Mówi: | Weronika Łapińska |
Funkcja: | specjalistka medycyny laboratoryjnej i dietetyki medycznej |
Firma: | Centrum Diagnostyki Organizmu Revitum |
Podstawą jesiennej suplementacji powinny być witaminy C i D3
Jesienią powinniśmy wzmacniać odporności organizmu. Pomoże nam w tym dieta bogatą w świeże owoce i warzywa lub odpowiednia suplementacja. Odporność zwiększy zażywanie naturalnej, lewoskrętnej witaminy C, czosnku w kapsułkach, ekstraktu z imbiru, dzikiej róży lub jeżówki. Ze względu na mniejszą ilość światła słonecznego o tej porze roku warto także suplementować witaminę D3.
Mimo mody na zdrowy styl życia dieta współczesnego człowieka wciąż jest uboga w niezbędne składniki odżywcze. Z tego względu organizmowi należy dostarczać suplementy diety, które uzupełnią wszelkie niedobory. Suplementację należy prowadzić przez cały rok, jednak rodzaj zażywanych preparatów warto zmieniać w zależności od pory roku. Jesienią, a więc w okresie zwiększonego ryzyka zachorowania na grypę, warto pomyśleć zwłaszcza o preparatach zwiększających odporność. Może to być czosnek w kapsułkach, traganek, ekstrakt imbiru czy dzikiej róży, pochodzący z Chin grzyb o nazwie kordyceps oraz witamina C.
– Warto sięgnąć po naturalną, lewoskrętną witaminę C, która jest dużo lepiej przyswajalna niż prawoskrętna. Nasz organizm jest na tyle inteligentny, że rozróżnia związki chemiczne i naturalne. Często nasz organizm nie przyswaja związków chemicznych, więc ich kupowanie to wyrzucanie pieniędzy w błoto – mówi agencji informacyjnej Newseria Lifestyle Weronika Łapińska, specjalistka medycyny laboratoryjnej i dietetyki medycznej w Centrum Diagnostyki Organizmu Revitum.
Osoby o obniżonej odporności mogą sięgnąć po takie produkty, jak wyciąg z jeżówki, pau d'arco, czyli preparat pozyskiwany z kory drzewa rosnącego w Ameryce Południowej, beta-glukany, grzybki reishi czy shiitake, które zawierają związek o nazwie lentinian, podwyższający odporność. W przypadku dzieci dobrym pomysłem będzie sięgnięcie po tran oraz preparaty zawierające naturalne kwasy omega-3. Jesienią warto też pomyśleć o uzupełnianiu witaminy D3, której niedobór może przyczynić się do rozwoju nadciśnienia tętniczego, cukrzycy lub niewydolności serca. Witaminę D3 powinno się zażywać w połączeniu z witaminą K2, która zapewnia łatwiejszy transport do kości.
– Bardzo dużo gotujemy, pieczemy, smażymy, a obróbka termiczna powoduje, że witaminy nie występują w jedzeniu. Dla przykładu witaminy C znajdziemy dużo w ziemniaku, ale jeśli ten ziemniak ugotujemy, to ta witamina się po prostu utleni. Tak samo np. kwasy nienasycone czy omega-3, niestety, pieczenie i gotowanie powoduje niszczenie tych witamin i mikroelementów – mówi Weronika Łapińska.
Światowa Organizacja Zdrowia zaleca, by codziennie spożywać pięć porcji świeżych warzyw i owoców. W zimie jest to szczególnie trudne ze względu na ograniczony dostęp do świeżych produktów rolnych. Dlatego tym większe znaczenie ma suplementacja. Ważne jest jednak to, by suplementację zaczynać odpowiednio wcześnie. Przygotowując organizm na nadejście jesieni i zimy, należy zacząć przyjmować suplementy już pod koniec lata.
Czytaj także
- 2025-04-08: Projekt unijnego budżetu po 2027 roku będzie przedstawiony w lipcu. Polska może odegrać istotną rolę w pracach nad nim
- 2025-03-28: Enea zapowiada kolejne zielone inwestycje. Do 2035 roku chce mieć prawie 5 GW mocy zainstalowanej w OZE
- 2025-03-18: Sylwia Bomba: W liceum nikt nie miał odwagi prosto w oczy nazwać mnie grubasem. Ale jak szłam korytarzem, to czułam śmiechy za moimi plecami
- 2025-02-21: Polacy przerzucają się na piwa bezalkoholowe. Segment rośnie o 17 proc., podczas gdy cały rynek piwa się kurczy
- 2025-03-05: KE pracuje nad planem działań dla przemysłu motoryzacyjnego. Eksperci widzą dla niego przyszłość w technologiach bezemisyjnych
- 2025-03-14: Przybywa osób biorących leki dla chorych na cukrzycę, aby szybciej schudnąć. To rozwiązanie niekorzystne dla zdrowia
- 2025-02-10: Polscy europosłowie chcą rewizji zakazu sprzedaży aut spalinowych od 2035 roku. Liczą na zdecydowane poparcie w europarlamencie
- 2025-01-24: M. Kobosko: Obowiązkiem Europy jest wspieranie białoruskiej opozycji i wolnych mediów. Najgorszym scenariuszem dla Polski jest wchłonięcie Białorusi przez Rosję
- 2025-01-23: M. Gosiewska: Na Białorusi znowu odbędą się pseudowybory. Należy zaostrzyć sankcje uderzające w reżim i firmy europejskie tam obecne
- 2025-01-15: Centrum Implementacji Sztucznej Inteligencji ma wystartować w tym roku. Polskie wojsko coraz szerzej korzysta z tej technologii
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Nie żyje Jadwiga Jankowska-Cieślak

Jadwiga Jankowska-Cieślak: Zwykle Złota Palma otwiera ścieżkę do kariery, a mi zamknęła. W Polsce trwał wtedy stan wojenny i musiałam szybko wracać do kraju
Gwiazdy

Wiktor Dyduła: W domu rodzinnym zawsze podtrzymywaliśmy tradycję śmigusa-dyngusa. Teraz widzę, że w miastach już zanika ten zwyczaj
Zdaniem wokalisty śmigus-dyngus może dostarczyć sporo radości, ale też być powodem kłótni, chociażby w momencie, kiedy nie wszyscy godzą się na taką zabawę. Nie ukrywa też, że w dzieciństwie najbardziej czekał właśnie na lany poniedziałek i bitwę na wiadra. Zauważa jednak, że z roku na rok ta tradycja powoli zanika, a za oblanie wodą osób, które sobie tego nie życzą, można nawet dostać mandat.
Handel
Konsumpcja jaj w Polsce rośnie. Przy zakupie Polacy zwracają uwagę na to, z jakiego chowu pochodzą

Zarówno spożycie, jak i produkcja jaj w Polsce notują wzrosty. Znacząca większość konsumentów przy zakupie jajek zwraca uwagę na to, czy pochodzą one z chowu klatkowego. Polska jest jednym z liderów w produkcji i eksporcie jajek w UE, ale ma też wśród nich największy udział kur w chowie klatkowym. Oczekiwania konsumentów przyczyniają się powoli do zmiany tych statystyk.
Infrastruktura
Mazowsze ze specjalną ofertą na Wielkanoc i majówkę. Rośnie zainteresowanie podróżami po regionie

Okres wielkanocny i majówkowy, które w tym roku wypadają bardzo blisko siebie, to czas wzmożonego ruchu turystycznego na Mazowszu. Region, który w ubiegłym roku odwiedziła rekordowa liczba turystów, przyciąga m.in. bogactwem kulturowym, różnorodną ofertą atrakcji i nadwiślańskimi krajobrazami. W okresie Wielkiej Nocy w wielu miejscach odbywają się wydarzenia, które mają przybliżyć świąteczne tradycje pielęgnowane od pokoleń.