Newsy

Zimą w Polsce powszechne są niedobory witaminy D3. Niektórzy powinni ją przyjmować nawet przez cały rok

2014-01-29  |  06:20
Mówi:lek. med. Marek Nowakowski
Funkcja:dyrektor zarządzający
Firma:Axellus - producent tranu Mollers
  • MP4
  • Najnowsza badania dowodzą, że prawidłowe funkcjonowanie kości jest tylko jedną z funkcji witaminy D3. Substancja ta odpowiada również za odporność i zmniejsza ryzyko wielu chorób przewlekłych, w tym nowotworów. Jej głównym źródłem jest synteza skórna pod wpływem promieniowania słonecznego, dlatego też w Europie Środkowej w okresie jesienno-zimowym powszechne są jej niedobory. Suplementacja witaminy jest zalecana od września do kwietnia, a w przypadku niewystarczającej ekspozycji na słońce latem przez cały rok.   

    Witamina D3 jest zwykle kojarzona ze zdrowiem kości i gospodarką wapniową, jednak coraz więcej badań wskazuje, że jej wpływ na organizm człowieka jest znacznie większy.

    Funkcje witaminy D3 są wielorakie. Jest ona przydatna zarówno dla dzieci, czyli w okresie rozwojowym, jak i dla osób dorosłych. Oprócz wspierania prawidłowego funkcjonowania układu kostnego, witamina ta stymuluje układ odpornościowy, wpływa na funkcjonowanie tkanki tłuszczowej i mięśni oraz chroni przed nowotworami –  mówi agencji informacyjnej Newseria Lifestyle lekarz Marek Nowakowski, dyrektor zarządzający firmy Axellus, producenta tranu Mollers.

    Udowodniono, że prawidłowy poziom witaminy D3 znacznie zmniejsza ryzyko raka piersi, jelita grubego oraz prostaty. Jej niedobór odgrywa również rolę w rozwoju m.in. cukrzycy typu I, stwardnienia rozsianego oraz chorób sercowo-naczyniowych. Głównym źródłem witaminy D3 jest synteza w skórze pod wpływem działania promieni słonecznych. Pokrycie zapotrzebowania na ten składnik za pomocą diety jest niezwykle trudne.

    W naszym rejonie geograficznym organizm może wytworzyć prawidłowy poziom witaminy D3 jedynie latem przy odpowiednio długiej ekspozycji na słońce pomiędzy godziną 10 a 15. Ze względu na użycie kremów z filtrami oraz zmiany w stylu życia, również w porze letniej pojawiają się jednak niedobory. Dlatego też eksperci polecają przyjmowanie suplementów witaminy przez cały rok u osób, u których synteza skórna jest niewystarczająca.

    – Często zdarza się, że latem dzieci nie wychodzą na powietrze, a dorośli dużo pracują i chronią się filtrami. W związku z tym w naszej populacji występuje niedobór witaminy D3 – dodaje Marek Nowakowski.

    Poza niewystarczającą ekspozycją na słońce, wskazaniami do całorocznej suplementacji są: podeszły wiek, otyłość oraz ciemna karnacja. Źródłem witaminy D3 zimą mogą być specjalne suplementy witaminowe lub tran, który zawiera także duże ilości kwasów Omega-3.

    Czytaj także

    Kalendarium

    Więcej ważnych informacji

    Jedynka Newserii

    Jedynka Newserii

    Film

    Julia Kamińska: Najnowszy singiel pokazuje moje drugie, wulgarne oblicze. Nie chcę się już bać, tylko móc wreszcie wyrażać siebie nawet w bardzo odważnych tekstach

    Wokalistka podkreśla, że poprzez utwór „Dobrze się mamy MSNR” chciała zaprezentować odbiorcom nieco inne oblicze niż to, które znają z jej dotychczasowych projektów zawodowych. Niektórych jej nowa odsłona zaskoczyła, a nawet zbulwersowała. Julia Kamińska nie boi się jednak krytyki i również w swojej twórczości chce podejmować tematy trudne i kontrowersyjne. A już w maju ukaże się jej debiutancka płyta. Jesienią natomiast artystka zamierza wyruszyć w trasę koncertową właśnie z piosenkami z tego albumu.

    Gwiazdy

    Joanna Jędrzejczyk: Przygotowuję się do udziału w stand-upach. Będę miała 30 występów i spróbuję rozśmieszyć gości swoimi historiami

    Na pewien czas zawodniczka MMA zamienia ring na scenę i dołącza do stand-upowego teamu. Czeka ją 30 występów, do których musi się solidnie przygotować, by zaciekawić widzów i porwać ich do wspólnej zabawy. Joanna Jędrzejczyk ma nadzieję, że sprawdzi się w roli stand-uperki, a jeśli nawet zdarzą się jej jakieś potknięcia, to nie zamierza się poddawać, bo przecież to dopiero jej pierwszy taki projekt, a trening czyni mistrza, zarówno w sporcie, jak i w aktorstwie.

    Konsument

    Zmiany klimatu uderzają w portfele konsumentów. Podniosą ceny żywności nawet o 3 pkt proc. rocznie

    Coraz wyższe średnie temperatury obserwowane na świecie przekładają się na wzrost cen żywności. Problem dotyczy zarówno krajów rozwiniętych, jak i rozwijających się. Naukowcy z Poczdamskiego Instytutu Badań nad Wpływem Klimatu obliczyli, że do 2035 roku zdarzenia klimatyczne podniosą ceny żywności o 0,9–3,2 pkt proc. rocznie, a ogólny poziom inflacji o 0,3–1,1 pkt proc. Naukowcy przeanalizowali dane dotyczące zmian cen artykułów żywnościowych ze 120 krajów świata w ciągu ostatnich 30 lat.