Mówi: | dr Foteini Hassiotou |
Firma: | Uniwersytet Zachodniej Australii |
Komórki macierzyste w kobiecym mleku lepsze niż te w płynie owodniowym
Kobiece mleko nie tylko zapewnia prawidłowy rozwój niemowlęciu, lecz także może być pomocne w leczeniu wielu chorób osób dorosłych, m.in. Alzheimera. Zawarte w nich komórki macierzyste mają bowiem unikalne zdolności przekształcania się w dowolne komórki i tkanki w organizmie. Zdolności te są znacznie większe niż w przypadku komórek z płynu owodniowego.
Mleko matki jest niezastąpionym źródłem składników aktywnych, niezbędnych do prawidłowego rozwoju dziecka, m.in. węglowodanów, białek, aminokwasów, tłuszczów, witamin i składników mineralnych. Karmione kobiecym mlekiem dzieci unikają wielu nieprawidłowości w okresie noworodkowym, lepiej radzą sobie ze zwalczaniem infekcji, osiągają lepsze parametry neurorozwojowe, a w wieku późniejszym rzadziej zapadają na nowotwory i cukrzycę. Kobiece mleko jest też niezwykle bogate w komórki macierzyste.
Z badań dr Foteini Hassiotou wynika, że komórki te po spożyciu przedostają się z żołądka do krwiobiegu, a stamtąd do potrzebujących narządów, gdzie przekształcają się w inne komórki. W ciągu jednego dnia dziecko przyjmuje nawet kilkanaście miliardów komórek macierzystych.
– Dziecko ma swoje własne komórki macierzyste. Są to komórki, które przyczyniają się do rozwoju organu, jego naprawy w przypadku uszkodzenia, jak również regeneracji w czasie naszego życia. Dlatego też komórki macierzyste są bardzo ważne. Te, które dziecko otrzymuje od matki, prawdopodobnie są zdolne do przyczynienia się do normalnego funkcjonowania organów dziecka i potencjalnie przyczyniają się do ewentualnej naprawy, jeśli dojdzie do jakiegoś uszkodzenia – mówi dr Foteini Hassiotou agencji informacyjnej Newseria Lifestyle.
Komórki macierzyste w kobiecym mleku odznaczają się unikalnymi właściwościami. Są to komórki totipotencjalne, co oznacza, że mogą się przekształcić w każdy rodzaj komórek, w tym neurony, glej, hepatocyty, komórki trzustkowe, komórki mięśnia sercowego, osteoblasty, chondrocyty i adipocyty. Z badań zespołu dr Hassiotou wynika, że komórki macierzyste stanowią czasami nawet 30 proc. wszystkich komórek obecnych w kobiecym mleku. Ich odkrycie nazywane jest małą rewolucją w medycynie.
– Są w stanie zamienić się w bardzo wiele rodzajów komórek. Mogą stać się komórkami mózgu, kości, wątroby, serca. Mnóstwem różnych rodzajów komórek. Potencjalnie odgrywają bardzo ważną rolę w organizmie dziecka. Jest to szczególnie ważne dla medycyny, ponieważ komórek tych można użyć do leczenia różnych chorób, i to nie tylko u dzieci, lecz także u dorosłych – mówi dr Foteini Hassiotou.
Już dziś lekarze mówią o wykorzystaniu komórek macierzystych z kobiecego mleka w leczeniu chorób degeneracyjnych, np. Alzheimera, lub w regeneracji narządów, np. serca po zawale czy nerwów oka wysuszonych przez jaskrę. Wykorzystanie tego rodzaju komórek macierzystych w medycynie byłoby także wolne od kontrowersji natury etycznej, jak to ma miejsce w przypadku komórek pobieranych z zarodka. Jest to więc kolejny krok na drodze do swobodnych badań nad komórkami macierzystymi. Pierwszym było odkrycie ich obecności w płynie owodniowym, które można pobierać bez szkody dla zarodka. Zdaniem dr Hassiotou komórki macierzyste w mleku mogą być jednak znacznie lepsze niż te w płynie owodniowym.
– Komórki macierzyste płynu owodniowego nie zostały bezpośrednio porównane z komórkami macierzystymi mleka matki, ale na podstawie istniejącej literatury możemy powiedzieć, że komórki macierzyste mleka matki wydają się być bardziej unikalne, bardziej plastyczne, jeśli chodzi o ich zdolność do przemiany w więcej różnych rodzajów komórek. Jest też ich o wiele więcej w mleku niż w płynie owodniowym – mówi dr Foteini Hassiotou.
Ponadto z badań wynika, że komórki macierzyste z mleka kobiecego nie tworzą guzów zwanych potworniakami. Przekształcają się wyłącznie w zdrowe tkanki, a nie w nowotwory.
Czytaj także
- 2025-03-12: Klienci oczekują od salonów optycznych nie tylko profesjonalnych badań wzroku. Ważne jest także doradztwo w doborze oprawek
- 2025-04-02: Julia Kamińska: Bardzo niepokoi mnie trend odwrotu od sprawdzonych szczepionek ratujących życie. Chciałabym, żeby ludzie ufali naukowcom i nie bali się
- 2025-02-12: Młodzi naukowcy przez niskie płace odchodzą z uczelni. To duże zagrożenie dla rozwoju polskiej gospodarki i technologii
- 2025-01-31: Sztuczna inteligencja pomoże we wczesnym wykrywaniu wrodzonych wad serca. Obecnie rozpoznawalność wynosi 40 proc.
- 2024-12-16: Polscy młodzi chemicy tworzą innowacje na światowym poziomie. Część projektów ma szansę trafić potem do przemysłu
- 2024-12-13: Agencja Badań Medycznych walczy z czasem przy obsłudze konkursów z KPO. Największym problemem są braki kadrowe
- 2024-12-27: Dwa konkursy w Agencji Badań Medycznych w 2025 roku. Do wzięcia 275 mln zł
- 2024-12-04: Ulga na badania i rozwój może być lekiem na rosnące koszty zatrudnienia. Korzysta z niej tylko 1/4 uprawnionych firm
- 2024-11-27: Wiktor Dyduła: W listopadzie wąsy są szczególnym symbolem dbania o zdrowie. Ale na nowy rok może je już zgolę
- 2024-12-10: Polscy naukowcy poszukują innowacyjnych terapii z wykorzystaniem RNA. Na celowniku są choroby rzadkie, zakaźne i nowotwory
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Nie żyje Jadwiga Jankowska-Cieślak

Jadwiga Jankowska-Cieślak: Zwykle Złota Palma otwiera ścieżkę do kariery, a mi zamknęła. W Polsce trwał wtedy stan wojenny i musiałam szybko wracać do kraju
Gwiazdy

Wiktor Dyduła: W domu rodzinnym zawsze podtrzymywaliśmy tradycję śmigusa-dyngusa. Teraz widzę, że w miastach już zanika ten zwyczaj
Zdaniem wokalisty śmigus-dyngus może dostarczyć sporo radości, ale też być powodem kłótni, chociażby w momencie, kiedy nie wszyscy godzą się na taką zabawę. Nie ukrywa też, że w dzieciństwie najbardziej czekał właśnie na lany poniedziałek i bitwę na wiadra. Zauważa jednak, że z roku na rok ta tradycja powoli zanika, a za oblanie wodą osób, które sobie tego nie życzą, można nawet dostać mandat.
Handel
Konsumpcja jaj w Polsce rośnie. Przy zakupie Polacy zwracają uwagę na to, z jakiego chowu pochodzą

Zarówno spożycie, jak i produkcja jaj w Polsce notują wzrosty. Znacząca większość konsumentów przy zakupie jajek zwraca uwagę na to, czy pochodzą one z chowu klatkowego. Polska jest jednym z liderów w produkcji i eksporcie jajek w UE, ale ma też wśród nich największy udział kur w chowie klatkowym. Oczekiwania konsumentów przyczyniają się powoli do zmiany tych statystyk.
Infrastruktura
Mazowsze ze specjalną ofertą na Wielkanoc i majówkę. Rośnie zainteresowanie podróżami po regionie

Okres wielkanocny i majówkowy, które w tym roku wypadają bardzo blisko siebie, to czas wzmożonego ruchu turystycznego na Mazowszu. Region, który w ubiegłym roku odwiedziła rekordowa liczba turystów, przyciąga m.in. bogactwem kulturowym, różnorodną ofertą atrakcji i nadwiślańskimi krajobrazami. W okresie Wielkiej Nocy w wielu miejscach odbywają się wydarzenia, które mają przybliżyć świąteczne tradycje pielęgnowane od pokoleń.