Newsy

Kawa zbożowa przyspiesza przemianę materii i ułatwia trawienie. W przeciwieństwie do czarnej kawy nie uzależnia i nie podnosi ciśnienia krwi

2016-01-14  |  06:00
Play
Current Time 0:00
/
Duration Time 0:00
Remaining Time -0:00
Stream Type LIVE
Loaded: 0%
Progress: 0%
00:00
Fullscreen
00:00
Mute
Playback Rate
1

    Mimo że kawa zbożowa nie zawiera kofeiny, to ma właściwości pobudzające. Dodatkowo składniki kawy zbożowej przyspieszają przemianę materii oraz ułatwiają trawienie. Jest więc polecana nie tylko osobom, które się odchudzają, mają problemy z żołądkiem czy nadciśnieniem, lecz także dzieciom, kobietom w ciąży i matkom karmiącym piersią.

    Kawa zbożowa wytwarzana jest z palonych ziaren żyta, pszenicy, jęczmienia, korzenia mniszka, buraka cukrowego lub cykorii. Dietetycy podkreślają jej niezliczone właściwości zdrowotne. Jest to napój, który ułatwia przyswajanie wapnia, poprawia przemianę materii i wspomaga proces trawienia. Kawa zbożowa zawiera substancje odżywcze – białka oraz węglowodany, a przy tym jest pozbawiona tłuszczu. Jest też źródłem ważnych składników odżywczych, m.in. magnezu, selenu, a także polifenoli, które wykazują działanie przeciwutleniające oraz witamin z grupy B.

    – Kawa zbożowa to napój, który jest esencją tego, co dobre w zbożach. Ziarno zawiera substancje, które musi dać tej malusieńkiej cząsteczce energii do tego, żeby wyrosnąć w dużą roślinę i to właśnie jest w zbożu, czyli minerały i witaminy – mówi agencji informacyjnej Newseria Lifestyle Agata Ziemnicka-Łaska, dietetyczka.

    Wybierając kawę zbożową, w żadnym wypadku nie można sugerować się niską ceną. Warto przede wszystkim zwrócić uwagę na ofertę sprawdzonych producentów, którzy mają wieloletnie doświadczenie na rynku.

     Im więcej informacji na opakowaniu, tym wiadomo, że producent więcej może powiedzieć o tym, co robi. Ogólnie dobrze przetworzona kawa charakteryzuje się na przykład dość niską zawartością glutenu, co jest dość niezwykłe. Wszystkie kawy powinny tak mieć, jeżeli są dobrze zrobione. To nie jest napisane na opakowaniu, więc trzeba szperać i szukać – wyjaśnia Agata Ziemnicka-Łaska.

    Kawa zbożowa jest cennym źródłem błonnika rozpuszczalnego w wodzie. Już 2–3 filiżanki napoju pokryją połowę dziennego zapotrzebowania na ten składnik. Kawa zbożowa to również alternatywa dla osób, które są uczulone na gluten.

    – Dobrzy producenci, np. Inka, produkują kawę bez glutenu i ona jest oznaczona takim specjalnym znakiem przekreślonego kłosa i to wtedy mamy absolutną pewność, że tam nie znajdzie się nic szkodliwego dla osoby, która np. ma celiakię, nietolerancję czy nadwrażliwość na gluten – tłumaczy Agata Ziemnicka-Łaska.

    Kawa zbożowa jest polecana szczególnie tym osobom, które ze względów zdrowotnych nie mogą pić prawdziwej kawy. Nie ma przeciwwskazań, by spożywały ją także dzieci powyżej 3. roku życia oraz matki karmiące piersią.

    – Nie zawiera ona substancji mocno pobudzających i jest totalnie naturalna. Zawiera więc wszystko to, co dobre i zdrowe, więc dzieci mogą ją spożywać niemalże codziennie. Kobiety w ciąży czy osoby, które mają problemy z układem pokarmowym, a lubią smak kawy i lubią ten rytuał, również mogą spokojnie po tę kawę sięgnąć – mówi Agata Ziemnicka-Łaska.

    Kawa zbożowa ma niezwykle pozytywny wpływ na zdrowie i w przeciwieństwie do kawy prawdziwej, nie uzależnia, ponieważ nie zawiera kofeiny oraz nie utrudnia wchłaniania cennych soli mineralnych: żelaza i magnezu.

    – Kawa zawierająca kofeinę może pobudzić nas rano, a później zdecydowanie więcej dobrego da już kawa zbożowa, bo tutaj mamy związki mineralne, witaminy, więc tak po piętnastej to już jak najbardziej powinna być to kawa zbożowa – podkreśla Agata Ziemnicka-Łaska.

    Kawa zbożowa podawana z mlekiem ma dodatkowe zalety, ponieważ zwiększa przyswajalność przez organizm białka oraz magnezu.

    Czytaj także

    Kalendarium

    Więcej ważnych informacji

    Jedynka Newserii

    Jedynka Newserii

    Żywienie

    Wiktor Dyduła: Praca w charakterze kelnera jest bardzo ciężka fizycznie i psychicznie. Dlatego trzeba dawać napiwki, bo nawet 5 zł może zrobić komuś dzień

    Zanim usłyszała o nim cała Polska, Wiktor Dyduła zarabiał między innymi jako animator zabaw dla dzieci, kelner i uliczny grajek. Każde zajęcie miało swoje plusy i minusy, ale jego najbardziej cieszyło to, że dzięki nim może poznawać ciekawych ludzi. Wokalista podkreśla, że ma duży szacunek do pieniądza i prawie zawsze daje też napiwki, bo wie, że to najlepsza forma docenienia pracy tych, którzy nas obsługują w kawiarni czy restauracji.

    Ochrona środowiska

    Wokół utylizacji odpadów medycznych narosło wiele mitów. Nowoczesne instalacje pozwalają wykorzystać ten proces do produkcji ciepła i energii

    Według różnych szacunków w Polsce powstaje od 60 do nawet 200 tys. t odpadów medycznych. Wymagają one specjalnego trybu postępowania, innego niż dla odpadów komunalnych – jedyną dopuszczalną i obowiązującą w świetle polskiego prawa metodą jest ich spalanie. Obecnie zakłady przetwarzania odpadów to nowoczesne instalacje połączone z odzyskiem energii. Termiczne przekształcenie odpadów może też być elementem gospodarki o obiegu zamkniętym.

    Moda

    Piotr Zelt: Nie latam po sklepach i nie zawalam sobie szafy jakimiś niepotrzebnymi ciuchami. Mam sporo ubrań, które mają po 20 lat, i cały czas je noszę

    Aktor zaznacza, że jego garderoba jest skromna, ale zawiera dobre jakościowo ubrania, które choć były kupione nawet dwie dekady temu, wciąż wyglądają jak nowe. Jego zdaniem nie warto ulegać sezonowym trendom i gromadzić w szafie wielu rzeczy, które modne są zaledwie kilka miesięcy. Zamiast tego lepiej zainwestować w ponadczasowe kurtki, marynarki czy buty z dobrych materiałów i dbać o nie tak, by posłużyły jak najdłużej.

    Nasza strona używa cookies między innymi w celu gromadzenia statystyk oraz prawidłowego funkcjonowania serwisu. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień Twojej przegladarki oznacza, że ciasteczka będa zapisywane na Twoim urządzeniu. Pamietaj, że zawsze możesz zmienić te ustawienia. Kliknij tutaj aby zamknąć