Newsy

O wyborze perfum decyduje nawet sposób odżywiania czy pora roku

2014-01-28  |  06:40
Poszukując idealnego zapachu, należy wziąć pod uwagę sezon, w którym kupujemy perfumy, wspomnienia jakie budzi w nas dana woń, a nawet nasz sposób odżywiania i tempo życia. Inaczej zapachy chłonie naskórek wegetarianki, inaczej kobiety posiadającej stresujący zawód.

Doskonale dobrane perfumy to marzenie wielu kobiet, które często latami poszukują swojego unikalnego zapachu. Na szczęście istnieje kilka sposobów, które pomogą uniknąć rozczarowania zaraz po wyjściu z perfumerii.

Odpowiedni dobór zapachu to nie lada wyzwanie  podkreśla Małgorzata Smelcerz z perfumerii Sephora. Na to, jakiego zapachu używamy, składa się kilka czynników. Po pierwsze mamy coś takiego jak zmysł olfaktoryczny i to jest nasze wspomnienie z zapachem. To, że czujemy nagle jakąś nutę i przypomina nam się jakieś zdarzenie, jakiś człowiek, jakaś sytuacja. Druga rzecz, o której musimy pamiętać, to sezon, w jakim wybieramy ten zapach. Inne zapachy podobają nam się w sezonie letnim, inne w sezonie zimowym. 

O tym, jak perfumy będą pachnieć na danej osobie, decyduje pH naskórka, zmiany hormonalne w organizmie, a nawet sposób odżywiania. Dlatego zapach, który zachwycił nas u przyjaciółki, niekoniecznie podobnie rozwinie się na naszej skórze. 

– Aby dobrać odpowiedni zapach, najlepiej kierować się tym, co dobieraliśmy wcześniej. Czyli na przykład zapach różany. Szukamy zapachów w tej kategorii, pryskamy ten zapach na skórę w perfumerii, dajemy sobie pół godziny, żeby zobaczyć, czy ten zapach nam odpowiada, czy fajnie się rozwija, czy się trzyma, czy nie boli nas głowa i wtedy podejmujemy decyzję mówi Magdalena Smelcerz agencji informacyjnej Newseria Lifestyle. 

Wybór perfum jest dzisiaj ogromny. Dobrze jest więc sprawdzić dwa do trzech zapachów dziennie. Jeśli należymy do niecierpliwych i niezdecydowanych pomocne mogą okazać się ziarna kawy, które bardzo dobrze neutralizują węch. 

Czytaj także

Kalendarium

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Film

Julia Kamińska: Najnowszy singiel pokazuje moje drugie, wulgarne oblicze. Nie chcę się już bać, tylko móc wreszcie wyrażać siebie nawet w bardzo odważnych tekstach

Wokalistka podkreśla, że poprzez utwór „Dobrze się mamy MSNR” chciała zaprezentować odbiorcom nieco inne oblicze niż to, które znają z jej dotychczasowych projektów zawodowych. Niektórych jej nowa odsłona zaskoczyła, a nawet zbulwersowała. Julia Kamińska nie boi się jednak krytyki i również w swojej twórczości chce podejmować tematy trudne i kontrowersyjne. A już w maju ukaże się jej debiutancka płyta. Jesienią natomiast artystka zamierza wyruszyć w trasę koncertową właśnie z piosenkami z tego albumu.

Gwiazdy

Joanna Jędrzejczyk: Przygotowuję się do udziału w stand-upach. Będę miała 30 występów i spróbuję rozśmieszyć gości swoimi historiami

Na pewien czas zawodniczka MMA zamienia ring na scenę i dołącza do stand-upowego teamu. Czeka ją 30 występów, do których musi się solidnie przygotować, by zaciekawić widzów i porwać ich do wspólnej zabawy. Joanna Jędrzejczyk ma nadzieję, że sprawdzi się w roli stand-uperki, a jeśli nawet zdarzą się jej jakieś potknięcia, to nie zamierza się poddawać, bo przecież to dopiero jej pierwszy taki projekt, a trening czyni mistrza, zarówno w sporcie, jak i w aktorstwie.

Konsument

Zmiany klimatu uderzają w portfele konsumentów. Podniosą ceny żywności nawet o 3 pkt proc. rocznie

Coraz wyższe średnie temperatury obserwowane na świecie przekładają się na wzrost cen żywności. Problem dotyczy zarówno krajów rozwiniętych, jak i rozwijających się. Naukowcy z Poczdamskiego Instytutu Badań nad Wpływem Klimatu obliczyli, że do 2035 roku zdarzenia klimatyczne podniosą ceny żywności o 0,9–3,2 pkt proc. rocznie, a ogólny poziom inflacji o 0,3–1,1 pkt proc. Naukowcy przeanalizowali dane dotyczące zmian cen artykułów żywnościowych ze 120 krajów świata w ciągu ostatnich 30 lat.