Newsy

Joanna Liszowska: W tłusty czwartek zawsze ten jeden pączek na szczęście jest wskazany. Ale nie trzeba się objadać, żeby potem nie mieć wyrzutów sumienia i brzuch nie bolał

2024-02-08  |  06:26
Mówi:Joanna Liszowska, aktorka
Maja Sablewska, doradca wizerunkowy, prezenterka telewizyjna
Anna Jurksztowicz, piosenkarka i producentka muzyczna
  • MP4
  • Gwiazdy przyznają, że w tłusty czwartek pokusie skosztowania pączka czy faworka trudno się oprzeć. Joanna Liszowska na razie jednak nie potrafi powiedzieć, czy skończy się tylko na jednej sztuce. Z kolei Maja Sablewska ze względu na nietolerancję glutenu musi zachować umiar. Anna Jurksztowicz natomiast jest w teamie faworki i z doświadczenia wie, że uzależniają od pierwszego kęsa, aż nie można przestać ich jeść.

    Zdaniem Joanny Liszowskiej  tłustego czwartku nie powinno się traktować jako święta objadania się, lecz jako tradycję, którą trzeba podtrzymać i dobrze to robić z umiarem.

    – Dobry pączek nie jest zły. Na pewno tłusty czwartek jest dla większości z nas takim dniem, gdzie jednak przynajmniej jeden tradycyjny pączek musi zostać skonsumowany. To wszystko też zależy od pączków, jak na ciebie patrzą, jak się uśmiechają i mówią: zjedz mnie, zjedz – wtedy może być więcej. Oczywiście wszystko jest dla ludzi, ale też zawsze musi być jakiś limit. Natomiast umówmy się, ja nie należę do osób, które żyją rygorystycznie w tej kwestii. Najważniejsze, żeby potem nie mieć wyrzutów sumienia i byle brzuch nie bolał – mówi agencji Newseria Lifestyle Joanna Liszowska.

    Z kolei Maja Sablewska przekonuje, że w jej codziennym menu nie ma słodyczy, dlatego że po pierwsze – nie jest łasuchem, a po drugie – jej organizm nie toleruje glutenu, który występuje na przykład w wypiekach.

    – Nie mogę jeść pączków, bo mam nietolerancję na gluten. I to taką poważną. Na początku myślałam, że to jest tylko drobnostka, a potem się okazało, że jednak nie. Zresztą ja w ogóle, żeby utrzymać swoją sylwetkę w takim stanie, w jakim chcę, muszę ograniczać węglowodany, a tym bardziej prosty gluten. Poza tym nigdy nie lubiłam słodyczy, nie jestem osobą, która przepada za słodkim, raczej wolę słony. Natomiast w tłusty czwartek zawsze ten jeden pączek podobno na szczęście jest wskazany, więc wybiorę najlepszą cukiernię w Warszawie i pewnie jednego zjem – zapowiada.

    Anna Jurksztowicz również ma zamiar świętować tłusty czwartek. I choć wybór między pączkami a faworkami nie jest prosty, bo obydwa przysmaki mają swoje charakterystyczne walory smakowe, to jednak u niej prym wiodą te drugie.

    – Dbam o linię, ale tłusty czwartek jak najbardziej świętuję. Już zajadam się tymi maleńkimi pączusiami, bo one też są pyszne, natomiast bardziej chyba jestem faworkowa i faworki bardziej lubię. Poza tym z faworkami to jest troszkę tak jak z orzeszkami – jak człowiek już zje jednego, to nie spoczniemy, nim nie zjemy wszystkich – mówi.

    Piosenkarka chętnie korzysta z oferty dobrych cukierni, lubi też delektować się wypiekami swoich znajomych. Sama natomiast rzadko teraz spędza czas w kuchni.

    – Nic teraz nie gotuję, nie przyrządzam żadnych faworków ani pączków. Po prostu w pewnym momencie zmieniło mi się w życiu i teraz nie robię takich rzeczy – dodaje Anna Jurksztowicz.

    Czytaj także

    Kalendarium

    Więcej ważnych informacji

    Jedynka Newserii

    Jedynka Newserii

    Moda

    Klaudia Zioberczyk: Doszłam już do takiego momentu, że jak wchodzę do sklepu, to mówię: wcale tego nie potrzebuję. Teraz stawiam na jakość, a nie na ilość

    Modelka zdaje sobie sprawę z tego, że trzeba być bardzo ostrożnym, by nie dać się nabrać na różne sztuczki marketingowe, nie ulegać czarowi wyprzedaży i promocji, a zamiast tego kompletować swoją garderobę z ponadczasowych zestawów, które będzie można wykorzystać na różne okazje. Klaudia Zioberczyk uważa, że greenwashing, czyli wywoływanie u konsumentów poszukujących towarów eko mylnego wrażenia, że oferowany produkt taki właśnie jest, to nieuczciwa praktyka. Temu zjawisku postanowiła więc dokładnie się przyjrzeć w swojej pracy magisterskiej.

    Konsument

    Możliwość zakupu online może zachęcić kolejne grupy Polaków do ubezpieczeń zdrowotnych. Dziś korzysta z nich już prawie 5,5 mln osób

    Polska jest jednym z liderów Europy w obszarze cyfryzacji sektora usług medycznych. Świadczą o tym m.in. popularność elektronicznych narzędzi zapewniających dostęp do danych zdrowotnych, e-recept czy wirtualna diagnostyka. Polacy są też otwarci na innowacje w zakresie ubezpieczeń zdrowotnych, z których korzysta już blisko 5,5 mln osób. Za pomocą nowej cyfrowej platformy Medicover chce zachęcić klientów do samodzielnej konfiguracji i zakupu polis online.

    Żywienie

    Wiktor Dyduła: Praca w charakterze kelnera jest bardzo ciężka fizycznie i psychicznie. Dlatego trzeba dawać napiwki, bo nawet 5 zł może zrobić komuś dzień

    Zanim usłyszała o nim cała Polska, Wiktor Dyduła zarabiał między innymi jako animator zabaw dla dzieci, kelner i uliczny grajek. Każde zajęcie miało swoje plusy i minusy, ale jego najbardziej cieszyło to, że dzięki nim może poznawać ciekawych ludzi. Wokalista podkreśla, że ma duży szacunek do pieniądza i prawie zawsze daje też napiwki, bo wie, że to najlepsza forma docenienia pracy tych, którzy nas obsługują w kawiarni czy restauracji.