Mówi: | Magdalena Kurzyp |
Funkcja: | dietetyk, farmaceuta |
Firma: | PSM Pharma |
Drastyczna dieta pozbawia skórę witamin i składników odżywczych. Możne stracić jędrność i stać się matowa
Dietetyk i farmaceutka Magdalena Kurzyp zdecydowanie odradza stosowanie diet typu 1000 kalorii, bo mogą one mieć niekorzystny wpływ na stan skóry. Taki sposób odżywiania można stosować jedynie przez kilka dni, a później trzeba wrócić do zbilansowanego menu, które zaspokoi potrzeby organizmu odnośnie do niezbędnych witamin i składników odżywczych. W przeciwnym razie skóra będzie matowa, straci jędrność i szybciej pojawią się zmarszczki.
Specjaliści od spraw żywienia alarmują: przy dietach 1000–1200 kalorii bardzo łatwo zagwarantować sobie niedoborów witamin i odpowiednich składników odżywczych. Taka dieta może więc być podstawowym powodem utraty elastyczności skóry. W stanie głodu w procesie zdobywania energii organizm zaczyna korzystać z białek, czyli przestawia się z metabolizmu na katabolizm. W ten sposób niszczy ważne białka wchodzące w skład skóry. W konsekwencji może więc dojść do utraty jędrności i gęstości.
– Drastyczna dieta może być stosowana bardzo krótkotrwale, tzn. można sobie zafundować taką dietę na tydzień. Ale żeby z głową chudnąć, należy stosować dietę, która będzie 500 kcal mniejsza od tego, co powinniśmy jeść. Czyli dla normalnie zdrowego dorosłego człowieka to będzie około 1400 do 1600, w zależności oczywiście od płci. Mężczyźni zdecydowanie muszą trzymać się tej górnej granicy – mówi agencji Newseria Lifestyle Magdalena Kurzyp, dietetyk, farmaceuta PSM Pharma.
Suchość skóry, szary kolor, pękanie, łuszczenie, zaczerwienienie, swędzenie i pogłębiające się bruzdy świadczą o źle zrównoważonym odżywianiu, które jest powodowane niedoborami witamin, minerałów, tłuszczów i białek. Dlatego tak ważne jest dostarczanie organizmowi ok. 50 różnych składników odżywczych. Niekorzystny wpływ na wygląd naszej skóry mogą mieć braki żelaza, cynku, miedzi, selenu i magnezu oraz nienasyconych kwasów tłuszczowych.
– Większość osób dodatkowo ma trudności z wypijaniem 1,5 litra wody dziennie, więc w efekcie skóra tak naprawdę będzie nam się bardzo starzała i nie będzie nadążała nad zmniejszaniem gabarytów. To jest bardzo niekorzystne – mówi Magdalena Kurzyp.
Zdrowe odchudzanie jest długotrwałym procesem. Na uzyskanie satysfakcjonujących efektów trzeba sobie dać co najmniej 5–6 miesięcy. W tym czasie organizm nie powinien być pozbawiony pełnowartościowych produktów. Dieta powinna być tak ułożona, by na talerzu znalazła się zarówno odpowiednia ilość białek, tłuszczów, jak i węglowodanów. Warto też pamiętać o tym, że podczas planowania diety redukcyjnej należy przede wszystkim wziąć pod uwagę własne, indywidualne cechy organizmu m.in. takie jak wiek, płeć, masa ciała, wzrost, oraz aktywność fizyczną.
Czytaj także
- 2025-02-18: Jadwiga Jankowska-Cieślak: Zwykle Złota Palma otwiera ścieżkę do kariery, a mi zamknęła. W Polsce trwał wtedy stan wojenny i musiałam szybko wracać do kraju
- 2024-12-23: Rekordowy przelew dla Polski z KPO. Część pieniędzy trafi na termomodernizację domów i mieszkań
- 2024-12-16: Na przewlekłą chorobę nerek cierpi w Polsce 4,5 mln osób. Pacjenci apelują o szerszy dostęp do leczenia, które opóźnia dializy
- 2024-12-03: Stan budynków w Polsce poprawia się zbyt wolno. Ma to negatywny wpływ na klimat i zdrowie mieszkańców
- 2024-11-20: Bezpieczeństwo żywnościowe 10 mld ludzi wymaga zmian w rolnictwie. Za tym pójdą też zmiany w diecie
- 2025-01-22: Będzie ubywać mięsa na stołach Polaków. Eksperci radzą ograniczyć spożycie nawet o dwie trzecie
- 2024-11-26: Biologicznie życie człowieka może trwać 120–150 lat. Niezbędna jest jednak praca nad własnym zdrowiem
- 2024-08-20: Upały wyzwaniem w transporcie żywności. W zwykłych samochodach dostawczych może być nawet 50°C [DEPESZA]
- 2024-08-23: Paulina Sykut-Jeżyna: W czasie urlopu przez dwa tygodnie się nie malowałam. Bardzo lubię chodzić bez makijażu, ale moja praca go wymaga
- 2024-08-13: Natalia Nykiel: Ostatnio dużo się rozciągam, biegam i zrezygnowałam z alkoholu. Chcę być w jak najlepszej formie przed treningami do „Tańca z gwiazdami”
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Media

Adam Kszczot: Bardzo żałuję, że nie da się drugi raz wystartować w „Tańcu z gwiazdami”. W tym roku planuję za to z żoną pójść na kurs tańca
Biegacz zapewnia, że doskonale czuje się na parkiecie i choć musi jeszcze popracować nad techniką, to taniec sprawia mu mnóstwo przyjemności, poprawia nastrój i dodaje pozytywnej energii. Wiosną ubiegłego roku Adama Kszczota można było oglądać w „Tańcu z gwiazdami”. Partnerowała mu Katarzyna Vu Manh. Niestety jego przygoda z formatem trwała bardzo krótko.
Transport
Polska drugim największym rynkiem dla Mercedesa-Maybacha w Europie. Liczba zamówień na nowego kabrioleta SL 680 wskazuje na duże zainteresowanie klientów

W Arkadach Kubickiego na Zamku Królewskim w Warszawie odbyła się polska premiera najnowszego modelu Mercedes-Maybach – SL 680 Monogram Series. To najbardziej sportowy Maybach w historii. – Liczba zamówień składanych w systemie wskazuje, że premierowe auto cieszy się dużym zainteresowaniem klientów – podkreślają przedstawiciele marki. Polska jest drugim największym rynkiem dla luksusowych samochodów Maybacha w Europie.
Handel
Polacy przerzucają się na piwa bezalkoholowe. Segment rośnie o 17 proc., podczas gdy cały rynek piwa się kurczy

Rynek piwa skurczył się w 2024 roku o prawie 2 proc. To m.in. efekt wzrostu średniej ceny tego alkoholu, która jest dziś o ponad 40 proc. wyższa niż w 2019 roku. Na tle rynku zdecydowanie wyróżnia się segment bezalkoholowy, który wolumenowo i wartościowo rośnie o ok. 17 proc. w ujęciu rocznym. – Ten segment, wart 1,7 mld zł, jest nadzieją na poprawę wyników branży piwowarskiej – ocenia Igor Tikhonov, prezes Związku Pracodawców Przemysłu Piwowarskiego – Browary Polskie. I podkreśla, że rynek pozostaje pod presją rosnących kosztów produkcji i zmian legislacyjnych.