Newsy

Rak piersi wciąż wykrywany w Polsce zbyt późno. Życie uratować może samobadanie piersi

2013-11-06  |  06:10
Mówi:Izabela Sakutova
Funkcja:współorganizatorka akcji Dotykam - Wygrywam
  • MP4
  • Co roku z powodu raka piersi umiera ponad 5 tys. Polek. Ta liczba mogłaby być dużo mniejsza, gdyby kobiety badały się regularnie. Samobadanie piersi jest jednym z najważniejszych elementów w procesie wczesnego wykrywania raka i w konsekwencji zwiększa szanse na jego wyleczenie.

    Badanie piersi powinno wykonywać się raz na miesiąc, najlepiej w trzecim lub czwartym dniu po miesiączce.

    – W czasie cyklu miesięcznego struktura piersi się zmienia, robi się bardziej gruczołowa, piersi są również bardziej wyczulone. Najlepiej przeprowadzać badanie regularnie raz na miesiąc w określonym dniu. Według lekarzy to najlepsze rozwiązanie, bo wtedy możemy zauważyć ewentualne zmiany – mówi agencji informacyjnej Newseria Lifestyle współorganizatorka akcji „Dotykam – Wygrywam” Izabela Sakutova z firmy So Chic, dystrybutora marek Panache.

    Rak piersi co roku diagnozowany jest u 12 tysięcy Polek. Blisko połowa z nich umiera, bo choroba jest wykrywana zbyt późno. Tymczasem najważniejsze są dobre nawyki związane z działaniami profilaktycznymi – noszenie odpowiednio dopasowanej bielizny oraz regularne badania.

    – Jest kilka metod samobadania piersi i każda z nich jest dobra. Chcemy namówić kobiety, żeby wykonywały samobadanie pod prysznicem, bo płyn do kąpieli i woda sprawiają, że możemy łatwo przesuwać palce i płynnie przechodzić z jednego odcinka piersi do drugiego – tłumaczy Izabela Sakutova.

    W pierwszym etapie badania należy uważnie obejrzeć piersi w lustrze i sprawdzić, czy nie pojawiły się zmiany w ich kształcie, wielkości i kolorze oraz czy z gruczołu nie wycieka wydzielina. Kolejnym etapem jest szczegółowe badanie każdej z piersi. Specjaliści doradzają, by pierś mocno uciskać dłonią, nie pomijając żadnego fragmentu gruczołu. Ruchy muszą być płynne i spokojne. Należy też sprawdzić, czy węzły chłonne nie są powiększone. Jeżeli zaobserwujemy niepokojące zmiany, trzeba pilnie skonsultować się z lekarzem.

    Czytaj także

    Kalendarium

    Więcej ważnych informacji

    Jedynka Newserii

    Jedynka Newserii

    Moda

    Klaudia Zioberczyk: Doszłam już do takiego momentu, że jak wchodzę do sklepu, to mówię: wcale tego nie potrzebuję. Teraz stawiam na jakość, a nie na ilość

    Modelka zdaje sobie sprawę z tego, że trzeba być bardzo ostrożnym, by nie dać się nabrać na różne sztuczki marketingowe, nie ulegać czarowi wyprzedaży i promocji, a zamiast tego kompletować swoją garderobę z ponadczasowych zestawów, które będzie można wykorzystać na różne okazje. Klaudia Zioberczyk uważa, że greenwashing, czyli wywoływanie u konsumentów poszukujących towarów eko mylnego wrażenia, że oferowany produkt taki właśnie jest, to nieuczciwa praktyka. Temu zjawisku postanowiła więc dokładnie się przyjrzeć w swojej pracy magisterskiej.

    Konsument

    Możliwość zakupu online może zachęcić kolejne grupy Polaków do ubezpieczeń zdrowotnych. Dziś korzysta z nich już prawie 5,5 mln osób

    Polska jest jednym z liderów Europy w obszarze cyfryzacji sektora usług medycznych. Świadczą o tym m.in. popularność elektronicznych narzędzi zapewniających dostęp do danych zdrowotnych, e-recept czy wirtualna diagnostyka. Polacy są też otwarci na innowacje w zakresie ubezpieczeń zdrowotnych, z których korzysta już blisko 5,5 mln osób. Za pomocą nowej cyfrowej platformy Medicover chce zachęcić klientów do samodzielnej konfiguracji i zakupu polis online.

    Żywienie

    Wiktor Dyduła: Praca w charakterze kelnera jest bardzo ciężka fizycznie i psychicznie. Dlatego trzeba dawać napiwki, bo nawet 5 zł może zrobić komuś dzień

    Zanim usłyszała o nim cała Polska, Wiktor Dyduła zarabiał między innymi jako animator zabaw dla dzieci, kelner i uliczny grajek. Każde zajęcie miało swoje plusy i minusy, ale jego najbardziej cieszyło to, że dzięki nim może poznawać ciekawych ludzi. Wokalista podkreśla, że ma duży szacunek do pieniądza i prawie zawsze daje też napiwki, bo wie, że to najlepsza forma docenienia pracy tych, którzy nas obsługują w kawiarni czy restauracji.