Newsy

2-tygodniowa dieta detoksykująca pozwala oczyścić organizm ze szkodliwych składników przemiany materii. Dietetycy zalecają ją wczesną wiosną

2015-03-12  |  06:20

Dietetycy zalecają, aby dieta oczyszczająca nie była zbyt restrykcyjna, bo nie chodzi o to, żeby wyniszczyć organizm, lecz o to, by pobudzić go do metabolizmu i usunąć toksyny. Detoksykacja zazwyczaj trwa dwa tygodnie. W tym czasie warto postawić na produkty o dużej zawartości błonnika, świeże surówki i soki. Trzeba też pić dużo wody mineralnej, na przykład z dodatkiem cytryny.

W okresie wiosennym szczególnym zainteresowaniem cieszą się diety oczyszczające, które łączą w sobie elementy pozwalające uzyskać smukłą sylwetkę, świetlistą cerę i przygotować się na wakacje – mówi agencji informacyjnej Newseria Lifestyle Aleksandra Osłów, dietetyk Studia Sante.

Dietetycy tłumaczą, że oczyszczenie organizmu z toksyn nie tylko pozwala uzyskać spektakularny efekt odchudzania, lecz także znacznie poprawia samopoczucie. Dzięki niemu zniknie zimowa depresja, a pojawią się siły witalne i chęć do życia. Wszystko trzeba zacząć od zmiany sposobu odżywiania – tłuste i wysokokaloryczne produkty zastąpić takimi, które zawierają składniki odżywcze i poprawiają trawienie.

– Dobrze zbilansowana dieta oczyszczająca powinna zwierać owoce i warzywa ( co najmniej 5 porcji dziennie), odpowiednią ilość płynów (od 1,5 do 2 litrów), musi być także bogata w błonnik. Dodatkowo proces detoksykacji wspomoże picie herbatek ziołowych o działaniu pobudzającym wydalanie moczu. Mogłabym tu zalecić miętę, lukrecję i kolendrę – tłumaczy Aleksandra Osłów.

Posiłki najlepiej przygotowywać samemu ze świeżych, nieprzetworzonych produktów. W tym czasie w osiedlowych warzywniakach pojawia się też coraz więcej nowalijek.

Podstawą diety są surówki i świeżo wyciskane soki. Jest to niezmiernie istotne z tego względu, że warzywa i owoce zawierają enzymy roślinne, które pomagają naszym komórkom pozbywać się zdegenerowanych struktur i metabolitów, oczyszczając płyny międzykomórkowe. Jeśli nie dostarczymy odpowiedniej ilości enzymów, to może się okazać, że nasze trawienie zostanie mocno upośledzone – wyjaśnia Aleksandra Osłów.

Dieta oczyszczająca zazwyczaj trwa około dwóch tygodni. Jeśli nie mamy aż tyle czasu, to warto przynajmniej zastosować ją przez 3 dni – przedłużony weekend spełni swoje zadanie w podstawowym wymiarze.

Nie powinniśmy zbyt restrykcyjnie oczyszczać swojego organizmu ze względu na to, że potrzebuje on też związków budulcowych. Odpowiednio zbilansowana dieta powinna zawierać również zdrowe nienasycone kwasy tłuszczowe i białka. Dodatkowym uzupełnieniem, pozwalającym osiągnąć szybkie rezultaty, jest błonnik, tzw. włókno pokarmowe. Pięknie wymiata on wszelkie zanieczyszczenia z naszych jelit, dbając o to, by nasz brzuch stał się płaski – mówi Aleksandra Osłów.

Dietetycy podkreślają, że niezwykle bogatym źródłem błonnika jest łuska gryczana – produkt od niedawna dostępny na naszym rynku, i otręby.

Otręby owsiane dodatkowo zawierają beta-glukany. Są to substancje odpowiedzialne za odporność naszego organizmu. Beta-glukan jest frakcją błonnika rozpuszczalną w wodzie i ma zdolność absorbowania wszelkich toksyn, włącznie z metalami ciężkimi. Ma zdolność wiązania cholesterolu i usuwania go z naszego organizmu. W związku z tym przyczynia się również do obniżenia poziomu cholesterolu we krwi i poprawienia jej parametrów – dodaje Aleksandra Osłów.

Uzupełnieniem diety detoksykującej jest aktywność fizyczna. W tym czasie można pozwolić sobie na rower, jogging czy nordic walking.

Czytaj także

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Muzyka

Mika Urbaniak: Dążę do tego, by żyć w autentyczności. Stawiam więc granice w relacjach z innymi

Wokalistka podkreśla, że życie w zgodzie z własnym wnętrzem wymaga nie tylko autorefleksji, ale także odważnego wyrażania siebie i dbania o własne potrzeby. Taki sposób funkcjonowania pomaga utrzymać komfort emocjonalny, pozwala maksymalnie wykorzystać drzemiący w nas potencjał i jest fundamentem szczęśliwego życia. Mika Urbaniak zwraca też uwagę na konieczność wyznaczania granic w relacjach z innymi i budowanie zdrowych relacji.

Ochrona środowiska

Mężczyźni generują dużo wyższy ślad węglowy z transportu i konsumpcji niż kobiety. Główne powody to spożycie czerwonego mięsa i jazda samochodem

Ślad węglowy generowany przez kobiety, liczony na podstawie diety i wykorzystania środków transportu, jest o jedną czwartą niższy w porównaniu do mężczyzn – donoszą francuscy i brytyjscy naukowcy na podstawie badań przeprowadzonych we Francji. Nawet po skorygowaniu wyników, na przykład o różnice płciowe w zapotrzebowaniu na kalorie, luka pozostaje bardzo duża. Tym, co w większości odpowiada za te różnice, są czerwone mięso i samochody – oba wysokoemisyjne i oba powiązane ze stereotypowym wizerunkiem mężczyzny.

Gwiazdy

Marcelina Zawadzka: Kiedyś sama decydowałam o swoim życiu i nie byłam od nikogo zależna. Teraz już przy opiece nad synkiem jestem zdana na pomoc innych

Prezenterka przyznaje, że bycie mamą to ciągłe wykraczanie poza swoją strefę komfortu, bo od momentu narodzin dziecka jest się całkowicie odpowiedzialnym za tę małą istotę i trzeba ustawić wszystko pod jej potrzeby. Każdego dnia macierzyństwo uczy ją pokory i pokazuje, że nie na wszystko ma wpływ i nie wszystkiemu jest w stanie zapobiec. Często nie pozostaje nic innego, jak przyjąć trudne doświadczenia i wyciągnąć z nich odpowiednią lekcję. Marcelina Zawadzka zdradza, że jej dziewięciomiesięczny syn już stawia pierwsze kroki i jest niezwykle ciekawy świata. Czasami towarzyszy jej także w pracy.