Mówi: | Anna Gołębicka |
Funkcja: | ekspert komunikacji |
Firma: | Gatta |
W tym sezonie najmodniejsze są rajstopy ażurowe, ombre oraz te z wzorami optycznie wydłużającymi nogi
W tym sezonie dominują cztery podstawowe trendy: szarości, kratki, ażury i połysk. Nowością są rajstopy ombre, które optycznie wyszczuplają i wydłużają nogi. Do łask wracają również modele bawełniane.
– W nowej kolekcji pojawiają się rajstopy, które dzięki efektowi ombre dają poczucie, że kostka jest szczuplejsza, gdyż na dole są ciemniejsze, a kolor przechodzi w jaśniejszy na górze. W całej kolekcji każdy model jest tak zaprojektowany, by wydłużała optycznie nogę, czyli wszelki paski, warkoczyki i inne wzory, które są, idą do góry – mówi agencji informacyjnej Newseria Lifestyle Anna Gołębicka z firmy Gatta.
Anna Gołębicka tłumaczy, że jeśli chodzi o rajstopy, to trendy nie zmieniają się tak szybko, jak w przypadku obuwia czy ubrań. Moda na dany wzór czy kolor zwyczaj obowiązuje przez kilka sezonów. Dobrze dobrane modele stanowią doskonałe uzupełnienie każdej stylizacji.
– W tym roku w modzie na rajstopy dominują cztery podstawowe trendy. Pierwszy to szarości, melanże. Drugi trend to kratki, które zagościły na wielkich wybiegach na ulicach Londynu, Paryża i Nowego Jorku. Trzeci znaczący trend to ażury, koronki i różnego rodzaju wzory, również ręcznie wyrabiane. Czwarty trend to lekkie świecenie, połysk – mówi Anna Gołębicka.
Do łask powracają rajstopy bawełniane. Znacznie różnią się one jednak od modeli sprzed lat, które rozciągały się na kolanach i marszczyły. Te są elastyczne, miękkie, otulają nogę i mają ciekawe sploty. Dużą popularnością będą się też cieszyć rajstopy girl-up.
– Girl-upy to rajstopy, które są połączeniem pończoch i rajstop, czyli do kolana jest ciemniejsza cześć przypominająca pończochę, a od kolana jest część rajstopowa. W tegorocznych kolekcjach tych girl-upów jest bardzo dużo, a łączenia w nich występujące bardzo się różnią. Przejścia między częścią pończochową a rajstopową mogą być zarówno płaskie, jak i wykonane z wykorzystaniem elementów kwiatowych czy koronkowych – dodaje Anna Gołębicka.
Czytaj także
- 2024-06-18: Sztuczna inteligencja w centrum zainteresowania biznesu. Większość firm ogranicza się do pilotażów i eksperymentowania
- 2024-06-12: Banki coraz śmielej wdrażają generatywną sztuczną inteligencję. Podchodzą jednak do tej technologii z dużą ostrożnością
- 2024-03-19: Banki przypominają dziś firmy softwarowe. Ich funkcjonowanie coraz bardziej oparte na nowych technologiach
- 2024-03-18: Sztuczna inteligencja coraz bliższa ludzkiemu sposobowi przyswajania wiedzy. Naukowcy opracowali model, który uczy się języka tak jak dzieci
- 2024-03-01: Agenci sztucznej inteligencji pomogą osobom z niepełnosprawnościami korzystać z internetu. Zastosowanie rozwiązania może być jednak dużo szersze
- 2023-09-18: Zdaniem połowy Polaków idealny wizerunek Barbie może mieć negatywny wpływ na samoocenę kobiet. Chcą urealnienia sylwetki lalki
- 2023-09-13: W ślad za ChatGPT w szybkim tempie powstają kolejne narzędzia oparte na sztucznej inteligencji. Interesują się nimi branże dotychczas mniej kojarzone z SI
- 2023-08-09: Sztuczna inteligencja stwarza coraz więcej problemów. Pojawiają się kolejne pozwy
- 2023-05-08: Etyczne przywództwo w miejscu pracy obnaża osoby o skłonnościach narcystycznych. Może u nich wywoływać złość i wycofywanie się, a nawet odejście z firmy
- 2023-01-31: Sztuczna inteligencja generuje już teksty o takiej samej wartości jak te tworzone przez ludzi. To duże wyzwanie pod kątem cyberbezpieczeństwa
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii
![](/files/1922771799/n-innowacje_1.png)
Jedynka Newserii
![](/files/1922771799/n-biznes_1.png)
Media
![](/files/1922771799/pakosinska-na-zywo-foto-ram,w_274,_small.jpg)
Katarzyna Pakosińska: Uwielbiam programy na żywo i nieprzewidziane sytuacje. Duże doświadczenie dała mi praca na estradzie
Gospodyni „Pytania na śniadanie” przekonuje, że zarówno występując na scenie, jak i prowadząc program realizowany „na żywo”, jest w swoim żywiole. I choć w obu przypadkach może się zdarzyć wiele nieprzewidzianych rzeczy, to absolutnie się tym nie stresuje. Zawsze ma w zanadrzu jakiś komentarz czy ripostę i potrafi wybrnąć z każdej sytuacji. Katarzyna Pakosińska zauważa, że widzowie lubią autentyczność, dlatego zamiast udawać, że nic się nie dzieje, ona sama woli odpowiednio zareagować i w ten sposób rozładować napięcie.
Handel
Podatki od żywności wysokoprzetworzonej mogą pomóc walczyć z otyłością. Wpływy z nich można przeznaczyć na dopłaty do zdrowego jedzenia
![](/files/1922771799/pineda-podatek-jedzenie-foto-1,w_133,r_png,_small.png)
Nie tylko napoje słodzone, jak ma to miejsce w Polsce, ale i cała niezdrowa żywność powinna być objęta dodatkowym opodatkowaniem – przekonują badacze z Centrum Ekonomiki Zdrowia i Polityki Innowacji w Imperial College Business School, którzy przyjrzeli się wynikom badań w tym zakresie z całego świata. Pieniądze z podatku od żywności wysokoprzetworzonej, z dużą zawartością soli czy cukru, powinny ich zdaniem zostać spożytkowane na dopłaty do zdrowego jedzenia. Okazuje się, że zwłaszcza w krajach o niskich i średnich dochodach to czynnik ekonomiczny decyduje o wyborze niezdrowego jedzenia, które jest mocno reklamowane i często tańsze.
Gwiazdy
Aleksandra Popławska: Pomysł na trenowanie boksu zrodził się u mnie z fascynacji Sashą Sidorenko. Dyscyplina ta wymaga skupienia, a właśnie tego mi na co dzień brakuje
![](/files/1922771799/poplawska-boks-plany-foto,w_133,_small.jpg)
Aktorka zaznacza, że trenuje boks, bo pozwala jej nauczyć się trzeźwo myśleć, analizować i szybko podejmować decyzje. Z uprawiania tej dyscypliny czerpie sporą przyjemność, zwłaszcza że robi to pod okiem mistrzyni – Sashy Sidorenko. Aleksandra Popławska podkreśla, że dla niej nie tyle liczy się zwycięstwo na ringu, ile taktyka gry, jaką przyjmuje się wobec przeciwnika.