Mówi: | Magdalena Kurzyp |
Funkcja: | dietetyk, farmaceuta |
Firma: | PSM Pharma |
Drastyczna dieta pozbawia skórę witamin i składników odżywczych. Możne stracić jędrność i stać się matowa
Dietetyk i farmaceutka Magdalena Kurzyp zdecydowanie odradza stosowanie diet typu 1000 kalorii, bo mogą one mieć niekorzystny wpływ na stan skóry. Taki sposób odżywiania można stosować jedynie przez kilka dni, a później trzeba wrócić do zbilansowanego menu, które zaspokoi potrzeby organizmu odnośnie do niezbędnych witamin i składników odżywczych. W przeciwnym razie skóra będzie matowa, straci jędrność i szybciej pojawią się zmarszczki.
Specjaliści od spraw żywienia alarmują: przy dietach 1000–1200 kalorii bardzo łatwo zagwarantować sobie niedoborów witamin i odpowiednich składników odżywczych. Taka dieta może więc być podstawowym powodem utraty elastyczności skóry. W stanie głodu w procesie zdobywania energii organizm zaczyna korzystać z białek, czyli przestawia się z metabolizmu na katabolizm. W ten sposób niszczy ważne białka wchodzące w skład skóry. W konsekwencji może więc dojść do utraty jędrności i gęstości.
– Drastyczna dieta może być stosowana bardzo krótkotrwale, tzn. można sobie zafundować taką dietę na tydzień. Ale żeby z głową chudnąć, należy stosować dietę, która będzie 500 kcal mniejsza od tego, co powinniśmy jeść. Czyli dla normalnie zdrowego dorosłego człowieka to będzie około 1400 do 1600, w zależności oczywiście od płci. Mężczyźni zdecydowanie muszą trzymać się tej górnej granicy – mówi agencji Newseria Lifestyle Magdalena Kurzyp, dietetyk, farmaceuta PSM Pharma.
Suchość skóry, szary kolor, pękanie, łuszczenie, zaczerwienienie, swędzenie i pogłębiające się bruzdy świadczą o źle zrównoważonym odżywianiu, które jest powodowane niedoborami witamin, minerałów, tłuszczów i białek. Dlatego tak ważne jest dostarczanie organizmowi ok. 50 różnych składników odżywczych. Niekorzystny wpływ na wygląd naszej skóry mogą mieć braki żelaza, cynku, miedzi, selenu i magnezu oraz nienasyconych kwasów tłuszczowych.
– Większość osób dodatkowo ma trudności z wypijaniem 1,5 litra wody dziennie, więc w efekcie skóra tak naprawdę będzie nam się bardzo starzała i nie będzie nadążała nad zmniejszaniem gabarytów. To jest bardzo niekorzystne – mówi Magdalena Kurzyp.
Zdrowe odchudzanie jest długotrwałym procesem. Na uzyskanie satysfakcjonujących efektów trzeba sobie dać co najmniej 5–6 miesięcy. W tym czasie organizm nie powinien być pozbawiony pełnowartościowych produktów. Dieta powinna być tak ułożona, by na talerzu znalazła się zarówno odpowiednia ilość białek, tłuszczów, jak i węglowodanów. Warto też pamiętać o tym, że podczas planowania diety redukcyjnej należy przede wszystkim wziąć pod uwagę własne, indywidualne cechy organizmu m.in. takie jak wiek, płeć, masa ciała, wzrost, oraz aktywność fizyczną.
Czytaj także
- 2025-03-18: Sylwia Bomba: W liceum nikt nie miał odwagi prosto w oczy nazwać mnie grubasem. Ale jak szłam korytarzem, to czułam śmiechy za moimi plecami
- 2025-03-10: Sylwia Bomba: Przez 10 lat odchudzałam się bezskutecznie. Potrafiłam codziennie biegać 15 km albo w ogóle nie jeść
- 2025-02-18: Jadwiga Jankowska-Cieślak: Zwykle Złota Palma otwiera ścieżkę do kariery, a mi zamknęła. W Polsce trwał wtedy stan wojenny i musiałam szybko wracać do kraju
- 2024-12-23: Rekordowy przelew dla Polski z KPO. Część pieniędzy trafi na termomodernizację domów i mieszkań
- 2024-12-16: Na przewlekłą chorobę nerek cierpi w Polsce 4,5 mln osób. Pacjenci apelują o szerszy dostęp do leczenia, które opóźnia dializy
- 2024-12-03: Stan budynków w Polsce poprawia się zbyt wolno. Ma to negatywny wpływ na klimat i zdrowie mieszkańców
- 2024-11-20: Bezpieczeństwo żywnościowe 10 mld ludzi wymaga zmian w rolnictwie. Za tym pójdą też zmiany w diecie
- 2025-01-22: Będzie ubywać mięsa na stołach Polaków. Eksperci radzą ograniczyć spożycie nawet o dwie trzecie
- 2025-03-17: Naukowcy opracowali czynniki wpływające na długowieczność. Decyduje o niej nie tylko dieta i tryb życia, ale też relacje z rodziną
- 2024-11-26: Biologicznie życie człowieka może trwać 120–150 lat. Niezbędna jest jednak praca nad własnym zdrowiem
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Nie żyje Jadwiga Jankowska-Cieślak

Jadwiga Jankowska-Cieślak: Zwykle Złota Palma otwiera ścieżkę do kariery, a mi zamknęła. W Polsce trwał wtedy stan wojenny i musiałam szybko wracać do kraju
Gwiazdy

Wiktor Dyduła: W domu rodzinnym zawsze podtrzymywaliśmy tradycję śmigusa-dyngusa. Teraz widzę, że w miastach już zanika ten zwyczaj
Zdaniem wokalisty śmigus-dyngus może dostarczyć sporo radości, ale też być powodem kłótni, chociażby w momencie, kiedy nie wszyscy godzą się na taką zabawę. Nie ukrywa też, że w dzieciństwie najbardziej czekał właśnie na lany poniedziałek i bitwę na wiadra. Zauważa jednak, że z roku na rok ta tradycja powoli zanika, a za oblanie wodą osób, które sobie tego nie życzą, można nawet dostać mandat.
Handel
Konsumpcja jaj w Polsce rośnie. Przy zakupie Polacy zwracają uwagę na to, z jakiego chowu pochodzą

Zarówno spożycie, jak i produkcja jaj w Polsce notują wzrosty. Znacząca większość konsumentów przy zakupie jajek zwraca uwagę na to, czy pochodzą one z chowu klatkowego. Polska jest jednym z liderów w produkcji i eksporcie jajek w UE, ale ma też wśród nich największy udział kur w chowie klatkowym. Oczekiwania konsumentów przyczyniają się powoli do zmiany tych statystyk.
Infrastruktura
Mazowsze ze specjalną ofertą na Wielkanoc i majówkę. Rośnie zainteresowanie podróżami po regionie

Okres wielkanocny i majówkowy, które w tym roku wypadają bardzo blisko siebie, to czas wzmożonego ruchu turystycznego na Mazowszu. Region, który w ubiegłym roku odwiedziła rekordowa liczba turystów, przyciąga m.in. bogactwem kulturowym, różnorodną ofertą atrakcji i nadwiślańskimi krajobrazami. W okresie Wielkiej Nocy w wielu miejscach odbywają się wydarzenia, które mają przybliżyć świąteczne tradycje pielęgnowane od pokoleń.