Newsy

Błonnik w owocach i warzywach zwiększa uczucie sytości i wspomaga odchudzanie

2014-08-27  |  06:20

Ze względu na wysoką zawartość wody oraz znikomą zawartość tłuszczu większość owoców i warzyw charakteryzuje się niską gęstością kaloryczną. Ponadto błonnik znajdujący się w tych pokarmach zapewnia uczucie sytości oraz stymuluje pracę jelit, dzięki czemu dodatkowo wspomaga proces odchudzania.

Kontrola masy ciała nie jest jednak jedynym wskazaniem do zwiększenia spożycia owoców i warzyw. Według Światowej Organizacji Zdrowia dieta bogata w te pokarmowy zmniejsza ryzyko nie tylko otyłości, lecz także nowotworów przewodu pokarmowego, choroby niedokrwiennej serca oraz udaru. Najnowszy raport Organizacji Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa zaleca spożywanie co najmniej 400 gramów owoców i warzyw dziennie w ramach profilaktyki otyłości.

Dieta bogata w owoce dostarcza dużą ilość antyoksydantów, które walczą w naszym organizmie z wolnymi rodnikami, ma działanie oczyszczające oraz zapewnia odpowiednie nawodnienie, ponieważ większość owoców w swoim składzie zawiera przede wszystkim wodę – mówi agencji informacyjnej Newseria Lifestyle Agnieszka Piskała, specjalista ds. żywienia z firmy Nestlé Polska.

Ze względu na wysoką zawartość wody i błonnika oraz znikomą zawartość tłuszczu większość owoców (nie licząc awokado) charakteryzuje się niską gęstością kaloryczną, czyli niewielką liczbą kalorii na jednostkę masy. Przykładowo 100 gr jagód zawiera 45 kcal, a 100 gr arbuza jedynie 36 kcal. Ponadto błonnik znajdujący się w owocach zapewnia uczucie sytości oraz stymuluje pracę jelit przez co dodatkowo wspomaga proces odchudzania.

Niska gęstość kaloryczna idzie w parze z wysoką gęstością odżywczą. Owoce, zaraz po warzywach i roślinach strączkowych, odznaczają się najwyższą zawartością witamin oraz mikro- i makroelementów w jednostce masy.

Należy jednak pamiętać, że każda metoda przetwarzania warzyw i owoców powoduje utratę części składników odżywczych. Metodą najmniej inwazyjną dla owoców jest mrożenie, ponieważ wiąże się jedynie z niewielkimi zmianami zawartość witaminy C – dodaje Agnieszka Piskała.

Dieta bogata w owoce i warzywa jest wskazana nie tylko ze względu na korzyści związane z odchudzaniem. Według Światowej Organizacji Zdrowia zbyt niskie spożycie owoców i warzyw odpowiada za 14 proc. zgonów z powodu nowotworów przewodu pokarmowego, 11 proc. zgonów na skutek choroby niedokrwiennej serca oraz 9 proc. zgonów w wyniku udaru.

Więcej na temat
Żywienie Polacy wolą krajowe owoce, nawet jeśli muszą zapłacić za nie więcej Wszystkie newsy
2014-07-31 | 06:05

Polacy wolą krajowe owoce, nawet jeśli muszą zapłacić za nie więcej

Polacy bardziej cenią owoce krajowe niż z importu. Wybierają je ze względu na niższe ceny i walory smakowe. Sięgaliby po nie również wtedy, gdyby musieli
Żywienie Produkty spożywane na pikniku warto wcześniej poddać obróbce termicznej
2014-05-21 | 06:20

Produkty spożywane na pikniku warto wcześniej poddać obróbce termicznej

Nieco zapomniana tradycja piknikowania powraca do łask. Warto zadbać o to, by produkty z piknikowego koszyka były nie tylko smaczne, lecz także odporne na długą podróż
Przemysł spożywczy Prezes Nestle Polska: widzimy duże możliwości wzrostu konsumpcji w Polsce
2013-04-18 | 06:40

Prezes Nestle Polska: widzimy duże możliwości wzrostu konsumpcji w Polsce

Spowolnienie gospodarcze sprawiło, że od 2010 roku spada sprzedaż żywności w Polsce. Nestle, które obecne jest w naszym kraju od 21 lat, widzi szanse na odwrócenie tego

Czytaj także

Kalendarium

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Nie żyje Jadwiga Jankowska-Cieślak

Jadwiga Jankowska-Cieślak: Zwykle Złota Palma otwiera ścieżkę do kariery, a mi zamknęła. W Polsce trwał wtedy stan wojenny i musiałam szybko wracać do kraju

Z wielkim smutkiem przyjęliśmy wiadomość o śmierci Jadwigi Jankowskiej-Cieślak jednej z najbardziej wybitnych polskich aktorek. Z tej okazji pragniemy podzielić się z Państwem jednym z ostatnich wywiadów, jakich udzieliła naszej redakcji.

Gwiazdy

Handel

Konsumpcja jaj w Polsce rośnie. Przy zakupie Polacy zwracają uwagę na to, z jakiego chowu pochodzą

Zarówno spożycie, jak i produkcja jaj w Polsce notują wzrosty. Znacząca większość konsumentów przy zakupie jajek zwraca uwagę na to, czy pochodzą one z chowu klatkowego. Polska jest jednym z liderów w produkcji i eksporcie jajek w UE, ale ma też wśród nich największy udział kur w chowie klatkowym. Oczekiwania konsumentów przyczyniają się powoli do zmiany tych statystyk.

Infrastruktura

Mazowsze ze specjalną ofertą na Wielkanoc i majówkę. Rośnie zainteresowanie podróżami po regionie

Okres wielkanocny i majówkowy, które w tym roku wypadają bardzo blisko siebie, to czas wzmożonego ruchu turystycznego na Mazowszu. Region, który w ubiegłym roku odwiedziła rekordowa liczba turystów, przyciąga m.in. bogactwem kulturowym, różnorodną ofertą atrakcji i nadwiślańskimi krajobrazami. W okresie Wielkiej Nocy w wielu miejscach odbywają się wydarzenia, które mają przybliżyć świąteczne tradycje pielęgnowane od pokoleń.