Newsy

Regularne spożywanie posiłków zapobiega nadwadze oraz chorobom takim jak cukrzyca i miażdżyca

2014-10-15  |  06:40

Regularność spożywania posiłków to istotny, lecz często lekceważony element zdrowego stylu odżywiania. Posiłki powinny być jedzone o stałych porach, a przerwy między nimi nie powinny przekraczać trzech godzin. Dzięki temu zapobiega się nie tylko otyłości, lecz także wielu chorobom, np. miażdżycy i cukrzycy. Eksperci przestrzegają przed tym, by nie jeść posiłków w trakcie innych, absorbujących czynności, jak oglądanie telewizji lub czytanie książki. 

W ciągu doby człowiek powinien zjeść minimum pięć niedużych posiłków. Dla zachowania zdrowia i smukłej sylwetki ważne jest nie tylko to, co składa się na każdy posiłek, lecz także regularność i sposób jego spożywania. Posiłki powinno się jeść o stałych porach w odstępach nie większych niż trzy godziny. Ta regularność utrzymuje stałe tempo metabolizmu i zapobiega odkładaniu się tkanki tłuszczowej. Zbyt długie przerwy między posiłkami mogą prowadzić nie tylko do nadwagi, lecz także do licznych chorób, np. miażdżycy i cukrzycy.

Higiena i regularność jedzenia to jest fakt, o którym bardzo często zapominamy. A zwłaszcza osoby pracujące, które pochłonięte codziennym chaosem i pośpiechem zapominają o tym, że należy się odżywiać regularnie, że należy jednak znaleźć czas na posiłek, znaleźć chwilę oddechu po to, żeby ten posiłek nie był spożywany nad komputerem, nad książką, przy telewizorze, ale w sposób, który pozwoli nie tylko na pewną kulturę i celebrację tego jedzenia, lecz także pozwoli nam dzięki temu zdrowiej się odżywiać – mówi Marta Marczuk, ekspertka platformy Zdrowyapetyt.pl, w rozmowie z agencją informacyjną Newseria Lifestyle.

Godziny spożywania posiłku to indywidualna kwestia. Należy je dobrać do trybu życia, preferencji żywieniowej, aktywności fizycznej, a nawet wagi ciała. Warto skorzystać z aplikacji internetowych, które na podstawie takich parametrów, jak: płeć, waga ciała, rodzaj aktywności uprawianej fizycznej i wiek, wyznaczą godzinę pierwszego posiłku. Aplikacja ta będzie też codziennie przypominała o zbliżającej się porze jedzenia. Jest to dobre rozwiązanie, zwłaszcza dla osób prowadzących aktywny, nieregularny tryb życia, którym zdarza się zapominać o posiłkach.

Wiadomo, że każdego dnia ludzie, zwłaszcza osoby pracujące, są narażeni na olbrzymi stres. Ale musimy bardzo uważać, ponieważ stres może zmylić nasz organizm i czasami nam się wydaje, że jesteśmy głodni, wtedy jemy na siłę, lub też na odwrót. Czasami, kiedy ten stres jest bardzo silny, kiedy tych nerwów jest dużo, nasz żołądek zaciska się i wtedy praktycznie w ogóle nie czujemy głodu. To jest bardzo niebezpieczny moment, dlatego należy jednak się zmotywować i pamiętać o regularności posiłków – mówi Marta Marczuk.

Zmuszenie się do jedzenia w takiej sytuacji pomoże uniknąć spożycia zbyt dużej ilości jedzenia pod koniec dnia, gdy ustąpią objawy stresu. Eksperci radzą też, by celebrować posiłki, czyli jeść wolno i w skupieniu. Nie powinno się podjadać, np. podczas czytania książki, bowiem trudno wtedy kontrolować ilość spożywanego jedzenia.

Powinniśmy unikać jedzenia z bodźcami, czyli kiedy na przykład oglądamy telewizję, jesteśmy w kinie, czytamy książkę albo pracujemy, bo wtedy nie kontrolujemy tego, jak jemy i ile jemy, i de facto jemy w tym momencie za dużo. Wydaje nam się, że jesteśmy cały czas głodni, a tymczasem nasz organizm jest tak pochłonięty czynnością, którą w tej chwili robi, że ten bodziec o tym, że nasz żołądek jest już pełen, dotrze do nas zdecydowanie za późno, podczas gdy powinien dotrzeć wcześniej – mówi Marta Marczuk.

Rodzicom często zdarza się dawać dzieciom posiłki, gdy oglądają one telewizję. Pochłonięte bajką nie grymaszą bowiem nad jedzeniem i nie zwracają uwagi na to, z czego składa się posiłek. Zdaniem ekspertów w ten sposób rodzice pozbawiają dziecko szansy na poznanie możliwości swojego organizmu i określenie tego, ile jest ono w stanie zjeść. Wyrabiają także niezdrowy nawyk ciągłego podjadania podczas oglądania telewizji, który w przyszłości może skutkować nadwagą.

 

Czytaj także

Kalendarium

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Farmacja

Antybiotykooporność coraz poważniejszym problemem. Wyizolowane ze śliny peptydy mogą się sprawdzić w walce z bakteriami wielolekoopornymi

Poszukiwanie alternatyw dla antybiotykoterapii nabiera coraz większego tempa. Duże nadzieje, zwłaszcza w kontekście szczepów wielolekoopornych, naukowcy wiążą z bakteriocynami i bakteriofagami. Badacz z Uniwersytetu Wrocławskiego prowadzi prace nad bakteriocyną, będącą peptydem izolowanym z ludzkiej śliny. Za swoje badania otrzymał Złoty Medal Chemii. Tymczasem problem antybiotykooporności może wynikać w dużej mierze z niewiedzy. Z Eurobarometru wynika, że tylko połowa Europejczyków zdaje sobie sprawę, że antybiotyki nie są skuteczne w walce z wirusami.