Newsy

Prawie połowa użytkowników tradycyjnych soczewek kontaktowych skarży się na problemy z oczami

2015-01-09  |  06:40

Suchość oczu, dyskomfort i przekrwienie spojówek to częste objawy zgłaszane przez użytkowników tradycyjnych soczewek kontaktowych. Nowoczesne technologie stosowane w produkcji soczewek, takie jak gradient uwodnienia i system nawilżania aktywowanego mruganiem, mogą wyeliminować tego typu dolegliwości. Należy jednak pamiętać o prawidłowym użytkowaniu i właściwym dopasowaniu soczewek.

Według badań opublikowanych w czasopiśmie okulistycznym „Eye & Contact Lens”, prawie połowa użytkowników tradycyjnych soczewek kontaktowych skarży się na problemy ze oczami. Do najczęstszych niedogodności należą suchość oczu oraz dyskomfort po cały dniu noszenia soczewek. U 12 proc. pacjentów obserwuje się przekrwienie spojówek związane z niedotlenieniem rogówki.

Nowoczesne materiały wykorzystywane do produkcji soczewek kontaktowych mają zminimalizować występowanie tego typu dolegliwości oraz powikłań.

– Przykładem nowej technologii jest gradient uwodnienia zastosowany w nowych jednodniowych soczewkach kontaktowych. Taka soczewka w swoim wnętrzu ma niskie uwodnienie, które pozwala przepuszczać dużą ilość tlenu. Na powierzchni natomiast dochodzi ono nawet do ponad 80 proc., co powoduje, że soczewka jest niezwykle śliska, a dzięki temu tarcie pomiędzy tkankami oka i soczewką podczas mrugania jest minimalne – mówi agencji informacyjnej Newseria Lifestyle Sylwia Kropacz-Sobkowiak, professional services manager z firmy Alcon.

Innowacją na rynku soczewek jest również zastosowanie tzw. systemu nawilżania aktywowanego mruganiem.

– Przy każdym mrugnięciu część środka nawilżającego, z którego zbudowana jest soczewka, jest uwalniana. Powoduje to nawilżenie powierzchni oka i soczewki kontaktowej – tłumaczy Sylwia Kropacz-Sobkowiak.

Specjalistka podkreśla jednak, że nawet najnowocześniejsze technologie nie zapobiegną powikłaniom związanym z nieprawidłowym użytkowaniem soczewek oraz niewłaściwym ich dopasowaniem.

– Jeżeli to jest soczewka miesięczna, to nosimy ją miesiąc i ani dnia dłużej. Jeżeli jest jednodniowa, to jeden dzień i wyrzucamy. Soczewki należy czyścić, przede wszystkim mechanicznie. Nawet, jeżeli na płynie jest napisane „bez pocierania”, to my i tak powinniśmy je pocierać i tę czynność należy wykonywać codziennie wieczorem. Ważne jest też to, by nie spać w soczewkach, które nie są do tego przeznaczone – przestrzega Sylwia Kropacz-Sobkowiak.

Rozmiar soczewek powinien być dopasowany przez specjalistę. Zbyt ciasne soczewki kontaktowe uniemożliwiają przepływ filmu łzowego i wypłukiwanie zanieczyszczeń, z kolei zbyt luźne mogą podrażniać brzegi powiek oraz pogorszyć jakość widzenia.

Czytaj także

Kalendarium

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Media

Katarzyna Dowbor: Kiedy odchodziłam z TVP, to była to taka rodzinna telewizja. Teraz to już jest porządna fabryka, ale ja się szybko przestawiłam

Prezenterka nie ukrywa, że telefon z propozycją prowadzenia „Pytania na śniadanie” bardzo ją ucieszył, bo ma do tego programu duży sentyment i zna go od podszewki. Pamięta, jak powstawał, jak wyglądały pierwsze wydania, miała też przyjemność być już jego gospodynią razem z Jolantą Fajkowską. Teraz więc z przyjemnością ponownie zasiadła na kanapie w studiu TVP i jak zaznacza, bardzo brakowało jej formatu realizowanego na żywo, który jest dla prowadzących prawdziwym sprawdzianem i wyzwaniem, zwłaszcza gdy trwa cztery godziny. Katarzyna Dowbor chwali organizację pracy w redakcji, bo z doświadczenia wie, że ze zgranym zespołem można tworzyć nawet najbardziej wymagające projekty.

Zdrowie

Tomasz Ciachorowski: Publiczna służba zdrowia wymaga reform. Kiedy chciałem zapisać się do gastrologa, to okazało się, że na wizytę muszę czekać pół roku

Zdaniem aktora publiczna służba zdrowia w wielu kwestiach rzuca pacjentom kłody pod nogi. Aby bowiem zadbać o swoje zdrowie, korzystając z usług lekarzy mających podpisane umowy z NFZ, trzeba mieć dużo czasu i cierpliwości. Jego samego najbardziej męczą kolejki do rejestracji i długi czas oczekiwania na wizyty u specjalistów. Tomasz Ciachorowski zaznacza, że kiedy koniecznie musiał się skonsultować z gastrologiem, to okazało się, że taka możliwość jest dopiero za pół roku.

Handel

Rynek zastępników mięsa jest pełen wysoko przetworzonych produktów. Wkrótce mogą one zniknąć ze sklepowych półek

Wysoko przetworzone produkty pochodzenia roślinnego, które są substytutem tych pochodzenia zwierzęcego, zaczną znikać z rynku. Zrobią w ten sposób na sklepowych półkach miejsce dla produktów 2.0, które nie będą tak mocno przetworzone, a do tego będą się cechowały dużo lepszymi walorami odżywczymi i smakowymi. To szansa również dla polskich firm spożywczych, które już dziś stawiają na innowacyjność.