Newsy

Dietetycy radzą: przygotowując świąteczne posiłki, warto zachować umiar. Trzeba zwreryfikować listę zakupów i ograniczyć liczbę dań

2014-12-23  |  06:35
Mówi:Joanna Neuhoff-Murawska
Funkcja:dietetyk
Firma:Poradnia Dietetyczna Oregano
  • MP4
  • Lista przysmaków, które trafią na świąteczny stół, jest długa i sprzyja niekontrolowanemu przejadaniu się. Dietetycy radzą więc, aby zamiast dwunastu potraw wigilijnych – przyrządzić połowę  z nich. Jeśli pieczemy ciasta, to warto już zrezygnować z niezwykle kalorycznych cukierków czekoladowych, a zamiast soków i  gazowanych napojów lepiej pić herbatę i wodę mineralną.

    Zastanówmy się, czy jedzenie jest epicentrum świąt. Musimy trochę opanować swoje apetyty. A może nie biesiadować od rana do wieczora cały czas przy stole, tylko odejść od tego niego i zająć się czymś innym. A może pośpiewać z dziećmi kolędy? A może pobawić się zabawkami, które dostały pod choinkę? A może pójść razem na spacer? – mówi agencji informacyjnej Newseria Lifestyle Joanna Neuhoff-Murawska, dietetyk.

    Święta wyjątkowo nie sprzyjają odchudzaniu i trzeba niezwykle silnej woli, żeby oprzeć się pokusie skosztowania kalorycznych posiłków. Dietetycy zachęcają jednak do selekcji i umiaru. Warto też zastanowić się nad tym, czy na wigilijnym stole koniecznie musi znaleźć się dwanaście potraw.

    Sposób, który bardzo dobrze działa, to rozdać domownikom karteczki z prośbą, aby wypisali ulubione swoje dania świąteczne, ale mogą wykorzystać tylko 6 pozycji, czyli połowę z 12 dań. Robimy tajne wybory – każdy napisze, co lubi, może okazać się, że większość pozycji się powtarza, że na przykład lubimy najbardziej barszcz, pierogi, sałatkę jarzynową oraz śledzia w śmietanie, ale niekoniecznie pasuje nam ryba po grecku. Zostawmy z tradycji to, co lubimy, a resztę przygotujmy w następne święta – radzi Joanna Neuhoff-Murawska.

    Joanna Neuhoff-Murawska radzi, by opracować taktykę spożywania posiłków tak, żeby waga w ciągu kilku dni gwałtownie nie wzrosła. Weryfikację trzeba rozpocząć już podczas robienia zakupów.

    Warto ograniczyć ilość pieczywa, bo jeżeli na wielkim stole położylibyśmy wszystkie dania, które zjemy przez święta, to połowa to będzie chleb – pasztecik z chlebkiem, śledzik z chlebkiem, tamto, siamto z chlebkiem. Wprowadźmy też razowy chleb albo pieczywo chrupkie, które ma mniej kalorii. Każda zaoszczędzona kaloria będzie działała na nasze zdrowie. Nie kupujmy drobnych słodyczy, bo przecież i tak będą ciasta, a jeden cukierek to 70 kcal. Przynajmniej z tego zrezygnujmy – dodaje Joanna Neuhoff-Murawska.

    Duże porcje węglowodanów spożywane w małych odstępach czasu powodują spadek energii, senność, a przede wszystkim jeszcze większe łaknienie. Dietetycy radzą, by przynajmniej raz dziennie wybrać się na spacer. W ten sposób można spalić 200-300 kalorii.

    Czytaj także

    Kalendarium

    Więcej ważnych informacji

    Jedynka Newserii

    Jedynka Newserii

    Farmacja

    Antybiotykooporność coraz poważniejszym problemem. Wyizolowane ze śliny peptydy mogą się sprawdzić w walce z bakteriami wielolekoopornymi

    Poszukiwanie alternatyw dla antybiotykoterapii nabiera coraz większego tempa. Duże nadzieje, zwłaszcza w kontekście szczepów wielolekoopornych, naukowcy wiążą z bakteriocynami i bakteriofagami. Badacz z Uniwersytetu Wrocławskiego prowadzi prace nad bakteriocyną, będącą peptydem izolowanym z ludzkiej śliny. Za swoje badania otrzymał Złoty Medal Chemii. Tymczasem problem antybiotykooporności może wynikać w dużej mierze z niewiedzy. Z Eurobarometru wynika, że tylko połowa Europejczyków zdaje sobie sprawę, że antybiotyki nie są skuteczne w walce z wirusami.