Mówi: | dr n. med. Anna Lewitt |
Funkcja: | dietetyk |
Firma: | Centrum Treningu Osobistego i Dietetyki - EGO |
Już co trzeci Polak nie toleruje laktozy
Około 60 proc. naszej populacji cierpi na nietolerancję laktozy. Dolegliwość ta występuje z różną częstotliwością w zależności od regionu geograficznego. W Polsce zaburzenia pokarmowe po spożyciu mleka występują u 30 proc. społeczeństwa. Przy nietolerancji laktozy należy zwrócić szczególną uwagę na zawartość wapnia w diecie.
Mleko jest podstawą diety wszystkich ssaków w okresie niemowlęcym. Człowiek, jako jedyny przedstawiciel tej gromady, zaczął spożywać je również w dorosłości. Mimo to u około 60 proc. populacji ludzkiej wytwarzanie laktazy, czyli enzymu trawiennego odpowiedzialnego za rozkładanie cukru mlecznego laktozy, nadal zanika wraz z wiekiem. W efekcie dochodzi do nietolerancji laktozy.
– Nietolerancja mleka zależy od regionu świata. Na przykład Azjaci, w tym Chińczycy, cierpią na nietolerancję laktozy w 95 proc. W Polsce nietolerancja laktozy występuje tylko 30 albo aż 30 proc. społeczeństwa – mówi agencji informacyjnej Newseria Lifestyle dr n. med. Anna Lewitt, dietetyk z Centrum Treningu Osobistego i Dietetyki – EGO
Najniższy odsetek nietolerancji laktozy obserwuje się w krajach Europy Północnej. Przykładowo w Szwecji problem ten dotyczy jedynie 4 proc. społeczeństwa. Naukowcy przypuszczają, że różnice w zdolności trawienia mleka wynikają z nawyków żywieniowych przodków. W rejonach, w których mleko było kiedyś ważnym źródłem pożywienia ze względu na niedostatek innych pokarmów, nietolerancja laktozy występuje rzadko.
Głównymi objawami tej dolegliwości są bóle brzucha, wzdęcia, biegunka lub mdłości. Osoby z nietolerancją laktozy powinny zwrócić szczególną uwagę na swoją dietę, ponieważ mleko jest źródłem wielu składników odżywczych.
– Mleko ma wszystkie witaminy, a szczególnie witaminy rozpuszczalne w tłuszczach, czyli witaminę A, D oraz E, a witamina D wspomaga przyswajanie wapnia. Zawiera również witaminy z grupy B, szczególnie witaminę B2 oraz pierwiastki takie, jak: magnez, cynk, fosfor, potas i niezwykłe dobrze przyswajalny wapń. Osoby, które mają nietolerancje laktozy, powinny wzbogacać swoją dietę w laktazę, czyli enzymy trawiące laktozę, albo zamienić mleko na jogurt. Tam laktoza jest strawiona – tłumaczy Anna Lewitt.
Przy nietolerancji laktozy warto również wprowadzić do diety mleko roślinne fortyfikowane wapniem oraz inne produkty roślinne bogate w ten związek mineralny, jak: brokuły, rośliny strączkowe, figi oraz sezam.
Czytaj także
- 2025-03-05: Nawet 35 proc. Polaków może się zmagać z insulinoopornością. Sygnałami alarmowymi są nagły wzrost wagi ciała, senność i napady głodu
- 2025-02-19: Polskie mleczarstwo przygotowuje się do silniejszej konkurencji na zagranicznych rynkach. Potrzebuje wsparcia systemowego
- 2024-10-01: Światowy system żywnościowy może się załamać w ciągu kilkudziesięciu lat. Potrzebne są innowacje i bardziej zrównoważone metody produkcji
- 2024-08-02: Zła dieta może powodować obniżenie nastroju i zdolności poznawczych. Naukowcy potwierdzają związek żywienia z neurochemią
- 2024-05-02: Sport może wspomagać walkę z bezsennością. Osoby aktywne fizycznie mają mniej problemów ze snem
- 2024-02-08: Joanna Liszowska: W tłusty czwartek zawsze ten jeden pączek na szczęście jest wskazany. Ale nie trzeba się objadać, żeby potem nie mieć wyrzutów sumienia i brzuch nie bolał
- 2024-02-07: Coraz więcej nastolatków i dorosłych zmaga się z zaburzeniami jedzenia. W kwestii ich leczenia mamy w Polsce wiele do nadrobienia
- 2024-01-19: Po trzech–czterech tygodniach po większości postanowień noworocznych nie ma już śladu. Przyczyną są zbyt nierealne cele i nakładanie na siebie dużej presji
- 2024-01-09: Dieta roślinna staje się cenowo i ofertowo bardziej dostępna dla polskiego konsumenta. Przybywa takich produktów w sieciach handlowych
- 2023-11-28: Pogorszenie koniunktury w mleczarstwie. W tych warunkach trudno planować inwestycje w cele środowiskowe
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Nie żyje Jadwiga Jankowska-Cieślak

Jadwiga Jankowska-Cieślak: Zwykle Złota Palma otwiera ścieżkę do kariery, a mi zamknęła. W Polsce trwał wtedy stan wojenny i musiałam szybko wracać do kraju
Gwiazdy

Wiktor Dyduła: W domu rodzinnym zawsze podtrzymywaliśmy tradycję śmigusa-dyngusa. Teraz widzę, że w miastach już zanika ten zwyczaj
Zdaniem wokalisty śmigus-dyngus może dostarczyć sporo radości, ale też być powodem kłótni, chociażby w momencie, kiedy nie wszyscy godzą się na taką zabawę. Nie ukrywa też, że w dzieciństwie najbardziej czekał właśnie na lany poniedziałek i bitwę na wiadra. Zauważa jednak, że z roku na rok ta tradycja powoli zanika, a za oblanie wodą osób, które sobie tego nie życzą, można nawet dostać mandat.
Handel
Konsumpcja jaj w Polsce rośnie. Przy zakupie Polacy zwracają uwagę na to, z jakiego chowu pochodzą

Zarówno spożycie, jak i produkcja jaj w Polsce notują wzrosty. Znacząca większość konsumentów przy zakupie jajek zwraca uwagę na to, czy pochodzą one z chowu klatkowego. Polska jest jednym z liderów w produkcji i eksporcie jajek w UE, ale ma też wśród nich największy udział kur w chowie klatkowym. Oczekiwania konsumentów przyczyniają się powoli do zmiany tych statystyk.
Infrastruktura
Mazowsze ze specjalną ofertą na Wielkanoc i majówkę. Rośnie zainteresowanie podróżami po regionie

Okres wielkanocny i majówkowy, które w tym roku wypadają bardzo blisko siebie, to czas wzmożonego ruchu turystycznego na Mazowszu. Region, który w ubiegłym roku odwiedziła rekordowa liczba turystów, przyciąga m.in. bogactwem kulturowym, różnorodną ofertą atrakcji i nadwiślańskimi krajobrazami. W okresie Wielkiej Nocy w wielu miejscach odbywają się wydarzenia, które mają przybliżyć świąteczne tradycje pielęgnowane od pokoleń.