Mówi: | Anna Guzik, aktorka i mama Ewa Wróblewska, ekspert BoboVita |
Złe nawyki żywieniowe wykształcone u niemowląt bardzo trudno zmienić. Szczególnie ważny jest więc odpowiedni dobór produktów w początkowym okresie życia
Zgodnie z zaleceniami Światowej Organizacji Zdrowia przez pierwsze 6 miesięcy życia dziecka mama powinna karmić je wyłącznie piersią. Nie wcześniej niż przed ukończeniem 17. tygodnia życia i nie później niż w 26. tygodniu życia można rozpocząć zapoznawanie dziecka z pierwszymi nowymi smakami, podawanymi w niewielkich ilościach. Następnie, po 6. miesiącu życia, przychodzi czas na posiłki uzupełniające w odpowiednio zwiększonych porcjach. Wtedy pokarm mamy wciąż stanowi podstawę diety, jednak nie jest już w stanie zaspokoić wszystkich potrzeb rozwijającego się organizmu, dlatego wprowadzenie żywności uzupełniającej na tym etapie jest już konieczne.
Zdaniem specjalistów ds. żywienia preferencje żywieniowe dzieci zależą zarówno od indywidualnego odbioru bodźców smakowych i zapachowych, jak i od czynników genetycznych oraz środowiskowych. Na te ostatnie szczególny wpływ mają rodzice, m.in. przez proponowanie swoim dzieciom rozmaitych smaków już od początku przygody z rozszerzaniem diety.
– 1000 pierwszych dni życia dziecka to istotny czas dla kształtowania jego prawidłowych nawyków żywieniowych. To wtedy rodzice decydują, co dziecku zostanie podane, a dziecko zdecyduje, czy posiłek zje i ile zje. Rodzice mają wpływ na wybór diety niemowląt, dlatego też budowanie jej w oparciu o różnorodność jest na tym etapie niezwykle istotne – mówi agencji Newseria Lifestyle Ewa Wróblewska, ekspert BoboVita.
Największą otwartość na nowe doznania smakowe wykazują niemowlęta od 4. do 7. miesiąca życia. Aby jak najlepiej wykorzystać ten szczególny czas i sprawić, by w przyszłości dzieci z chęcią sięgały po zdrowe jedzenie, żywienie najmłodszych powinno być przemyślane. By wykształcić prawidłowe nawyki żywieniowe u najmłodszych, powinno się im serwować właściwie skomponowane posiłki. Nowe produkty do diety malucha należy wprowadzać stopniowo – zacząć od mniej słodkich warzyw, a dopiero później podawać owoce.
– Do diety należy wprowadzić żywność bezpieczną i odpowiednio skomponowaną. Należy rozpocząć od warzyw, oczywiście unikać wprowadzania cukru i soli, ale również bardzo istotnym elementem jest różnorodne komponowanie jadłospisu dziecka – mówi Ewa Wróblewska.
Nawyki żywieniowe wykształcone we wczesnym dzieciństwie mają największą szansę na utrwalenie w późniejszym okresie życia – badania pokazują, że 50–60 proc. preferencji wykształconych w wieku 2–3 lat może zachować się nawet do 17–22 roku życia. Właśnie dlatego wysoka jakość i zróżnicowanie posiłków podawanych niemowlętom i małym dzieciom są tak istotne. Dobrze wie o tym aktorka i mama Anna Guzik.
– Trzeba naprawdę bardzo dobrze przemyśleć to, w jaki sposób od początku chcemy kształtować prawidłowe nawyki żywieniowe u naszych dzieci, bo potem bardzo trudno jest zmienić złe preferencje i zmusić pociechę do jedzenia zdrowych posiłków. Lepiej więc zrobić to z głową, żeby dziecko samo je pokochało. Właściwie to jest taki posag, który dajemy dziecku na całe życie – mówi Anna Guzik.
Produkty dla niemowląt i małych dzieci powinny być dopasowane do ich zmieniających się potrzeb i etapu rozwoju, dlatego na ich opakowaniach znajduje się wskazanie wiekowe (np. po 6., 9. czy 12. miesiącu życia). Żywność dla najmłodszych powinna być także bezpieczna – z tego względu normy dotyczące pozostałości zanieczyszczeń w żywności przeznaczonej dla tej wyjątkowej grupy konsumentów są znacznie bardziej restrykcyjne niż w przypadku żywności dla dorosłych.
Ważne informacje: zaleca się kontynuację karmienia piersią podczas wprowadzenia pokarmów uzupełniających. Karmienie piersią powinno trwać tak długo, jak jest to pożądane przez matkę i dziecko. Karmienie piersią jest najlepsze dla dziecka.
Czytaj także
- 2025-06-17: Zagrożenie krztuścem pozostaje najwyższe od ponad trzech dekad. Odporność utrzymuje się do 10 lat po szczepieniu
- 2025-06-05: Już pięciolatki interesują się pieniędzmi. Wakacje to dobry moment na edukację finansową
- 2025-06-06: Otyłość i niedożywienie u seniorów często idą w parze. Źródłem problemu często tańsza, wysokoprzetworzona żywność
- 2025-05-27: Doda: Udało mi się całkowicie zwalczyć przyczynę Hashimoto, a nie tylko skutki tej choroby. Nadal będę się dzielić moimi doświadczeniami i nie dam się zastraszyć
- 2025-04-08: Alkohol najbardziej rozpowszechnioną substancją psychoaktywną u młodzieży. Coraz większa popularność e-papierosów
- 2025-03-27: Powstanie europejska strategia dotycząca zdrowia psychicznego młodych. Kraje łączą siły, by chronić ich przed cyberzagrożeniami
- 2025-03-25: Brakuje kompleksowej strategii dotyczącej uzależnień dzieci i młodzieży. Problemem nie tylko alkohol i nikotyna
- 2025-04-02: Zapobieganie cyberuzależnieniom wśród dzieci wymaga dużego zaangażowania rodziców. Zakazy nie są wystarczające
- 2025-04-25: Eliza Gwiazda: Bez chemii naprawdę można wysprzątać mieszkanie na błysk. Wiele rzeczy da się doczyścić na przykład sodą
- 2025-03-21: KE chce uznawania rodzicielstwa we wszystkich krajach. Europosłanka PiS nazywa to de facto legalizacją surogacji
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Farmacja

Zagrożenie krztuścem pozostaje najwyższe od ponad trzech dekad. Odporność utrzymuje się do 10 lat po szczepieniu
W ubiegłym roku na krztusiec zachorowało ponad 32 tys. osób. To ok. 35 razy więcej niż rok wcześniej. Ostatnie tygodnie przynoszą wyhamowanie tendencji wzrostowej, ale Główny Inspektor Sanitarny przestrzega przed tą groźną chorobą i wskazuje na konieczność szczepień u dzieci już w okresie niemowlęcym i szczepień przypominających u dorosłych. Dużą rolę w promowaniu tej jedynej formy profilaktyki odgrywają pielęgniarki, które nie tylko informują o korzyściach ze szczepień, ale też mogą do nich kwalifikować.
Bankowość
Zdaniem 80 proc. Polaków ceny nieruchomości są wysokie lub bardzo wysokie. Mimo to i tak wolimy posiadać na własność, niż wynajmować

Tylko 26 proc. Polaków uważa, że mamy obecnie dobry moment na zakup nieruchomości. Dla ośmiu na 10 ankietowanych ceny nieruchomości są obecnie wysokie lub bardzo wysokie. 65 proc. ocenia też, że niewiele osób z ich otoczenia może sobie teraz pozwolić na zakup mieszkania lub domu – wynika z badania „To my. Polacy o nieruchomościach” portalu ogłoszeniowego Nieruchomosci-online.pl.
Konsument
Prawie 2/3 Polaków uważa się za osoby przedsiębiorcze. Kojarzy im się to z pracowitością i zaradnością

64 proc. Polaków uważa się za osoby przedsiębiorcze, a 78 proc. sądzi, że ludzie w naszym kraju są przedsiębiorczy – wynika z badania przeprowadzonego na zlecenie ING Banku Śląskiego. Na przestrzeni 30 lat postrzeganie przedsiębiorcy znacząco się zmieniło – od prywaciarza w latach 80. do startupowca i innowatora obecnie. Przedsiębiorczość dla dużej grupy badanych oznacza pracowitość i zaradność, jednak – co ciekawe – każde pokolenie ma inne skojarzenia z pojęciem „przedsiębiorca”.