Newsy

Już co trzeci Polak nie toleruje laktozy

2014-02-10  |  06:20
Mówi:dr n. med. Anna Lewitt
Funkcja:dietetyk
Firma:Centrum Treningu Osobistego i Dietetyki - EGO
  • MP4
  • Około 60 proc. naszej populacji cierpi na nietolerancję laktozy. Dolegliwość ta występuje z różną częstotliwością w zależności od regionu geograficznego. W Polsce zaburzenia pokarmowe po spożyciu mleka występują u 30 proc. społeczeństwa. Przy nietolerancji laktozy należy zwrócić szczególną uwagę na zawartość wapnia w diecie.

    Mleko jest podstawą diety wszystkich ssaków w okresie niemowlęcym. Człowiek, jako jedyny przedstawiciel tej gromady, zaczął spożywać je również w dorosłości. Mimo to u około 60 proc. populacji ludzkiej wytwarzanie laktazy, czyli enzymu trawiennego odpowiedzialnego za rozkładanie cukru mlecznego laktozy, nadal zanika wraz z wiekiem. W efekcie dochodzi do nietolerancji laktozy.

    Nietolerancja mleka zależy od regionu świata. Na przykład Azjaci, w tym Chińczycy, cierpią na nietolerancję laktozy w 95 proc. W Polsce nietolerancja laktozy występuje tylko 30 albo aż 30 proc. społeczeństwa – mówi agencji informacyjnej Newseria Lifestyle dr n. med. Anna Lewitt, dietetyk z Centrum Treningu Osobistego i Dietetyki – EGO 

    Najniższy odsetek nietolerancji laktozy obserwuje się w krajach Europy Północnej. Przykładowo w Szwecji problem ten dotyczy jedynie 4 proc. społeczeństwa. Naukowcy przypuszczają, że różnice w zdolności trawienia mleka wynikają z nawyków żywieniowych przodków. W rejonach, w których mleko było kiedyś ważnym źródłem pożywienia ze względu na niedostatek innych pokarmów, nietolerancja laktozy występuje rzadko.  

    Głównymi objawami tej dolegliwości są bóle brzucha, wzdęcia, biegunka lub mdłości. Osoby z nietolerancją laktozy powinny zwrócić szczególną uwagę na swoją dietę, ponieważ mleko jest źródłem wielu składników odżywczych.

    Mleko ma wszystkie witaminy, a szczególnie witaminy rozpuszczalne w tłuszczach, czyli witaminę A, D oraz E, a witamina D wspomaga przyswajanie wapnia. Zawiera również witaminy z grupy B, szczególnie witaminę B2 oraz pierwiastki takie, jak: magnez, cynk, fosfor, potas i niezwykłe dobrze przyswajalny wapń. Osoby, które mają nietolerancje laktozy, powinny wzbogacać swoją dietę w laktazę, czyli enzymy trawiące laktozę, albo zamienić mleko na jogurt. Tam laktoza jest strawiona – tłumaczy Anna Lewitt.

    Przy nietolerancji laktozy warto również wprowadzić do diety mleko roślinne fortyfikowane wapniem oraz inne produkty roślinne bogate w ten związek mineralny, jak: brokuły, rośliny strączkowe, figi oraz sezam. 

    Czytaj także

    Kalendarium

    Więcej ważnych informacji

    Jedynka Newserii

    Jedynka Newserii

    Farmacja

    Antybiotykooporność coraz poważniejszym problemem. Wyizolowane ze śliny peptydy mogą się sprawdzić w walce z bakteriami wielolekoopornymi

    Poszukiwanie alternatyw dla antybiotykoterapii nabiera coraz większego tempa. Duże nadzieje, zwłaszcza w kontekście szczepów wielolekoopornych, naukowcy wiążą z bakteriocynami i bakteriofagami. Badacz z Uniwersytetu Wrocławskiego prowadzi prace nad bakteriocyną, będącą peptydem izolowanym z ludzkiej śliny. Za swoje badania otrzymał Złoty Medal Chemii. Tymczasem problem antybiotykooporności może wynikać w dużej mierze z niewiedzy. Z Eurobarometru wynika, że tylko połowa Europejczyków zdaje sobie sprawę, że antybiotyki nie są skuteczne w walce z wirusami.