Newsy

Lifting ust przyciąga do Polski obcokrajowców

2014-02-14  |  06:30
Lifting ust, czyli lip lift, to mało inwazyjna metoda chirurgicznego uniesieniu górnej wargi. Zabieg koryguje efekty starzenia się, nadaje twarzy bardziej pogodny wygląd, eksponuje górne zęby oraz wizualnie powiększa usta. Ze względu na niską ceną i wysoką jakość liftingów ust wykonywanych w Polsce korzysta z nich coraz więcej osób z zagranicy.

Sporo obcokrajowców przyjeżdża do Polski na lip lift. Poza zachęcającymi efektami, istotny jest dla nich również walor cenowy. W Stanach ten zabieg kosztuje około 3 tys. dolarów, natomiast w naszym kraju około 3 tys. zł, także różnica jest znaczna. Dzięki temu, że po tej operacji można od razu wyjść do domu i nawet wsiąść w samolot, jest to dla cudzoziemców atrakcyjna okazja – mówi dr n. med. Piotr Osuch, chirurg plastyczny, agencji informacyjnej Newseria Lifestyle.
Opadanie górnej wargi wraz z wiekiem nadaje twarzy smutny lub gniewny wyraz. Nadmiernie wydłużona górna warga, czyli zbyt duża odległość pomiędzy brzegiem czerwieni wargowej a podstawą nosa, może być efektem nie tylko starzenia, lecz także cechą wrodzoną. W obu przypadkach górne zęby są niemal całkowicie zakryte, nawet przy szerokim uśmiechu, co zaburza naturalne proporcje twarzy. Obecnie defekt ten można łatwo skorygować za pomocą mało inwazyjnego zabiegu liftingu ust, zwanego również lip lift.

Na lifting ust decydują się osoby młode, które mają pociągły owal twarzy albo osoby starsze, u których skóra nieco zwiotczała. Zabieg daje możliwość korekcji środkowej części twarzy, czyli tej, na którą często patrzymy, rozmawiając z kimś. Uniesienie górnej wargi nadaje twarzy bardziej pogodny wygląd – podkreśla dr Piotr Osuch.

Procedura trwa zwykle około 30 minut i jest wykonywana w znieczuleniu miejscowym. Chirurg wycina niewielki fragment skóry i tkanki podskórnej w okolicy podstawy nosa, co umożliwia podciągnięcie i skrócenie górnej wargi bez pozostawienia widocznej blizny. W efekcie trwale wzrasta powierzchnia czerwieni wargowej, dzięki czemu usta wydają się pełniejsze.

Czytaj także

Kalendarium

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Media

Konsument

Będzie ubywać mięsa na stołach Polaków. Eksperci radzą ograniczyć spożycie nawet o dwie trzecie

Produkcja zwierzęca nie zniknie, ale będzie musiała zostać ograniczona – oceniają eksperci rynku żywności i podkreślają, że przemawiają za tym zarówno względy zdrowotne, jak i środowiskowe. Obecnie przeciętny Polak zjada ok. 75 kg mięsa rocznie, a wskazywana przez dietetyków zdrowa granica to ok. 20–25 kg.

Podróże

Radosław Majdan: W ferie jedziemy z chłopcami w góry. Nie umiem jeździć na nartach i nie ciągnie mnie na stok

W przerwie między nagraniami do różnych projektów telewizyjnych i internetowych były piłkarz, a obecnie komentator sportowy wybiera się na odpoczynek. W planach są dwa kierunki: najpierw zagraniczny kurort narciarski, a później jakieś egzotyczne miejsce. Radosław Majdan zaznacza jednak, że sam nie potrafi jeździć na nartach, bo jako zawodowy sportowiec miał zapisane w kontrakcie, że nie może ryzykować na stoku. Ten wyjazd organizuje jednak z myślą o synach i ma nadzieję, że najmłodszy Heniu też szybko połknie bakcyla jak jego bracia.