia zapowiada działania ograniczające sprzedaż alkoholu.
IT i technologie
Sztuczna inteligencja dużym wsparciem w diagnostyce. Może być szczególnie cenna w chorobach rzadkich
Już nie tylko usprawnianie analizy badań obrazowych, ale i na przykład typowanie celów terapeutycznych w chorobach rzadkich to pola, na których w medycynie sprawdza się sztuczna inteligencja. Różne technologie zasilane SI wykorzystuje prawie 80 proc. podmiotów leczniczych, a inwestycja w nie zwraca się średnio w ciągu 14 miesięcy. Wraz z pokoleniową wymianą kadr widać też coraz większe otwieranie się lekarzy na korzystanie z narzędzi sztucznej inteligencji.