Newsy

Już co trzeci Polak nie toleruje laktozy

2014-02-10  |  06:20
Mówi:dr n. med. Anna Lewitt
Funkcja:dietetyk
Firma:Centrum Treningu Osobistego i Dietetyki - EGO
  • MP4
  • Około 60 proc. naszej populacji cierpi na nietolerancję laktozy. Dolegliwość ta występuje z różną częstotliwością w zależności od regionu geograficznego. W Polsce zaburzenia pokarmowe po spożyciu mleka występują u 30 proc. społeczeństwa. Przy nietolerancji laktozy należy zwrócić szczególną uwagę na zawartość wapnia w diecie.

    Mleko jest podstawą diety wszystkich ssaków w okresie niemowlęcym. Człowiek, jako jedyny przedstawiciel tej gromady, zaczął spożywać je również w dorosłości. Mimo to u około 60 proc. populacji ludzkiej wytwarzanie laktazy, czyli enzymu trawiennego odpowiedzialnego za rozkładanie cukru mlecznego laktozy, nadal zanika wraz z wiekiem. W efekcie dochodzi do nietolerancji laktozy.

    Nietolerancja mleka zależy od regionu świata. Na przykład Azjaci, w tym Chińczycy, cierpią na nietolerancję laktozy w 95 proc. W Polsce nietolerancja laktozy występuje tylko 30 albo aż 30 proc. społeczeństwa – mówi agencji informacyjnej Newseria Lifestyle dr n. med. Anna Lewitt, dietetyk z Centrum Treningu Osobistego i Dietetyki – EGO 

    Najniższy odsetek nietolerancji laktozy obserwuje się w krajach Europy Północnej. Przykładowo w Szwecji problem ten dotyczy jedynie 4 proc. społeczeństwa. Naukowcy przypuszczają, że różnice w zdolności trawienia mleka wynikają z nawyków żywieniowych przodków. W rejonach, w których mleko było kiedyś ważnym źródłem pożywienia ze względu na niedostatek innych pokarmów, nietolerancja laktozy występuje rzadko.  

    Głównymi objawami tej dolegliwości są bóle brzucha, wzdęcia, biegunka lub mdłości. Osoby z nietolerancją laktozy powinny zwrócić szczególną uwagę na swoją dietę, ponieważ mleko jest źródłem wielu składników odżywczych.

    Mleko ma wszystkie witaminy, a szczególnie witaminy rozpuszczalne w tłuszczach, czyli witaminę A, D oraz E, a witamina D wspomaga przyswajanie wapnia. Zawiera również witaminy z grupy B, szczególnie witaminę B2 oraz pierwiastki takie, jak: magnez, cynk, fosfor, potas i niezwykłe dobrze przyswajalny wapń. Osoby, które mają nietolerancje laktozy, powinny wzbogacać swoją dietę w laktazę, czyli enzymy trawiące laktozę, albo zamienić mleko na jogurt. Tam laktoza jest strawiona – tłumaczy Anna Lewitt.

    Przy nietolerancji laktozy warto również wprowadzić do diety mleko roślinne fortyfikowane wapniem oraz inne produkty roślinne bogate w ten związek mineralny, jak: brokuły, rośliny strączkowe, figi oraz sezam. 

    Czytaj także

    Więcej ważnych informacji

    Jedynka Newserii

    Jedynka Newserii

    Media

    Handel

    Polski e-commerce rośnie w siłę. Konsumentów przyciągają przede wszystkim promocje

    Rynek e-commerce w Polsce jest już wart ok. 152 mld zł. Rośnie zarówno częstotliwość zakupów, jak i średnia wartość koszyka – wynika z raportu Strategy&. Polacy doceniają wygodę zakupów przez internet, szybką dostawę i łatwy zwrot. Coraz częściej zwracają też uwagę na cenę i chętnie korzystają z promocji. To właśnie ten trend wykorzystuje Amazon.pl, organizując co roku festiwal z okazji Prime Day. W tym roku zaplanowano go po raz pierwszy aż na cztery dni: 8–11 lipca, a nie dwa jak w poprzednich latach.

    Problemy społeczne

    Do 2029 roku rynek pracy skurczy się o milion pracowników. Przedsiębiorcy wskazują, jak zaktywizować cztery wykluczone dotąd zawodowo grupy [DEPESZA]

    W latach 2020–2029 zmiana struktury społecznej doprowadzi do skurczenia się rynku pracy aż o milion pracowników. Trend ten wymusi na pracodawcach konieczność podejmowania konkretnych działań zmierzających do aktywizacji pomijanych dotąd grup społecznych. – Inkluzywność to nie tylko kwestia etyczna, to strategiczna odpowiedź na kryzys demograficzny i niedobór siły roboczej – wskazuje Związek Przedsiębiorców i Pracodawców.