Newsy

Liczba chorych na żółtaczkę maleje. Głównie dzięki akcjom profilaktycznym.

2013-10-28  |  06:00

Wirusem zapalenia wątroby typu B zakażona jest jedna trzecie ludzi na świecie. W Polsce udało się ograniczyć liczbę zachorowań dzięki akcjom edukacyjnym i programom szczepień. Jedną z najbardziej popularnych z nich jest zakończony właśnie „Żółty Tydzień”. Dzięki temu w ciągu ostatnich 8 lat liczba zachorowań zmalała o ponad 80%.

Każdego roku notuje się średnio 2000 nowych przypadków tej groźnej choroby. Wirusowe zapalenia wątroby typu A i typu B to jedne z najczęściej występujących chorób zakaźnych na świecie.

– Najbardziej powszechne wirusy, to są wirusy zapalenia wątroby typu A, typu B, typu C. Mamy jeszcze wirusowe zapalenie wątroby typu delta i typu E – wymienia prof. Alicja Wiercińska-Drapało, kierownik Kliniki Hepatologii i Nabytych Niedoborów Immunologicznych Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego.

Jest kilka źródeł zakażeń. Wirusowe zapalenie wątroby typu A przenosi się głównie poprzez spożywanie zanieczyszczonej żywności lub wody, wirusowe zapalenie wątroby typu B i typu C, są to wirusy, które przenoszą się drogą parenteralną, czyli wraz z krwią, która jest zanieczyszczona tym wirusem.

– Nie przed wszystkimi wirusami zapalenia wątroby możemy się uchronić, stosując szczepienie. Na szczęście mamy szczepienie przeciwko wirusowemu zapaleniu wątroby typu A i wirusowemu zapaleniu wątroby typu B. Niestety nie opracowano dotychczas szczepionki przeciwko wirusowemu zapaleniu wątroby typu C – tłumaczy prof. Alicja Wiercińska-Drapało w rozmowie z agencją informacyjną Newseria Lifestyle.

Aby zapobiec zakażeniu wirusowym zapaleniem wątroby, oprócz stosowania szczepionki, trzeba też przestrzegać zasad higieny. O szczepionce na żółtaczkę powinny pomyśleć przede wszystkim kobiety, które planują w przyszłości macierzyństwo. Częste wizyty w salonach kosmetycznych, fryzjerskich i lekarskich są również przyczyną zakażeń. Szczepienia przeciwko wirusowemu zapaleniu wątroby są zalecane także osobom z przewlekłymi chorobami wątroby, dzieciom w wieku szkolnym oraz osobom pracującym w służbie zdrowia lub w gastronomii.

Czytaj także

Kalendarium

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Moda

Klaudia Zioberczyk: Doszłam już do takiego momentu, że jak wchodzę do sklepu, to mówię: wcale tego nie potrzebuję. Teraz stawiam na jakość, a nie na ilość

Modelka zdaje sobie sprawę z tego, że trzeba być bardzo ostrożnym, by nie dać się nabrać na różne sztuczki marketingowe, nie ulegać czarowi wyprzedaży i promocji, a zamiast tego kompletować swoją garderobę z ponadczasowych zestawów, które będzie można wykorzystać na różne okazje. Klaudia Zioberczyk uważa, że greenwashing, czyli wywoływanie u konsumentów poszukujących towarów eko mylnego wrażenia, że oferowany produkt taki właśnie jest, to nieuczciwa praktyka. Temu zjawisku postanowiła więc dokładnie się przyjrzeć w swojej pracy magisterskiej.

Konsument

Możliwość zakupu online może zachęcić kolejne grupy Polaków do ubezpieczeń zdrowotnych. Dziś korzysta z nich już prawie 5,5 mln osób

Polska jest jednym z liderów Europy w obszarze cyfryzacji sektora usług medycznych. Świadczą o tym m.in. popularność elektronicznych narzędzi zapewniających dostęp do danych zdrowotnych, e-recept czy wirtualna diagnostyka. Polacy są też otwarci na innowacje w zakresie ubezpieczeń zdrowotnych, z których korzysta już blisko 5,5 mln osób. Za pomocą nowej cyfrowej platformy Medicover chce zachęcić klientów do samodzielnej konfiguracji i zakupu polis online.

Żywienie

Wiktor Dyduła: Praca w charakterze kelnera jest bardzo ciężka fizycznie i psychicznie. Dlatego trzeba dawać napiwki, bo nawet 5 zł może zrobić komuś dzień

Zanim usłyszała o nim cała Polska, Wiktor Dyduła zarabiał między innymi jako animator zabaw dla dzieci, kelner i uliczny grajek. Każde zajęcie miało swoje plusy i minusy, ale jego najbardziej cieszyło to, że dzięki nim może poznawać ciekawych ludzi. Wokalista podkreśla, że ma duży szacunek do pieniądza i prawie zawsze daje też napiwki, bo wie, że to najlepsza forma docenienia pracy tych, którzy nas obsługują w kawiarni czy restauracji.