Mówi: | dr n. med. Zbigniew Kułaga |
Funkcja: | kierownik Zakładu Zdrowia Publicznego |
Firma: | Instytut „Pomnik-Centrum Zdrowia Dziecka” |
25 proc. ciężarnych Polek zmaga się z nadwagą lub otyłością
Problem nadwagi lub otyłości dotyczy już jednej czwartej ciężarnych Polek. Nieprawidłowa masa ciała u kobiet spodziewających się dziecka wiąże się z wyższym ryzykiem komplikacji ciąży, porodu i laktacji oraz zwiększa prawdopodobieństwo wad rozwojowych płodu. Lekarze i dietetycy apelują, by przygotowania do zajścia w ciążę zacząć już 12 miesięcy przed poczęciem.
Według najnowszych danych epidemiologicznych 25 proc. Polek w chwili zajścia w ciążę ma problem z nadwagą lub otyłością. Statystyki te niepokoją lekarzy i dietetyków, ponieważ nieprawidłowa masa ciała u kobiety ciężarnej wpływa negatywnie zarówno na zdrowie matki, jak i dziecka.
– Nadwaga w ciąży związana jest z określonymi problemami zdrowotnymi. Jeżeli chodzi o matkę, to jest to nadciśnienie tętnicze, cukrzyca ciężarnych i stan przedrzucawkowy. Ponadto, w tej grupie poród częściej odbywa się poprzez cięcie cesarskie. Mogą też wystąpić powikłania zatorowo-zakrzepowe – mówi agencji informacyjnej Newseria Lifestyle dr n. med. Zbigniew Kułaga, kierownik Zakładu Zdrowia Publicznego Instytutu „Pomnik-Centrum Zdrowia Dziecka”.
Nadmierne otłuszczenie ciała utrudnia podanie znieczulenia zewnątrzoponowego lub podpajęczynówkowego w trakcie porodu. W jednym z badań zaobserwowano również, że u kobiet otyłych częściej obserwuje się problemy z rozpoczęciem oraz kontynuowaniem karmienia piersią.
– U dziecka, którego matka w trakcie ciąży miała nadwagę lub otyłość, częściej występują wady wrodzone oraz inne zaburzenia. Przykładem jest makrosomia noworodka, czyli zbyt duża masa ciała dziecka. Takie dzieci w przyszłości będą miały większy problem właśnie z nadwagą i otyłością – tłumaczy Zbigniew Kułaga.
Ryzyko wad cewy nerwowej noworodka, czyli wrodzonych wad układu nerwowego, u otyłych kobiet jest dwukrotnie wyższe niż u kobiet o prawidłowej masie ciała. Co więcej, makrosomia płodu zwiększa prawdopodobieństwo powikłań porodowych.
Specjaliści apelują, by przygotowanie do zajścia w ciążę zaplanować już na 12 miesięcy przed poczęciem. W tym okresie należy zwrócić szczególną uwagę na pełnowartościową dietę bogatą w owoce i warzywa. Warto zadbać również o aktywność fizyczną, w szczególności o wzmocnienie mięśni brzucha, kręgosłupa oraz pośladków, które pełnią ważną funkcję w czasie ciąży i porodu. Konieczna jest również rezygnacja z używek przez oboje partnerów.
Czytaj także
- 2024-12-16: Na przewlekłą chorobę nerek cierpi w Polsce 4,5 mln osób. Pacjenci apelują o szerszy dostęp do leczenia, które opóźnia dializy
- 2024-12-03: Stan budynków w Polsce poprawia się zbyt wolno. Ma to negatywny wpływ na klimat i zdrowie mieszkańców
- 2024-11-20: Bezpieczeństwo żywnościowe 10 mld ludzi wymaga zmian w rolnictwie. Za tym pójdą też zmiany w diecie
- 2024-09-27: MNiSW wspiera programy badawcze dotyczące żywienia. W planach jest też popularyzacja zdrowej diety
- 2024-11-26: Biologicznie życie człowieka może trwać 120–150 lat. Niezbędna jest jednak praca nad własnym zdrowiem
- 2024-09-18: Część kosmetyków może być groźna dla kobiet w ciąży. Zwiększają ryzyko nadciśnienia
- 2024-09-03: Edukacja zdrowotna za rok będzie nowym przedmiotem. Już teraz ma się jednak znaleźć wśród priorytetów szkół
- 2024-08-20: Upały wyzwaniem w transporcie żywności. W zwykłych samochodach dostawczych może być nawet 50°C [DEPESZA]
- 2024-08-13: Natalia Nykiel: Ostatnio dużo się rozciągam, biegam i zrezygnowałam z alkoholu. Chcę być w jak najlepszej formie przed treningami do „Tańca z gwiazdami”
- 2024-08-07: Odpowiednio skomponowany jadłospis zwiększa efektywność treningów. Sportowcy amatorzy zapominają o warzywach i owocach
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii
Jedynka Newserii
Farmacja
Antybiotykooporność coraz poważniejszym problemem. Wyizolowane ze śliny peptydy mogą się sprawdzić w walce z bakteriami wielolekoopornymi
Poszukiwanie alternatyw dla antybiotykoterapii nabiera coraz większego tempa. Duże nadzieje, zwłaszcza w kontekście szczepów wielolekoopornych, naukowcy wiążą z bakteriocynami i bakteriofagami. Badacz z Uniwersytetu Wrocławskiego prowadzi prace nad bakteriocyną, będącą peptydem izolowanym z ludzkiej śliny. Za swoje badania otrzymał Złoty Medal Chemii. Tymczasem problem antybiotykooporności może wynikać w dużej mierze z niewiedzy. Z Eurobarometru wynika, że tylko połowa Europejczyków zdaje sobie sprawę, że antybiotyki nie są skuteczne w walce z wirusami.