Newsy

O wyborze perfum decyduje nawet sposób odżywiania czy pora roku

2014-01-28  |  06:40
Poszukując idealnego zapachu, należy wziąć pod uwagę sezon, w którym kupujemy perfumy, wspomnienia jakie budzi w nas dana woń, a nawet nasz sposób odżywiania i tempo życia. Inaczej zapachy chłonie naskórek wegetarianki, inaczej kobiety posiadającej stresujący zawód.

Doskonale dobrane perfumy to marzenie wielu kobiet, które często latami poszukują swojego unikalnego zapachu. Na szczęście istnieje kilka sposobów, które pomogą uniknąć rozczarowania zaraz po wyjściu z perfumerii.

Odpowiedni dobór zapachu to nie lada wyzwanie  podkreśla Małgorzata Smelcerz z perfumerii Sephora. Na to, jakiego zapachu używamy, składa się kilka czynników. Po pierwsze mamy coś takiego jak zmysł olfaktoryczny i to jest nasze wspomnienie z zapachem. To, że czujemy nagle jakąś nutę i przypomina nam się jakieś zdarzenie, jakiś człowiek, jakaś sytuacja. Druga rzecz, o której musimy pamiętać, to sezon, w jakim wybieramy ten zapach. Inne zapachy podobają nam się w sezonie letnim, inne w sezonie zimowym. 

O tym, jak perfumy będą pachnieć na danej osobie, decyduje pH naskórka, zmiany hormonalne w organizmie, a nawet sposób odżywiania. Dlatego zapach, który zachwycił nas u przyjaciółki, niekoniecznie podobnie rozwinie się na naszej skórze. 

– Aby dobrać odpowiedni zapach, najlepiej kierować się tym, co dobieraliśmy wcześniej. Czyli na przykład zapach różany. Szukamy zapachów w tej kategorii, pryskamy ten zapach na skórę w perfumerii, dajemy sobie pół godziny, żeby zobaczyć, czy ten zapach nam odpowiada, czy fajnie się rozwija, czy się trzyma, czy nie boli nas głowa i wtedy podejmujemy decyzję mówi Magdalena Smelcerz agencji informacyjnej Newseria Lifestyle. 

Wybór perfum jest dzisiaj ogromny. Dobrze jest więc sprawdzić dwa do trzech zapachów dziennie. Jeśli należymy do niecierpliwych i niezdecydowanych pomocne mogą okazać się ziarna kawy, które bardzo dobrze neutralizują węch. 

Czytaj także

Kalendarium

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Media

Konsument

Będzie ubywać mięsa na stołach Polaków. Eksperci radzą ograniczyć spożycie nawet o dwie trzecie

Produkcja zwierzęca nie zniknie, ale będzie musiała zostać ograniczona – oceniają eksperci rynku żywności i podkreślają, że przemawiają za tym zarówno względy zdrowotne, jak i środowiskowe. Obecnie przeciętny Polak zjada ok. 75 kg mięsa rocznie, a wskazywana przez dietetyków zdrowa granica to ok. 20–25 kg.

Podróże

Radosław Majdan: W ferie jedziemy z chłopcami w góry. Nie umiem jeździć na nartach i nie ciągnie mnie na stok

W przerwie między nagraniami do różnych projektów telewizyjnych i internetowych były piłkarz, a obecnie komentator sportowy wybiera się na odpoczynek. W planach są dwa kierunki: najpierw zagraniczny kurort narciarski, a później jakieś egzotyczne miejsce. Radosław Majdan zaznacza jednak, że sam nie potrafi jeździć na nartach, bo jako zawodowy sportowiec miał zapisane w kontrakcie, że nie może ryzykować na stoku. Ten wyjazd organizuje jednak z myślą o synach i ma nadzieję, że najmłodszy Heniu też szybko połknie bakcyla jak jego bracia.