Mówi: | Agnieszka Piskała |
Funkcja: | specjalista ds. żywienia |
Firma: | Nestlé Polska |
Błonnik w owocach i warzywach zwiększa uczucie sytości i wspomaga odchudzanie
Ze względu na wysoką zawartość wody oraz znikomą zawartość tłuszczu większość owoców i warzyw charakteryzuje się niską gęstością kaloryczną. Ponadto błonnik znajdujący się w tych pokarmach zapewnia uczucie sytości oraz stymuluje pracę jelit, dzięki czemu dodatkowo wspomaga proces odchudzania.
Kontrola masy ciała nie jest jednak jedynym wskazaniem do zwiększenia spożycia owoców i warzyw. Według Światowej Organizacji Zdrowia dieta bogata w te pokarmowy zmniejsza ryzyko nie tylko otyłości, lecz także nowotworów przewodu pokarmowego, choroby niedokrwiennej serca oraz udaru. Najnowszy raport Organizacji Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa zaleca spożywanie co najmniej 400 gramów owoców i warzyw dziennie w ramach profilaktyki otyłości.
– Dieta bogata w owoce dostarcza dużą ilość antyoksydantów, które walczą w naszym organizmie z wolnymi rodnikami, ma działanie oczyszczające oraz zapewnia odpowiednie nawodnienie, ponieważ większość owoców w swoim składzie zawiera przede wszystkim wodę – mówi agencji informacyjnej Newseria Lifestyle Agnieszka Piskała, specjalista ds. żywienia z firmy Nestlé Polska.
Ze względu na wysoką zawartość wody i błonnika oraz znikomą zawartość tłuszczu większość owoców (nie licząc awokado) charakteryzuje się niską gęstością kaloryczną, czyli niewielką liczbą kalorii na jednostkę masy. Przykładowo 100 gr jagód zawiera 45 kcal, a 100 gr arbuza jedynie 36 kcal. Ponadto błonnik znajdujący się w owocach zapewnia uczucie sytości oraz stymuluje pracę jelit przez co dodatkowo wspomaga proces odchudzania.
Niska gęstość kaloryczna idzie w parze z wysoką gęstością odżywczą. Owoce, zaraz po warzywach i roślinach strączkowych, odznaczają się najwyższą zawartością witamin oraz mikro- i makroelementów w jednostce masy.
– Należy jednak pamiętać, że każda metoda przetwarzania warzyw i owoców powoduje utratę części składników odżywczych. Metodą najmniej inwazyjną dla owoców jest mrożenie, ponieważ wiąże się jedynie z niewielkimi zmianami zawartość witaminy C – dodaje Agnieszka Piskała.
Dieta bogata w owoce i warzywa jest wskazana nie tylko ze względu na korzyści związane z odchudzaniem. Według Światowej Organizacji Zdrowia zbyt niskie spożycie owoców i warzyw odpowiada za 14 proc. zgonów z powodu nowotworów przewodu pokarmowego, 11 proc. zgonów na skutek choroby niedokrwiennej serca oraz 9 proc. zgonów w wyniku udaru.

Polacy wolą krajowe owoce, nawet jeśli muszą zapłacić za nie więcej

Produkty spożywane na pikniku warto wcześniej poddać obróbce termicznej

Prezes Nestle Polska: widzimy duże możliwości wzrostu konsumpcji w Polsce
Czytaj także
- 2025-04-17: Phishing największym cyberzagrożeniem. Przestępcy będą coraz częściej sięgać po AI, by skutecznie docierać do potencjalnych ofiar
- 2025-04-14: Nowe technologie podstawą w reformowaniu administracji. Będą też kluczowe w procesie deregulacji
- 2025-04-10: Pierwsze efekty prac deregulacyjnych możliwe już jesienią. Ten proces uwolni w firmach środki na inwestycje
- 2025-03-27: Powstanie europejska strategia dotycząca zdrowia psychicznego młodych. Kraje łączą siły, by chronić ich przed cyberzagrożeniami
- 2025-04-08: Blisko 10 mln Ukraińców nie ma dostępu do wody pitnej lub infrastruktury sanitarnej. Na jej odbudowę potrzeba 11,3 mld dol.
- 2025-03-07: Polska w końcówce europejskiej stawki pod względem udziału kobiet w zarządach spółek. Zmienić ma to unijna dyrektywa
- 2025-03-11: Jerzy Owsiak: Polskie firmy potrzebują, aby państwo im nie przeszkadzało w prowadzeniu biznesu. Ważne jest też zaufanie i ograniczenie biurokracji
- 2025-03-18: Sylwia Bomba: W liceum nikt nie miał odwagi prosto w oczy nazwać mnie grubasem. Ale jak szłam korytarzem, to czułam śmiechy za moimi plecami
- 2025-03-10: Sylwia Bomba: Przez 10 lat odchudzałam się bezskutecznie. Potrafiłam codziennie biegać 15 km albo w ogóle nie jeść
- 2025-02-28: Polsko-brytyjska współpraca gospodarcza nabiera rozpędu. Dobre perspektywy dla wspólnych projektów energetycznych i obronnych
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Nie żyje Jadwiga Jankowska-Cieślak

Jadwiga Jankowska-Cieślak: Zwykle Złota Palma otwiera ścieżkę do kariery, a mi zamknęła. W Polsce trwał wtedy stan wojenny i musiałam szybko wracać do kraju
Gwiazdy

Wiktor Dyduła: W domu rodzinnym zawsze podtrzymywaliśmy tradycję śmigusa-dyngusa. Teraz widzę, że w miastach już zanika ten zwyczaj
Zdaniem wokalisty śmigus-dyngus może dostarczyć sporo radości, ale też być powodem kłótni, chociażby w momencie, kiedy nie wszyscy godzą się na taką zabawę. Nie ukrywa też, że w dzieciństwie najbardziej czekał właśnie na lany poniedziałek i bitwę na wiadra. Zauważa jednak, że z roku na rok ta tradycja powoli zanika, a za oblanie wodą osób, które sobie tego nie życzą, można nawet dostać mandat.
Handel
Konsumpcja jaj w Polsce rośnie. Przy zakupie Polacy zwracają uwagę na to, z jakiego chowu pochodzą

Zarówno spożycie, jak i produkcja jaj w Polsce notują wzrosty. Znacząca większość konsumentów przy zakupie jajek zwraca uwagę na to, czy pochodzą one z chowu klatkowego. Polska jest jednym z liderów w produkcji i eksporcie jajek w UE, ale ma też wśród nich największy udział kur w chowie klatkowym. Oczekiwania konsumentów przyczyniają się powoli do zmiany tych statystyk.
Infrastruktura
Mazowsze ze specjalną ofertą na Wielkanoc i majówkę. Rośnie zainteresowanie podróżami po regionie

Okres wielkanocny i majówkowy, które w tym roku wypadają bardzo blisko siebie, to czas wzmożonego ruchu turystycznego na Mazowszu. Region, który w ubiegłym roku odwiedziła rekordowa liczba turystów, przyciąga m.in. bogactwem kulturowym, różnorodną ofertą atrakcji i nadwiślańskimi krajobrazami. W okresie Wielkiej Nocy w wielu miejscach odbywają się wydarzenia, które mają przybliżyć świąteczne tradycje pielęgnowane od pokoleń.