Mówi: | Sylwia Kropacz-Sobkowiak |
Funkcja: | professional services manager |
Firma: | Alcon |
Prawie połowa użytkowników tradycyjnych soczewek kontaktowych skarży się na problemy z oczami
Suchość oczu, dyskomfort i przekrwienie spojówek to częste objawy zgłaszane przez użytkowników tradycyjnych soczewek kontaktowych. Nowoczesne technologie stosowane w produkcji soczewek, takie jak gradient uwodnienia i system nawilżania aktywowanego mruganiem, mogą wyeliminować tego typu dolegliwości. Należy jednak pamiętać o prawidłowym użytkowaniu i właściwym dopasowaniu soczewek.
Według badań opublikowanych w czasopiśmie okulistycznym „Eye & Contact Lens”, prawie połowa użytkowników tradycyjnych soczewek kontaktowych skarży się na problemy ze oczami. Do najczęstszych niedogodności należą suchość oczu oraz dyskomfort po cały dniu noszenia soczewek. U 12 proc. pacjentów obserwuje się przekrwienie spojówek związane z niedotlenieniem rogówki.
Nowoczesne materiały wykorzystywane do produkcji soczewek kontaktowych mają zminimalizować występowanie tego typu dolegliwości oraz powikłań.
– Przykładem nowej technologii jest gradient uwodnienia zastosowany w nowych jednodniowych soczewkach kontaktowych. Taka soczewka w swoim wnętrzu ma niskie uwodnienie, które pozwala przepuszczać dużą ilość tlenu. Na powierzchni natomiast dochodzi ono nawet do ponad 80 proc., co powoduje, że soczewka jest niezwykle śliska, a dzięki temu tarcie pomiędzy tkankami oka i soczewką podczas mrugania jest minimalne – mówi agencji informacyjnej Newseria Lifestyle Sylwia Kropacz-Sobkowiak, professional services manager z firmy Alcon.
Innowacją na rynku soczewek jest również zastosowanie tzw. systemu nawilżania aktywowanego mruganiem.
– Przy każdym mrugnięciu część środka nawilżającego, z którego zbudowana jest soczewka, jest uwalniana. Powoduje to nawilżenie powierzchni oka i soczewki kontaktowej – tłumaczy Sylwia Kropacz-Sobkowiak.
Specjalistka podkreśla jednak, że nawet najnowocześniejsze technologie nie zapobiegną powikłaniom związanym z nieprawidłowym użytkowaniem soczewek oraz niewłaściwym ich dopasowaniem.
– Jeżeli to jest soczewka miesięczna, to nosimy ją miesiąc i ani dnia dłużej. Jeżeli jest jednodniowa, to jeden dzień i wyrzucamy. Soczewki należy czyścić, przede wszystkim mechanicznie. Nawet, jeżeli na płynie jest napisane „bez pocierania”, to my i tak powinniśmy je pocierać i tę czynność należy wykonywać codziennie wieczorem. Ważne jest też to, by nie spać w soczewkach, które nie są do tego przeznaczone – przestrzega Sylwia Kropacz-Sobkowiak.
Rozmiar soczewek powinien być dopasowany przez specjalistę. Zbyt ciasne soczewki kontaktowe uniemożliwiają przepływ filmu łzowego i wypłukiwanie zanieczyszczeń, z kolei zbyt luźne mogą podrażniać brzegi powiek oraz pogorszyć jakość widzenia.
Czytaj także
- 2023-08-29: Sylwia Gliwa: Nie mam wybitnego szczęścia w castingach do filmu. Mój talent bardziej doceniają reżyserzy teatralni
- 2023-08-16: Sylwia Gliwa: Lubię spędzać wakacje w Polsce. W tym roku plaża w Juracie była niemal pusta, niedocenione są również Kaszuby
- 2023-09-04: Sylwia Gliwa: W ogóle nie przywiązuję wagi do urodzin. Tak naprawdę jest to dla mnie kolejny dzień w kalendarzu
- 2023-09-12: Sylwia Gliwa: Do gry w tenisa skłonił mnie w młodości pewien piękny brunet z rakietą. Długie lata nie grałam, a 10 lat temu wróciłam na kort
- 2023-09-22: Sylwia Gliwa: Kocham kino, szczególnie filmy dokumentalne. A telewizję oglądam maksymalnie raz w miesiącu
- 2023-06-06: Polacy pracują nad soczewkami, które rozwiążą problem starczowzroczności. Ich rozwiązanie ma zapewnić ostre widzenie z każdej odległości
- 2023-04-21: Sylwia Gliwa: Moja bohaterka z „Na Wspólnej” nie zachowuje się jak normalny człowiek. Jako aktorka zawsze miałam łatwość grania diametralnie różnych stanów emocjonalnych
- 2023-02-16: Sylwia Gliwa: Rozpoczęłam próby do nowego spektaklu. Wierzę, że będzie to moja najlepsza rola teatralna
- 2023-03-15: Sylwia Gliwa: Pierwszego dnia na planie „Na Wspólnej” strasznie mi się chciało spać. Przez całą noc z nerwów nie spałam
- 2022-09-20: Kamizelka ochronna zadziała jak poduszka powietrzna. Uchroni pracowników budów przed groźnymi upadkami
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii
Jedynka Newserii
Media
Katarzyna Dowbor: Kiedy odchodziłam z TVP, to była to taka rodzinna telewizja. Teraz to już jest porządna fabryka, ale ja się szybko przestawiłam
Prezenterka nie ukrywa, że telefon z propozycją prowadzenia „Pytania na śniadanie” bardzo ją ucieszył, bo ma do tego programu duży sentyment i zna go od podszewki. Pamięta, jak powstawał, jak wyglądały pierwsze wydania, miała też przyjemność być już jego gospodynią razem z Jolantą Fajkowską. Teraz więc z przyjemnością ponownie zasiadła na kanapie w studiu TVP i jak zaznacza, bardzo brakowało jej formatu realizowanego na żywo, który jest dla prowadzących prawdziwym sprawdzianem i wyzwaniem, zwłaszcza gdy trwa cztery godziny. Katarzyna Dowbor chwali organizację pracy w redakcji, bo z doświadczenia wie, że ze zgranym zespołem można tworzyć nawet najbardziej wymagające projekty.
Zdrowie
Tomasz Ciachorowski: Publiczna służba zdrowia wymaga reform. Kiedy chciałem zapisać się do gastrologa, to okazało się, że na wizytę muszę czekać pół roku
Zdaniem aktora publiczna służba zdrowia w wielu kwestiach rzuca pacjentom kłody pod nogi. Aby bowiem zadbać o swoje zdrowie, korzystając z usług lekarzy mających podpisane umowy z NFZ, trzeba mieć dużo czasu i cierpliwości. Jego samego najbardziej męczą kolejki do rejestracji i długi czas oczekiwania na wizyty u specjalistów. Tomasz Ciachorowski zaznacza, że kiedy koniecznie musiał się skonsultować z gastrologiem, to okazało się, że taka możliwość jest dopiero za pół roku.
Handel
Rynek zastępników mięsa jest pełen wysoko przetworzonych produktów. Wkrótce mogą one zniknąć ze sklepowych półek
Wysoko przetworzone produkty pochodzenia roślinnego, które są substytutem tych pochodzenia zwierzęcego, zaczną znikać z rynku. Zrobią w ten sposób na sklepowych półkach miejsce dla produktów 2.0, które nie będą tak mocno przetworzone, a do tego będą się cechowały dużo lepszymi walorami odżywczymi i smakowymi. To szansa również dla polskich firm spożywczych, które już dziś stawiają na innowacyjność.