Newsy

W tym sezonie najmodniejsze są rajstopy ażurowe, ombre oraz te z wzorami optycznie wydłużającymi nogi

2014-11-17  |  06:20

W tym sezonie dominują cztery podstawowe trendy: szarości, kratki, ażury i połysk. Nowością są rajstopy ombre, które optycznie wyszczuplają i wydłużają nogi. Do łask wracają również modele bawełniane.

W nowej kolekcji pojawiają się rajstopy, które dzięki efektowi ombre dają poczucie, że kostka jest szczuplejsza, gdyż na dole są ciemniejsze, a kolor przechodzi w jaśniejszy na górze. W całej kolekcji każdy model jest tak zaprojektowany, by wydłużała optycznie nogę, czyli wszelki paski, warkoczyki i inne wzory, które są, idą do góry – mówi agencji informacyjnej Newseria Lifestyle Anna Gołębicka z firmy Gatta.

Anna Gołębicka tłumaczy, że jeśli chodzi o rajstopy, to trendy nie zmieniają się tak szybko, jak w przypadku obuwia czy ubrań. Moda na dany wzór czy kolor zwyczaj obowiązuje przez kilka sezonów. Dobrze dobrane modele stanowią doskonałe uzupełnienie każdej stylizacji.

W tym roku w modzie na rajstopy dominują cztery podstawowe trendy. Pierwszy to szarości, melanże. Drugi trend to kratki, które zagościły na wielkich wybiegach na ulicach Londynu, Paryża i Nowego Jorku. Trzeci znaczący trend to ażury, koronki i różnego rodzaju wzory, również ręcznie wyrabiane. Czwarty trend to lekkie świecenie, połysk – mówi Anna Gołębicka.

Do łask powracają rajstopy bawełniane. Znacznie różnią się one jednak od modeli sprzed lat, które rozciągały się na kolanach i marszczyły. Te są elastyczne, miękkie, otulają nogę i mają ciekawe sploty. Dużą popularnością będą się też cieszyć rajstopy girl-up.

Girl-upy to rajstopy, które są połączeniem pończoch i rajstop, czyli do kolana jest ciemniejsza cześć przypominająca pończochę, a od kolana jest część rajstopowa. W tegorocznych kolekcjach tych girl-upów jest bardzo dużo, a łączenia w nich występujące bardzo się różnią. Przejścia między częścią pończochową a rajstopową mogą być zarówno płaskie, jak i wykonane z wykorzystaniem elementów kwiatowych czy koronkowych – dodaje Anna Gołębicka.

Czytaj także

Kalendarium

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Media

Handel

Podatki od żywności wysokoprzetworzonej mogą pomóc walczyć z otyłością. Wpływy z nich można przeznaczyć na dopłaty do zdrowego jedzenia

Nie tylko napoje słodzone, jak ma to miejsce w Polsce, ale i cała niezdrowa żywność powinna być objęta dodatkowym opodatkowaniem – przekonują badacze z Centrum Ekonomiki Zdrowia i Polityki Innowacji w Imperial College Business School, którzy przyjrzeli się wynikom badań w tym zakresie z całego świata. Pieniądze z podatku od żywności wysokoprzetworzonej, z dużą zawartością soli czy cukru, powinny ich zdaniem zostać spożytkowane na dopłaty do zdrowego jedzenia. Okazuje się, że zwłaszcza w krajach o niskich i średnich dochodach to czynnik ekonomiczny decyduje o wyborze niezdrowego jedzenia, które jest mocno reklamowane i często tańsze.

Gwiazdy

Aleksandra Popławska: Pomysł na trenowanie boksu zrodził się u mnie z fascynacji Sashą Sidorenko. Dyscyplina ta wymaga skupienia, a właśnie tego mi na co dzień brakuje

Aktorka zaznacza, że trenuje boks, bo pozwala jej nauczyć się trzeźwo myśleć, analizować i szybko podejmować decyzje. Z uprawiania tej dyscypliny czerpie sporą przyjemność, zwłaszcza że robi to pod okiem mistrzyni – Sashy Sidorenko. Aleksandra Popławska podkreśla, że dla niej nie tyle liczy się zwycięstwo na ringu, ile taktyka gry, jaką przyjmuje się wobec przeciwnika.