Mówi: | Agnieszka Mielczarek |
Funkcja: | coach zdrowia i żywienia |
Alergie pokarmowe opóźnione nie są łatwe do wykrycia. Aby wyeliminować z diety szkodliwe składniki, trzeba wykonać specjalne badanie krwi
Alergie pokarmowe opóźnione mają ogromny wpływ na wygląd, samopoczucie i prawidłowe funkcjonowanie organizmu – przyznaje Agnieszka Mielczarek,coach zdrowia. Mogą one powodować zatrzymanie wody w organizmie, nadwagę i problemy skórne, na przykład trądzik. Specjaliści do spraw żywienia zachęcają więc do wykonywania specjalnych testów krwi, które pozwalają wykryć przeciwciała IgG wytwarzane przez organizm przeciwko spożywanym produktom żywnościowym.
– Alergie pokarmowe mają ogromne znaczenie dla wyglądu, samopoczucia i zdrowia. W moim gabinecie badam alergie pokarmowe opóźnione, które powodują zatrzymanie wody w organizmie, nadmierne kilogramy. Często nie wiemy, dlaczego są problemy ze skórą, np. trądzik po czterdziestce. To jest reakcja organizmu, którą bardzo często widać w wynikach alergii pokarmowych – mówi agencji Newseria Lifestyle Agnieszka Mielczarek, coach zdrowia i żywienia.
Alergia IgG- zależna, zwana również alergią pokarmową opóźnioną (typu III), często nie daje typowych, kojarzonych z alergiami objawów. Reakcje pojawiają się po dłuższym czasie od zjedzenia alergenu – od 24 do nawet 96 godzin. Alergenem najczęściej jest białko mleka krowiego, gluten, jaja, soja i orzechy.
– Moje programy dietetyczne polegają na tym, że na 30 dni wykluczam te produkty. I po 30 dniach każdy jeden składnik wprowadzam oddzielnie i sprawdzamy odpowiedź organizmu, czy na przykład zatrzymała się woda w organizmie, czy waga się zwiększyła bez powodu, czy stan skóry jest pogorszony, czy samopoczucie jest gorsze, czy jest dyskomfort w obrębie jamy brzusznej– tłumaczy Agnieszka Mielczarek.
Agnieszka Mielczarek podkreśla, że tak naprawdę potrzebujemy około 20-30 dni na zmianę nawyków, a później następuje proces utrwalenia tych korzystnych dla naszego zdrowia oraz figury przyzwyczajeń. Aby kompleksowo zadbać o swój organizm warto wykonać test alergiczne, np. ImuPro, który pozwoli określić alergie pokarmowe, zbadać florę bakteryjną oraz dobrać odpowiednią dietę. Wskazania do wykonania badania ImuPro są częste zmęczenie, migrenowe bóle głowy, nawracające infekcje, dolegliwości ze strony układu pokarmowego, zaburzenia nastroju i depresja, problemy skórne, a nawet niepłodność.
– Alergie pokarmowe mają wpływ nie tylko na wygląd, ale na odpowiedź autoimmunologiczną organizmu, na choroby, m.in. chorobę Hashimoto. Konsekwencjami mogą być problemy z zajściem w ciążę, problemy hormonalne u kobiet. To wszystko ma bezpośredni związek z odżywianiem. Również u mężczyzn będzie nadwaga, ospałość, problemy z koncentracją, problemy jelitowe, również ogromne znaczenie będą miały na to alergie pokarmowe – mówi Agnieszka Mielczarek.
Alergia często mylona jest z nietolerancją pokarmową, która jest spowodowana brakiem jakiegoś enzymu trawiennego, co sprawia, że nasz organizm nie jest w stanie przyswoić pewnych składników. Najwięcej osób nie toleruje laktozy, bo ich organizm nie produkuje laktazy – enzymu niezbędnego do trawienia tego składnika mleka. Często spotykana jest również nietolerancja glutenu, fruktozy czy alkoholu.
Czytaj także
- 2025-04-22: Sylwia Bomba: Stosuję zasadę żywieniową 80/20. Raz w tygodniu jem z córką kebaba i organizm wybacza mi to
- 2025-03-18: Sylwia Bomba: W liceum nikt nie miał odwagi prosto w oczy nazwać mnie grubasem. Ale jak szłam korytarzem, to czułam śmiechy za moimi plecami
- 2025-03-10: Sylwia Bomba: Przez 10 lat odchudzałam się bezskutecznie. Potrafiłam codziennie biegać 15 km albo w ogóle nie jeść
- 2025-03-05: Nawet 35 proc. Polaków może się zmagać z insulinoopornością. Sygnałami alarmowymi są nagły wzrost wagi ciała, senność i napady głodu
- 2024-12-16: Na przewlekłą chorobę nerek cierpi w Polsce 4,5 mln osób. Pacjenci apelują o szerszy dostęp do leczenia, które opóźnia dializy
- 2024-11-20: Bezpieczeństwo żywnościowe 10 mld ludzi wymaga zmian w rolnictwie. Za tym pójdą też zmiany w diecie
- 2025-01-22: Będzie ubywać mięsa na stołach Polaków. Eksperci radzą ograniczyć spożycie nawet o dwie trzecie
- 2025-03-17: Naukowcy opracowali czynniki wpływające na długowieczność. Decyduje o niej nie tylko dieta i tryb życia, ale też relacje z rodziną
- 2025-03-07: Prawidłowe odżywianie ma największy wpływ na zdrowie i długość życia. Niewiele osób stosuje odpowiednią dietę
- 2024-11-26: Biologicznie życie człowieka może trwać 120–150 lat. Niezbędna jest jednak praca nad własnym zdrowiem
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Nie żyje Jadwiga Jankowska-Cieślak

Jadwiga Jankowska-Cieślak: Zwykle Złota Palma otwiera ścieżkę do kariery, a mi zamknęła. W Polsce trwał wtedy stan wojenny i musiałam szybko wracać do kraju
Gwiazdy

Wiktor Dyduła: W domu rodzinnym zawsze podtrzymywaliśmy tradycję śmigusa-dyngusa. Teraz widzę, że w miastach już zanika ten zwyczaj
Zdaniem wokalisty śmigus-dyngus może dostarczyć sporo radości, ale też być powodem kłótni, chociażby w momencie, kiedy nie wszyscy godzą się na taką zabawę. Nie ukrywa też, że w dzieciństwie najbardziej czekał właśnie na lany poniedziałek i bitwę na wiadra. Zauważa jednak, że z roku na rok ta tradycja powoli zanika, a za oblanie wodą osób, które sobie tego nie życzą, można nawet dostać mandat.
Handel
Konsumpcja jaj w Polsce rośnie. Przy zakupie Polacy zwracają uwagę na to, z jakiego chowu pochodzą

Zarówno spożycie, jak i produkcja jaj w Polsce notują wzrosty. Znacząca większość konsumentów przy zakupie jajek zwraca uwagę na to, czy pochodzą one z chowu klatkowego. Polska jest jednym z liderów w produkcji i eksporcie jajek w UE, ale ma też wśród nich największy udział kur w chowie klatkowym. Oczekiwania konsumentów przyczyniają się powoli do zmiany tych statystyk.
Infrastruktura
Mazowsze ze specjalną ofertą na Wielkanoc i majówkę. Rośnie zainteresowanie podróżami po regionie

Okres wielkanocny i majówkowy, które w tym roku wypadają bardzo blisko siebie, to czas wzmożonego ruchu turystycznego na Mazowszu. Region, który w ubiegłym roku odwiedziła rekordowa liczba turystów, przyciąga m.in. bogactwem kulturowym, różnorodną ofertą atrakcji i nadwiślańskimi krajobrazami. W okresie Wielkiej Nocy w wielu miejscach odbywają się wydarzenia, które mają przybliżyć świąteczne tradycje pielęgnowane od pokoleń.