Mówi: | Iwonna Niegowska |
Funkcja: | specjalista żywienia |
Firma: | Unilever Polska |
Specjaliści do spraw żywienia alarmują: trzeba dbać nie tylko o odpowiednie proporcje tłuszczów w diecie, lecz także o ich rodzaj
Tłuszcze są równie ważne dla organizmu człowieka jak witaminy czy minerały. Dostarczają dużo energii, są niezbędne w utrzymywaniu odpowiedniej temperatury ciała i są głównym źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych. Według zasad zdrowego żywienia całkowity udział tłuszczu w diecie powinien stanowić od 25-30 proc. ogólnej liczby spożywanych kalorii.
– Tłuszcz tłuszczowi nie jest równy. Trzeba wybierać te produkty, które są źródłem dobrych tłuszczów, czyli oleje i wszelkie produkty zrobione z oleju, tłuste ryby, orzechy czy awokado. Natomiast powinniśmy ograniczać złe tłuszcze, bo one niekorzystnie wpływają na poziom cholesterolu. Ich źródłem są przeważnie produkty pochodzenia zwierzęcego, czyli tłuste mięso, tłuste wędliny i tłusty nabiał – mówi agencji informacyjnej Newseria Lifestyle Iwonna Niegowska, specjalista żywienia Unilever Polska.
Tłuszcze stanowią najbardziej kaloryczny składnik odżywczy: 1 g tłuszczu to 9 kcal, dlatego ich spożycie wymaga szczególnej kontroli.
– Tłuszcz jest bardzo ważnym składnikiem diety, bo nawet 30 proc. z tego wszystkiego, co jemy w ciągu dnia, powinno pochodzić właśnie z tłuszczów. Oczywiście w każdej dobrze zbilansowanej diecie jest miejsce na każdy produkt, tylko wszystko zależy od tego, jak często i w jakich ilościach go spożywamy oraz od tego, w jakim jesteśmy stanie fizjologicznym. Jeżeli mamy problem z cholesterolem, to musimy uważać na te produkty, które podwyższają jego poziom – tłumaczy Iwonna Niegowska.
Osoby, które na co dzień powinny ograniczać spożywanie wysokokalorycznych produktów, borykają się z dylematem, co jest lepsze dla ich zdrowia – masło czy margaryna. Dietetycy przyznają, że na to pytanie nie ma jednoznacznej odpowiedzi.
– Margaryna dziedziczy wszystkie dobre składniki z olejów, czyli na przykład kwasy omega-3 i omega-6. To są niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, których nasz organizm sam nie potrafi wytwarzać. Nie znajdziemy ich jednak w maśle, a jeśli znajdziemy, to w bardzo niewielkich ilościach, ale wielką zaletą masła jest jego fantastyczny smak, niestety, jest ono bogate w nasycone kwasy tłuszczowe, czyli właśnie te, które powinniśmy ograniczać – wyjaśnia Iwonna Niegowska.
Jest też kompromis dla tych, którzy nie mogą obyć się bez dobrego smaku masła, a chcieliby zwiększyć spożycie niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych. To są tzw. produkty miks.
– Zachęcam do czytania etykiet i zwracania uwagi na wykorzystywane składniki i ilości zarówno tych dobrych tłuszczów, jak i tych złych, nienasyconych, które powinniśmy ograniczać. Taka informacja jest na każdym opakowaniu – dodaje Iwonna Niegowska.
Czytaj także
- 2025-03-18: Sylwia Bomba: W liceum nikt nie miał odwagi prosto w oczy nazwać mnie grubasem. Ale jak szłam korytarzem, to czułam śmiechy za moimi plecami
- 2025-03-10: Sylwia Bomba: Przez 10 lat odchudzałam się bezskutecznie. Potrafiłam codziennie biegać 15 km albo w ogóle nie jeść
- 2025-03-05: Nawet 35 proc. Polaków może się zmagać z insulinoopornością. Sygnałami alarmowymi są nagły wzrost wagi ciała, senność i napady głodu
- 2024-12-16: Na przewlekłą chorobę nerek cierpi w Polsce 4,5 mln osób. Pacjenci apelują o szerszy dostęp do leczenia, które opóźnia dializy
- 2024-11-20: Bezpieczeństwo żywnościowe 10 mld ludzi wymaga zmian w rolnictwie. Za tym pójdą też zmiany w diecie
- 2025-01-22: Będzie ubywać mięsa na stołach Polaków. Eksperci radzą ograniczyć spożycie nawet o dwie trzecie
- 2025-03-17: Naukowcy opracowali czynniki wpływające na długowieczność. Decyduje o niej nie tylko dieta i tryb życia, ale też relacje z rodziną
- 2025-03-07: Prawidłowe odżywianie ma największy wpływ na zdrowie i długość życia. Niewiele osób stosuje odpowiednią dietę
- 2024-11-26: Biologicznie życie człowieka może trwać 120–150 lat. Niezbędna jest jednak praca nad własnym zdrowiem
- 2024-08-20: Upały wyzwaniem w transporcie żywności. W zwykłych samochodach dostawczych może być nawet 50°C [DEPESZA]
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Nie żyje Jadwiga Jankowska-Cieślak

Jadwiga Jankowska-Cieślak: Zwykle Złota Palma otwiera ścieżkę do kariery, a mi zamknęła. W Polsce trwał wtedy stan wojenny i musiałam szybko wracać do kraju
Gwiazdy

Wiktor Dyduła: W domu rodzinnym zawsze podtrzymywaliśmy tradycję śmigusa-dyngusa. Teraz widzę, że w miastach już zanika ten zwyczaj
Zdaniem wokalisty śmigus-dyngus może dostarczyć sporo radości, ale też być powodem kłótni, chociażby w momencie, kiedy nie wszyscy godzą się na taką zabawę. Nie ukrywa też, że w dzieciństwie najbardziej czekał właśnie na lany poniedziałek i bitwę na wiadra. Zauważa jednak, że z roku na rok ta tradycja powoli zanika, a za oblanie wodą osób, które sobie tego nie życzą, można nawet dostać mandat.
Handel
Konsumpcja jaj w Polsce rośnie. Przy zakupie Polacy zwracają uwagę na to, z jakiego chowu pochodzą

Zarówno spożycie, jak i produkcja jaj w Polsce notują wzrosty. Znacząca większość konsumentów przy zakupie jajek zwraca uwagę na to, czy pochodzą one z chowu klatkowego. Polska jest jednym z liderów w produkcji i eksporcie jajek w UE, ale ma też wśród nich największy udział kur w chowie klatkowym. Oczekiwania konsumentów przyczyniają się powoli do zmiany tych statystyk.
Infrastruktura
Mazowsze ze specjalną ofertą na Wielkanoc i majówkę. Rośnie zainteresowanie podróżami po regionie

Okres wielkanocny i majówkowy, które w tym roku wypadają bardzo blisko siebie, to czas wzmożonego ruchu turystycznego na Mazowszu. Region, który w ubiegłym roku odwiedziła rekordowa liczba turystów, przyciąga m.in. bogactwem kulturowym, różnorodną ofertą atrakcji i nadwiślańskimi krajobrazami. W okresie Wielkiej Nocy w wielu miejscach odbywają się wydarzenia, które mają przybliżyć świąteczne tradycje pielęgnowane od pokoleń.