Mówi: | Gabriela Antczak |
Funkcja: | dyrektor do spraw marketingu |
Firma: | Kupiec |
Kasza jaglana powraca na polskie stoły. Ma wiele właściwości zdrowotnych
– Przede wszystkim powróciła moda na kasze i taką niekwestionowaną gwiazdą stała się kasza jaglana. My to widzimy również w zakresie takim typowo sprzedażowym, bo jest to hit. Polacy przechodzą metamorfozę w sensie troski o własne zdrowie. Ta świadomość wzrasta, wraca zdrowy styl życia, czego dowodem jest chociażby wielki powrót kaszy jaglanej, odkrycia wielu Polaków i takich rzeczywiście rekordowych sprzedaży – mówi agencji informacyjnej Newseria Lifestyle Gabriela Antczak, dyrektor do spraw marketingu firmy Kupiec.
Kasza jaglana ma wiele właściwości zdrowotnych. Oczyszcza organizm z toksyn, obniża poziom cholesterolu, posiada też dobroczynne działanie w chorobach trzustki, wątroby, jelit i nerek. Jest bogata w substancje mineralne: wapń, żelazo, fosfor, potas i lecytynę. Dzięki wysokiej zawartości krzemu poprawia kondycję włosów, skóry i paznokci, a także wspomaga regenerację stawów.
– Walory kasz są ogromne, począwszy od tych prozdrowotnych, dietetycznych, aż walory typowo smakowe, o czym trochę zapominamy. Bo tak naprawdę wychowaliśmy się na kaszach i to jest taka typowo polska kuchnia. I również te stare, dobre, polskie kasze można jeść w fantastyczny, zdrowy, lekki sposób i traktować jako produkty stricte dietetyczne i bardzo zdrowe – dodaje Gabriela Antczak.
Dietetycy podkreślają, że kasza jaglana wskazana jest dla osób, które cierpią na schorzenia układu pokarmowego związane z nietolerancją glutenu. Z umiarem powinny ją natomiast spożywać osoby z dolegliwościami tarczycowymi. Zawiera bowiem niewielkie ilości goitrogenów – związków, które zaburzają metabolizm jodu.
Czytaj także
- 2024-12-03: Stan budynków w Polsce poprawia się zbyt wolno. Ma to negatywny wpływ na klimat i zdrowie mieszkańców
- 2024-11-20: Bezpieczeństwo żywnościowe 10 mld ludzi wymaga zmian w rolnictwie. Za tym pójdą też zmiany w diecie
- 2024-09-27: MNiSW wspiera programy badawcze dotyczące żywienia. W planach jest też popularyzacja zdrowej diety
- 2024-08-26: Mateusz Gessler: Jako „Halo tu Polsat” nie mamy konkurencji, jesteśmy najlepsi. U nas są najlepsze pary prowadzących i mamy najlepszych kucharzy
- 2024-08-07: Odpowiednio skomponowany jadłospis zwiększa efektywność treningów. Sportowcy amatorzy zapominają o warzywach i owocach
- 2024-08-02: Zła dieta może powodować obniżenie nastroju i zdolności poznawczych. Naukowcy potwierdzają związek żywienia z neurochemią
- 2024-07-01: Nawyki żywieniowe z dzieciństwa przekładają się na ryzyko otyłości w dorosłym życiu. Naukowcy zbadali wpływ podawanych dzieciom napojów
- 2024-06-26: Polacy pokochali diety pudełkowe. Inspekcja handlowa sprawdza jakość dań, ich składy i oznakowanie
- 2024-04-18: Prawie 60 proc. Polaków podejmowało próby odchudzania. U większości efekty były krótkotrwałe i powodowały problemy zdrowotne
- 2024-04-04: Już nawet częściowa rezygnacja z mięsa i nabiału przynosi efekty zdrowotne. Znacząco redukuje też ślad węglowy
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Nie żyje Jadwiga Jankowska-Cieślak

Jadwiga Jankowska-Cieślak: Zwykle Złota Palma otwiera ścieżkę do kariery, a mi zamknęła. W Polsce trwał wtedy stan wojenny i musiałam szybko wracać do kraju
Gwiazdy

Wiktor Dyduła: W domu rodzinnym zawsze podtrzymywaliśmy tradycję śmigusa-dyngusa. Teraz widzę, że w miastach już zanika ten zwyczaj
Zdaniem wokalisty śmigus-dyngus może dostarczyć sporo radości, ale też być powodem kłótni, chociażby w momencie, kiedy nie wszyscy godzą się na taką zabawę. Nie ukrywa też, że w dzieciństwie najbardziej czekał właśnie na lany poniedziałek i bitwę na wiadra. Zauważa jednak, że z roku na rok ta tradycja powoli zanika, a za oblanie wodą osób, które sobie tego nie życzą, można nawet dostać mandat.
Handel
Konsumpcja jaj w Polsce rośnie. Przy zakupie Polacy zwracają uwagę na to, z jakiego chowu pochodzą

Zarówno spożycie, jak i produkcja jaj w Polsce notują wzrosty. Znacząca większość konsumentów przy zakupie jajek zwraca uwagę na to, czy pochodzą one z chowu klatkowego. Polska jest jednym z liderów w produkcji i eksporcie jajek w UE, ale ma też wśród nich największy udział kur w chowie klatkowym. Oczekiwania konsumentów przyczyniają się powoli do zmiany tych statystyk.
Infrastruktura
Mazowsze ze specjalną ofertą na Wielkanoc i majówkę. Rośnie zainteresowanie podróżami po regionie

Okres wielkanocny i majówkowy, które w tym roku wypadają bardzo blisko siebie, to czas wzmożonego ruchu turystycznego na Mazowszu. Region, który w ubiegłym roku odwiedziła rekordowa liczba turystów, przyciąga m.in. bogactwem kulturowym, różnorodną ofertą atrakcji i nadwiślańskimi krajobrazami. W okresie Wielkiej Nocy w wielu miejscach odbywają się wydarzenia, które mają przybliżyć świąteczne tradycje pielęgnowane od pokoleń.