Mówi: | dr n. med. Tomasz Olesiński |
Funkcja: | chirurg, onkolog |
Firma: | Centrum Onkologii – Instytut im. Marii Skłodowskiej-Curie |
Nawet 85 proc. chorych na raka jest niedożywionych. Aby skutecznie walczyć z chorobą, potrzebują specjalistycznego odżywiania
Z okazji Międzynarodowego Dnia Walki z Rakiem, który przypada 4 lutego, na całym świecie mówi się głośno o problemie zachorowalności na nowotwory. To również dobry moment, by zwrócić uwagę na codzienne problemy pacjentów onkologicznych. Jednym z bardzo poważnych wyzwań jest prawidłowe odżywienie organizmu. Jak przekonuje dr n. med. Tomasz Olesiński z Centrum Onkologii w Warszawie, odpowiednia dieta ma istotne znaczenie dla prawidłowego działania układu odpornościowego, odbudowy uszkodzonych komórek, lepszej tolerancji leczenia, co może się przełożyć na efektywność terapii.
Nowotwory są drugą co do częstości przyczyną zgonów w Polsce. Z danych Krajowego Rejestru Nowotworów wynika, że ich liczba w ciągu ostatnich trzech dekad wrosła ponaddwukrotnie. Na nowotwory złośliwe choruje ok. 140 tys. Polaków, a rocznie umiera blisko 100 tys. Pacjenci onkologiczni są szczególnie narażeni na problemy z niedożywieniem. Często dochodzi u nich do zaburzeń apetytu i spadku masy ciała wynikających z samej choroby lub też okresowo z działań ubocznych terapii przeciwnowotworowej.
– Bez właściwego odżywiania pacjent nie podoła leczeniu onkologicznemu. Niedożywienie warunkuje nie tylko powikłania chirurgiczne, lecz także może mieć wpływ na odpowiedź na leczenie – podkreśla w rozmowie z agencją Newseria dr n. med. Tomasz Olesiński z Centrum Onkologii – Instytutu im. Marii Skłodowskiej-Curie w Warszawie.
– W czasie choroby onkologicznej często wzrasta tempo przemiany materii oraz zapotrzebowanie organizmu na składniki odżywcze. Co więcej, nierzadko pojawiają się liczne efekty uboczne utrudniające przyjmowanie posiłków, na przykład nudności, wymioty, biegunki, nieprzyjemny metaliczny smak w ustach, czy wręcz jadłowstręt. W takiej sytuacji zapewnienie odpowiedniego poziomu odżywienia organizmu jest prawdziwym wyzwaniem – wskazuje Ewa Ceborska-Scheiterbauer, dietetyk specjalizująca się w odżywianiu osób chorych onkologicznie.
Odpowiednie żywienie wspiera organizm w walce z nowotworem i wspomaga proces leczenia. Wciąż jednak krąży wiele mitów dotyczących diety pacjenta onkologicznego. Z badania zrealizowanego na zlecenie firmy Nutricia Medyczna wynika, że 28 proc. uważa, że raka można zagłodzić i podczas choroby należy ograniczyć spożycie produktów wysokokalorycznych, witamin i minerałów. Nieco ponad 20 proc. ocenia, że białko żywi raka.
Tymczasem problemy z odżywianiem, w tym szczególnie niedobór białka, mogą powodować osłabienie mięśni, pogorszenie sprawności psychoruchowej czy upośledzenie odporności. Dłużej goją się rany, częściej dochodzi do rozwoju zakażeń, wydłuża się czas pobytu w szpitalu.
– Niezwykle ważne jest to, aby zrealizować dzienne zapotrzebowanie organizmu na składniki odżywcze. Skomponowanie odpowiedniej diety to zawsze kwestia indywidualna, dlatego każdy pacjent powinien skonsultować swoje menu z lekarzem lub dietetykiem – przypomina Ceborska-Scheiterbauer.
Podczas choroby nowotworowej zapotrzebowanie organizmu na energię i składniki odżywcze znacząco rośnie, w przypadku białka nawet dwukrotnie. Oznacza to, że osoba chora może potrzebować dodatkowo, poza standardowymi posiłkami, np. 6,5 jajka lub 1,5 litra mleka dziennie. Dlatego często pokrycie tych potrzeb żywieniowych w ramach tradycyjnej diety jest bardzo trudne lub wręcz niemożliwe.
– Warto wówczas wprowadzić do jadłospisu doustne preparaty odżywcze typu Nutridrink, które w małej objętości zawierają dużą dawkę energii, białka oraz składniki odżywcze uzupełniające codzienną dietę we właściwych proporcjach. Pacjenci mogą je kupić w aptece bez recepty po konsultacji z lekarzem lub dietetykiem. W rezultacie pomagają one w zachowaniu prawidłowego poziomu odżywienia organizmu osoby chorej, co zwiększa szanse na poprawę ogólnej kondycji – wskazuje dietetyk.
Żywienie medyczne to stosowanie wysokoenergetycznych, specjalistycznych preparatów zawierających odpowiednią kompozycję składników odżywczych: białek, tłuszczów, węglowodanów, witamin i składników mineralnych. Przy problemach z jedzeniem u pacjenta czy diecie niepokrywającej zwiększonego zapotrzebowania na poszczególne składniki wcześnie wprowadzone preparaty odżywcze mogą istotnie wzmocnić organizm i dodać sił w czasie walki z chorobą.
– Specjalistyczne żywienie medyczne to metoda wspomagająca leczenie, stosowana w wielu chorobach i może stanowić ważne uzupełnienie tradycyjnej diety lub całkowicie ją zastąpić, jeżeli zajdzie taka konieczność. Korzyści ze stosowania specjalistycznego wsparcia żywieniowego są nie do przecenienia – dodaje Ewa Ceborska-Scheiterbauer.
W onkologii żywienie medyczne powinno być obecnie integralną częścią terapii, co podkreślają specjaliści z dziedziny onkologii i dietetyki. Dla skutecznych działań konieczna jest nie tylko większa świadomość pacjentów, lecz także personelu medycznego.
– Trzeba pracować nie tylko z pacjentami, lecz także z lekarzami zajmującymi się żywieniem czy leczeniem pacjentów onkologicznych. Istotne, by byli świadomi wagi stanu odżywienia. W zależności od rodzaju nowotworu od 20 do 80 proc. chorych to pacjenci z różnego stopnia niedożywieniem. Te dane jeszcze mocniej podkreślają, że nie ma odpowiedniego leczenia bez specjalistycznego wsparcia żywieniowego pacjentów – mówi dr Tomasz Olesiński.
Czytaj także
- 2025-06-02: Otyłość i insulinooporność zwiększają ryzyko rozwoju alzheimera. Do 2050 roku liczba chorych może się podwoić
- 2025-06-06: Otyłość i niedożywienie u seniorów często idą w parze. Źródłem problemu często tańsza, wysokoprzetworzona żywność
- 2025-05-05: Konkurs NCBR i Orlenu ma wesprzeć najciekawsze rozwiązania dla przemysłu rafineryjno-petrochemicznego. Na ich rozwój trafi blisko 200 mln zł
- 2025-04-08: Alkohol najbardziej rozpowszechnioną substancją psychoaktywną u młodzieży. Coraz większa popularność e-papierosów
- 2025-03-31: Coraz więcej dronów dzieli przestrzeń powietrzną z załogowymi statkami powietrznymi. Powstaje system do koordynacji lotów
- 2025-02-20: Ubóstwo dotyka prawie miliona dzieci w Polsce. Głód i niedożywienie jednym z najpoważniejszych objawów
- 2025-02-07: Nowoczesne formy podania leków pozwalają uniknąć hospitalizacji. To duże ułatwienie dla pacjentów z chorobami przewlekłymi
- 2025-01-28: Powstała koalicja na rzecz zmniejszenia dopuszczalnego limitu alkoholu u kierowców do 0,0 promila. Jest wniosek o zmiany prawne w tym zakresie
- 2025-01-28: Europoseł AfD: Elon Musk poprawił nasz wizerunek za granicą. Jego wsparcie nam pomaga
- 2025-02-05: Sztuczna inteligencja dużym wsparciem w diagnostyce. Może być szczególnie cenna w chorobach rzadkich
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Psychologia

Qczaj: Moja siostra przeszła załamanie psychiczne. Dźwigamy na swoich barkach bardzo dużo i czasami po prostu nie mamy już siły
Trener przeżył niedawno prawdziwe chwile grozy po tym, gdy jego siostra trafiła do szpitala. Mimo że jest już dorosła, to nadal czuje się za nią odpowiedzialny, tak samo jak wtedy, kiedy opiekował się nią po wyjeździe mamy do USA. Jednocześnie Qczaj apeluje do tych, którzy zmagają się z jakimś kryzysem psychicznym, by nie wstydzili się mówić o swoich problemach i mieli odwagę prosić o pomoc. Dzięki temu można zapobiec tragedii.
Konsument
Otyłość i niedożywienie u seniorów często idą w parze. Źródłem problemu często tańsza, wysokoprzetworzona żywność

Niemal 64 proc. osób między 65. a 74. rokiem życia ma nadmierną masę ciała. Co piąty senior cierpi z powodu niedożywienia. Szczególną sytuacją jest taka, w której osoba starsza jest otyła, ale jednocześnie niedożywiona jakościowo. U źródeł problemów żywieniowych leżą z jednej strony mechanizmy związane z fizjologią starzenia się oraz różne choroby towarzyszące, a z drugiej – czynniki ekonomiczne i psychologiczne, takie jak samotność czy brak wystarczających środków. Eksperci zwracają uwagę na to, że ważne jest edukowanie i aktywizowanie seniorów, ponieważ zarówno otyłość, jak i niedożywienie prowadzą do poważnych konsekwencji zdrowotnych.
Gwiazdy
Anna Powierza: Mimo wyniku wyborów prezydenckich z czasem będzie mniej podziałów w społeczeństwie. Chciałabym pierwszej damy, która stoi po stronie kobiet

Aktorka nie dziwi się, że wynik wyborów prezydenckich budzi tak ogromne emocje, bo przecież niemal równej połowie głosujących niezwykle trudno pogodzić się z tym, że nie wygrał właśnie ich faworyt. Eksperci zastanawiają się, jak będzie teraz wyglądał polityczny krajobraz, rządzący już podejmują pewne kroki, a Anna Powierza chce wierzyć, że nowy lokator Pałacu Prezydenckiego sprosta wyzwaniu i udowodni, że głos oddany na niego nie został zmarnowany. Na wysokości zadania powinna także stanąć jego żona.