Mówi: | Anna Rzeszotek |
Funkcja: | ekspert ds. żywienia |
Firma: | Nestlé Polska |
Niedobór żelaza może doprowadzić do upośledzenia rozwoju i problemów z koncentracją u dzieci
Osłabienie, apatia, bladość błon śluzowych, problemy z koncentracją i spowolnienie rozwoju umysłowego mogą być u dzieci efektem niedokrwistości wywołanej niedoborem żelaza. Zbyt niskie spożycie tego pierwiastka dotyczy około połowy niemowląt. Najlepszą metodą zapobiegania niedoborom żelaza jest karmienie piersią przez co najmniej 6 miesięcy. Jeżeli po tym okresie do diety dziecka zostaną włączone różnorodne pokarmy bogate w żelazo, sztuczna suplementacja nie jest konieczna.
Żelazo jest mikroelementem niezbędnym do rozwoju zarówno fizycznego, jak i intelektualnego. Pierwiastek ten wchodzi w skład hemoglobiny, barwnika krwi, który transportuje tlen do tkanek. Niedobór żelaza prowadzi więc do zaburzenia wielu istotnych procesów metabolicznych we wszystkich narządach.
– Jeżeli pierwiastka jest za mało, pojawia się niedokrwistość z niedoboru żelaza. Wśród objawów wymienia się zmęczenie, osłabienie, apatię oraz bladość błon śluzowych. Częściej wtedy zapadamy na infekcje, mamy gorszą koncentrację, a u dzieci może dojść do spowolnienia rozwoju poznawczego – mówi agencji informacyjnej Newseria Lifestyle Anna Rzeszotek, ekspert ds. żywienia firmy Nestlé Polska.
Dodatkowo mogą pojawić się zaburzenia interakcji społecznych oraz zmniejszenie aktywności ruchowej.
Na niedobór żelaza najbardziej narażone są wcześniaki, noworodki z małą masą urodzeniową oraz z ciąż mnogich, a także dzieci matek, u których w ciąży utrzymywała się niedokrwistość.
Profilaktyka niedokrwistości u dzieci polega na zapobieganiu niedoborom żelaza u kobiet ciężarnych oraz karmieniu niemowląt pokarmem naturalnym przez co najmniej 6 miesięcy po urodzeniu. Jeżeli karmienie piersią nie jest możliwe, dziecko powinno otrzymywać wyłącznie mleko modyfikowane wzbogacone żelazem.
Do diety sześciomiesięcznego dziecka należy wprowadzić pokarmy bogate w żelazo.
– W wieku niemowlęcym oprócz mięsa, ryb czy żółtka jaja, źródłem żelaza mogą być też takie pokarmy, jak kaszki czy mleko modyfikowane. Te produkty są obowiązkowo wzbogacane w żelazo, ze względu na to, że około połowa dzieci w wieku niemowlęcym ma niedobory żelaza – dodaje Anna Rzeszotek.
W wieku przedszkolnym oraz szkolnym nie ma potrzeby stosowania suplementacji żelaza, jeżeli dziecko spożywa odpowiednią ilość pokarmów naturalnie bogatych w ten pierwiastek.
Jeżeli dziecko nie spożywa mięsa i ryb, w jego diecie powinny się znaleźć różnorodne pokarmy roślinne bogate w żelazo, w tym pełnoziarniste produkty zbożowe, rośliny strączkowe oraz ich przetwory i zielone warzywa liściaste. Przyswajalność żelaza znacznie wzrasta przy jednoczesnym spożywaniu produktów bogatych w witaminę C.
Zdecydowana większość Polaków nie lubi eksperymentować w kuchni
Nadmierna liczba przekąsek w ciągu dnia może wyrobić w dziecku nawyk ciągłego podjadania
Mięso w diecie niemowlaka powinno być chude, gotowane i najwyższej jakości
Czytaj także
- 2024-12-18: Inżynierowie z Warszawy pracują nad innowacjami dla całej Grupy Orange. Ich specjalności to AI i cyberbezpieczeństwo
- 2024-12-06: R. Metsola: Polska ma bardzo dobrą pozycję do bycia liderem UE na następne pół roku. Bezpieczeństwo w centrum uwagi prezydencji
- 2024-11-28: 1 grudnia nowa Komisja Europejska rozpoczyna prace. W składzie pierwszy raz komisarze ds. mieszkalnictwa oraz obronności
- 2024-11-27: Tylko co trzecia firma wdraża zasady zrównoważonego rozwoju. Mniejsze przedsiębiorstwa potrzebują wsparcia w tym procesie
- 2024-12-09: Firmy nie znają korzyści z wdrażania zrównoważonego rozwoju. Swój ślad węglowy mierzy tylko co piąta firma
- 2024-12-09: Podejście do przemocy wobec dzieci się zmienia, ale wciąż dużo jest do zrobienia. Trwają prace nad uszczelnieniem przepisów
- 2024-11-26: RPD chce walczyć z przypadkami przemocy wobec dzieci neuroróżnorodnych. Powstanie specjalny zespół ekspertów
- 2024-11-18: Sprzedaż kart telemetrycznych M2M mocno przyspieszyła. Dzięki nim internet rzeczy wspiera cyfryzację firm
- 2024-11-22: Rośnie rola pracowników w podejmowaniu decyzji zarządczych. Firmy chętniej korzystają z ekspertów zewnętrznych
- 2024-12-03: Stan budynków w Polsce poprawia się zbyt wolno. Ma to negatywny wpływ na klimat i zdrowie mieszkańców
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii
Jedynka Newserii
Farmacja
Antybiotykooporność coraz poważniejszym problemem. Wyizolowane ze śliny peptydy mogą się sprawdzić w walce z bakteriami wielolekoopornymi
Poszukiwanie alternatyw dla antybiotykoterapii nabiera coraz większego tempa. Duże nadzieje, zwłaszcza w kontekście szczepów wielolekoopornych, naukowcy wiążą z bakteriocynami i bakteriofagami. Badacz z Uniwersytetu Wrocławskiego prowadzi prace nad bakteriocyną, będącą peptydem izolowanym z ludzkiej śliny. Za swoje badania otrzymał Złoty Medal Chemii. Tymczasem problem antybiotykooporności może wynikać w dużej mierze z niewiedzy. Z Eurobarometru wynika, że tylko połowa Europejczyków zdaje sobie sprawę, że antybiotyki nie są skuteczne w walce z wirusami.