Newsy

Błonnik w owocach i warzywach zwiększa uczucie sytości i wspomaga odchudzanie

2014-08-27  |  06:20

Ze względu na wysoką zawartość wody oraz znikomą zawartość tłuszczu większość owoców i warzyw charakteryzuje się niską gęstością kaloryczną. Ponadto błonnik znajdujący się w tych pokarmach zapewnia uczucie sytości oraz stymuluje pracę jelit, dzięki czemu dodatkowo wspomaga proces odchudzania.

Kontrola masy ciała nie jest jednak jedynym wskazaniem do zwiększenia spożycia owoców i warzyw. Według Światowej Organizacji Zdrowia dieta bogata w te pokarmowy zmniejsza ryzyko nie tylko otyłości, lecz także nowotworów przewodu pokarmowego, choroby niedokrwiennej serca oraz udaru. Najnowszy raport Organizacji Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa zaleca spożywanie co najmniej 400 gramów owoców i warzyw dziennie w ramach profilaktyki otyłości.

Dieta bogata w owoce dostarcza dużą ilość antyoksydantów, które walczą w naszym organizmie z wolnymi rodnikami, ma działanie oczyszczające oraz zapewnia odpowiednie nawodnienie, ponieważ większość owoców w swoim składzie zawiera przede wszystkim wodę – mówi agencji informacyjnej Newseria Lifestyle Agnieszka Piskała, specjalista ds. żywienia z firmy Nestlé Polska.

Ze względu na wysoką zawartość wody i błonnika oraz znikomą zawartość tłuszczu większość owoców (nie licząc awokado) charakteryzuje się niską gęstością kaloryczną, czyli niewielką liczbą kalorii na jednostkę masy. Przykładowo 100 gr jagód zawiera 45 kcal, a 100 gr arbuza jedynie 36 kcal. Ponadto błonnik znajdujący się w owocach zapewnia uczucie sytości oraz stymuluje pracę jelit przez co dodatkowo wspomaga proces odchudzania.

Niska gęstość kaloryczna idzie w parze z wysoką gęstością odżywczą. Owoce, zaraz po warzywach i roślinach strączkowych, odznaczają się najwyższą zawartością witamin oraz mikro- i makroelementów w jednostce masy.

Należy jednak pamiętać, że każda metoda przetwarzania warzyw i owoców powoduje utratę części składników odżywczych. Metodą najmniej inwazyjną dla owoców jest mrożenie, ponieważ wiąże się jedynie z niewielkimi zmianami zawartość witaminy C – dodaje Agnieszka Piskała.

Dieta bogata w owoce i warzywa jest wskazana nie tylko ze względu na korzyści związane z odchudzaniem. Według Światowej Organizacji Zdrowia zbyt niskie spożycie owoców i warzyw odpowiada za 14 proc. zgonów z powodu nowotworów przewodu pokarmowego, 11 proc. zgonów na skutek choroby niedokrwiennej serca oraz 9 proc. zgonów w wyniku udaru.

Więcej na temat
Żywienie Polacy wolą krajowe owoce, nawet jeśli muszą zapłacić za nie więcej Wszystkie newsy
2014-07-31 | 06:05

Polacy wolą krajowe owoce, nawet jeśli muszą zapłacić za nie więcej

Polacy bardziej cenią owoce krajowe niż z importu. Wybierają je ze względu na niższe ceny i walory smakowe. Sięgaliby po nie również wtedy, gdyby musieli
Żywienie Produkty spożywane na pikniku warto wcześniej poddać obróbce termicznej
2014-05-21 | 06:20

Produkty spożywane na pikniku warto wcześniej poddać obróbce termicznej

Nieco zapomniana tradycja piknikowania powraca do łask. Warto zadbać o to, by produkty z piknikowego koszyka były nie tylko smaczne, lecz także odporne na długą podróż
Przemysł spożywczy Prezes Nestle Polska: widzimy duże możliwości wzrostu konsumpcji w Polsce
2013-04-18 | 06:40

Prezes Nestle Polska: widzimy duże możliwości wzrostu konsumpcji w Polsce

Spowolnienie gospodarcze sprawiło, że od 2010 roku spada sprzedaż żywności w Polsce. Nestle, które obecne jest w naszym kraju od 21 lat, widzi szanse na odwrócenie tego

Czytaj także

Kalendarium

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Media

Maja Sablewska: Musieliśmy przeformatować mój program, bo zmienia się moda i społeczeństwo. Jest więcej tolerancji, a kobiety są bardziej odważne

Stylistka zaznacza, że w swoim programie nie działa pochopnie i na oślep, a wszystkie metamorfozy poprzedzone są szczerą rozmową z bohaterkami. Z obserwacji Mai Sablewskiej wynika, że kobiety są coraz bardziej odważne w kwestii wyglądu i ubioru, nie boją się eksperymentować, chętnie szukają inspiracji i już nie przejmują się tak bardzo krytyką innych osób.  W kolejnej formatu „10 lat młodsza w 10 dni z Sablewską” jego gospodyni musi więc dostosować się do zmieniających się warunków i sprostać wymaganiom uczestniczek.

Uroda

Paulina Sykut-Jeżyna: W czasie urlopu przez dwa tygodnie się nie malowałam. Bardzo lubię chodzić bez makijażu, ale moja praca go wymaga

Prezenterka nie ukrywa, że czasem lubi odpocząć od telewizyjnego looku i jeśli tylko może, to rezygnuje z perfekcyjnego makijażu, jaki jest koniecznością w pracy przed kamerami. W swoich mediach społecznościowych również nie unika zdjęć, na których pokazuje, jak wygląda bez filtrów i make-upu. Paulina Sykut-Jeżyna podkreśla, że bardziej niż na kosmetyki kolorowe stawia na pielęgnacyjne. Szczególnie dba o odpowiednie nawilżenie skóry, by zawsze była gładka i promienna.

Ochrona środowiska

Beton z alg czy szkło fotowoltaiczne. Ekologiczne innowacje zmieniają sektor budowlany

Sektor budynków i budownictwa jest największym emitentem gazów cieplarnianych, odpowiadając za 37 proc. globalnych emisji – wynika z danych ONZ. Tradycyjne materiały budowlane, takie jak beton czy cegły, są stopniowo udoskonalane, aby jak najlepiej odpowiadać na wyzwania środowiskowe. – Większość producentów, szczególnie tych dużych, skupia się na tym, aby obniżać koszty ekologiczne produkcji materiałów, tak żeby konsumenci otrzymywali produkt bardziej zrównoważony – ocenia Tomasz Bojęć, partner zarządzający w ThinkCo. Z drugiej strony na rynek wchodzą innowacje, które stosowane w większej skali będą stopniowo zazieleniać budownictwo.