Newsy

Zbyt wysoki poziom cholesterolu we krwi prowadzi do zaburzeń funkcji seksualnych

2014-02-24  |  06:20

Odkładanie się cholesterolu w tętnicach zaburza przepływ krwi nie tylko w sercu i mózgu, lecz także w narządach płciowych. Za stężenie tego związku w organizmie w dużej mierze odpowiedzialny jest sposób żywienia. Poziom cholesterolu podwyższają tłuszcze trans oraz tłuszcze nasycone, a obniża błonnik. Najzdrowszą metodą ograniczenia ryzyka chorób sercowo-naczyniowych jest niskoprzetworzona dieta bogata w produkty roślinne.

Wysokie stężenie cholesterolu we krwi jest jednym z głównych czynników ryzyka choroby wieńcowej, zawału oraz udaru. Odkładanie się cholesterolu w tętnicach, które zaopatrują narządy płciowe, może również doprowadzić do zaburzeń funkcji seksualnych, zarówno u kobiet, jak i mężczyzn. Na poziom tego związku chemicznego w organizmie w znacznym stopniu wpływa dieta. Zawartość cholesterolu we krwi rośnie po spożyciu tłuszczów nasyconych, a także tłuszczów trans, które znajdują się w margarynach twardych i produktach wysoko przetworzonych, takich jak chipsy, krakersy czy słodkie wypieki.

 – Głównym źródłem tłuszczów nasyconych są produkty pochodzenia zwierzęcego, czyli tłuste mięso, tłuste wędliny, podroby, tłuste sery, śmietana, masło. One zawierają znaczące ilości tych złych tłuszczów. Dobrze byłoby ograniczyć ich spożycie, eliminując niektóre składniki i zamieniając je na produkty pochodzenia roślinnego – mówi agencji informacyjnej Newseria Lifestyle Iwona Niegowska, specjalista ds. żywienia, Unilever Polska.
Bardzo ważną rolę w profilaktyce zaburzeń sercowo-naczyniowych odgrywa również błonnik. Ten składnik pokarmowy hamuje wchłanianie cholesterolu w jelitach i pośrednio ogranicza jego wytwarzanie w wątrobie.

 – Głównymi źródłem błonnika są warzywa i owoce oraz przetwory zbożowe z tak zwanego pełnego przemiału. Jeżeli jemy białe pieczywo i inne produkty z białej mąki, to niestety w dużej mierze pozbawiamy się tego składnika – dodaje Iwona Niegowska.

Najlepszą i najzdrowszą metodą kontrolowania stężenia cholesterolu we krwi jest niskoprzetworzona dieta bogata w produkty roślinne. Dodatkowo pomóc może regularna aktywność fizyczna, która poprawia przepływ krwi w naczyniach krwionośnych. 
 

Czytaj także

Kalendarium

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Media

Handel

Ekonomiczna dostępność alkoholu rośnie. To zwiększa jego konsumpcję i prowadzi do uzależnień

Spożycie alkoholu w Polsce systematycznie wzrasta, co pociąga za sobą dziesiątki tysięcy przedwczesnych zgonów i koszty społeczno-ekonomiczne liczone w miliardach złotych rocznie. – W Polsce alkohol tanieje w stosunku do naszych zarobków, jego cena nie nadąża za wzrostem gospodarczym. A im wyższa dostępność ekonomiczna, tym wyższa konsumpcja. Alkohol jest według mnie absurdalnie tani – mówi dr hab. n. med. Łukasz Balwicki, krajowy konsultant ds. zdrowia publicznego. Jak ocenia, konieczna jest kompleksowa zmiana polityki podatkowej, dzięki której alkohol stałby się mniej dostępną ekonomicznie używką.

Transport

Co trzeci wypadek na kolei powoduje kierowca samochodu. Wciąż za mało skrzyżowań bezkolizyjnych

Ze statystyk Urzędu Transportu Kolejowego wynika, że w systemie kolejowym w Polsce co trzeci wypadek powodują kierowcy samochodów. Zdaniem eksperta najsłabszymi punktami w bezpieczeństwie na kolei są miejsca, w których tory przecinają się z drogami. Kierowcy zapominają, że droga hamowania pociągu jest bardzo długa, a samochód w starciu z lokomotywą jest bez szans.