Newsy

Dieta portfolio równie skutecznie jak leki obniża cholesterol

2013-12-11  |  06:10

Badania wskazują, że odpowiednie zmiany odżywiania mogą obniżyć stężenie cholesterolu w stopniu porównywalnym do leków, ale bez skutków ubocznych. Tak działa dieta portfolio, czyli dieta o niskiej zawartości nasyconych kwasów tłuszczowych i obniżonej zawartości tłuszczu, zawierająca duże ilości białka sojowego, błonnika rozpuszczalnego, orzechów oraz steroli i stanoli.

Hipercholesterolemia, czyli podwyższone stężenie cholesterolu we krwi jest istotnym czynnikiem ryzyka chorób układu krążenia, w tym zawału. Standardowa dieta zalecana pacjentom kardiologicznym może obniżyć stężenie cholesterolu zaledwie o kilka procent, podczas gdy leki, statyny, zmniejszają jego poziom o ponad 30 proc. Z tego względu interwencje żywieniowe były do niedawna postrzegane jedynie jako dodatek w terapii hipercholesterolemii.

Badania wskazują jednak, że diety opierające się w przeważającym stopniu na nisko-przetworzonych produktach roślinnych, w tym dieta protfolio, mogą obniżyć cholesterol tak samo jak leki, ale bez skutków ubocznych.

- To jest efekt ostatnich dziesięciu lat badań. Portfolio polega na tym, że do diety włącza się wszystkie produkty, o których wiemy, że każdy pojedynczy obniża cholesterol o kilka procent. Czyli dużą ilość białka sojowego, dużą ilości błonnika rozpuszczalnego zawartego w owocach, warzywach i zbożach, orzechów, głównie w postaci migdałów, oraz steroli i stanoli, zawartych w wzbogacanych margarynach – mówi agencji Newseria Lifestyle Jakub Sobiecki, dietetyk Instytutu Happymore..

Dieta portfolio w znacznym stopniu ogranicza produkty zwierzęce. Dzięki temu możliwe jest obniżenie spożycia nasyconych kwasów tłuszczowych, które podnoszą stężenie cholesterolu. Białko zwierzęce zastępuje się produktami sojowymi, takimi jak mleko i jogurty sojowe, serki tofu czy sojowe zamienniki mięsa. Do jadłospisu wprowadza się warzywa, owoce, produkty zbożowe np. płatki owsiane oraz dwie garście orzechów dziennie. Masło należy zastąpić margaryną z dodatkiem steroli i stanoli, czyli substancji roślinnych częściowo hamujących wchłanianie cholesterolu w jelitach.

- W krajach, gdzie produkty sojowe jeszcze się dobrze nie przyjęły, m.in. w Polsce, przestrzeganie diety portfolio może być uważane za problem praktyczny. Tym niemniej, przy stopniowej zmianie i stopniowej pracy z pacjentem jest to jak najbardziej możliwe – podkreśla Jakub Sobiecki.

Czytaj także

Kalendarium

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Nie żyje Jadwiga Jankowska-Cieślak

Jadwiga Jankowska-Cieślak: Zwykle Złota Palma otwiera ścieżkę do kariery, a mi zamknęła. W Polsce trwał wtedy stan wojenny i musiałam szybko wracać do kraju

Z wielkim smutkiem przyjęliśmy wiadomość o śmierci Jadwigi Jankowskiej-Cieślak jednej z najbardziej wybitnych polskich aktorek. Z tej okazji pragniemy podzielić się z Państwem jednym z ostatnich wywiadów, jakich udzieliła naszej redakcji.

Gwiazdy

Handel

Konsumpcja jaj w Polsce rośnie. Przy zakupie Polacy zwracają uwagę na to, z jakiego chowu pochodzą

Zarówno spożycie, jak i produkcja jaj w Polsce notują wzrosty. Znacząca większość konsumentów przy zakupie jajek zwraca uwagę na to, czy pochodzą one z chowu klatkowego. Polska jest jednym z liderów w produkcji i eksporcie jajek w UE, ale ma też wśród nich największy udział kur w chowie klatkowym. Oczekiwania konsumentów przyczyniają się powoli do zmiany tych statystyk.

Infrastruktura

Mazowsze ze specjalną ofertą na Wielkanoc i majówkę. Rośnie zainteresowanie podróżami po regionie

Okres wielkanocny i majówkowy, które w tym roku wypadają bardzo blisko siebie, to czas wzmożonego ruchu turystycznego na Mazowszu. Region, który w ubiegłym roku odwiedziła rekordowa liczba turystów, przyciąga m.in. bogactwem kulturowym, różnorodną ofertą atrakcji i nadwiślańskimi krajobrazami. W okresie Wielkiej Nocy w wielu miejscach odbywają się wydarzenia, które mają przybliżyć świąteczne tradycje pielęgnowane od pokoleń.