Newsy

Ekspert Instytutu Żywności i Żywienia: Soki owocowe mogą pić osoby dbające o wagę. Nie zawierają one cukru innego niż z owoców, z których zostały wykonane

2015-06-19  |  06:30

Soki owocowe mogą bez obaw pić nawet osoby dbające o wagę. Zgodnie z wymogami Unii Europejskiej produkty te nie zawierają bowiem cukru, barwników ani konserwantów. Ich kaloryczność równa jest kaloryczności owoców, z których zostały wyprodukowane. Nie tuczą i są dobrym źródłem witamin i substancji odżywczych. 

Sok owocowy powstaje ze świeżych, chłodzonych lub mrożonych owoców. Od 2013 roku produkcja soków owocowych, zgodnie z regulacjami Unii Europejskiej, podlega rygorystycznym obostrzeniom. Przede wszystkim do soków owocowych oraz pomidorowych nie można dodawać żadnych cukrów. Nie można również dodawać żadnych innych substancji słodzących. Jedyne cukry znajdujące się w nich to te naturalne, pochodzące z owoców i pomidorów, z których zostały wykonane.

Niewielkie ilości cukrów mogą być natomiast dodawane do soków warzywnych i owocowo-warzywnych. Wartość kaloryczna soków jest więc zbliżona do wartości kalorycznej produktów, z których zostały wykonane, np. 100 ml soku pomarańczowego to ok. 45 kcal, podobnie jak 100 g pomarańczy, kaloryczność soków warzywnych wynosi ok. 20-30 kcal w 100 ml soku.

Soki owocowe są naturalnie słodsze od soków warzywnych, ponieważ owoce zawierają więcej cukrów niż warzywa, ale nadal sok owocowy zawiera takie same ilości i rodzaje cukrów jak świeże owoce. Co więcej, kaloryczność soku równoważna jest kaloryczności owoców, z których jest otrzymywany, nie tracąc przy tym większości witamin i innych składników odżywczych, niezwykle korzystnych dla prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Osoby, które dbają o sylwetkę i chcą stosować w swojej diecie produkty niskokaloryczne, mogą spokojnie sięgać po szklankę soku warzywnego lub owocowego jako jedną z pięciu dziennych porcji warzyw lub owoców – mówi agencji informacyjnej Newseria Lifestyle dr Katarzyna Stoś, prof. nadzw. Instytutu Żywności i Żywienia.

Unijne i krajowe regulacje zabraniają również dodawania do soków substancji konserwujących, barwników czy aromatów innych niż z owoców lub warzyw, z których sok został wykonany. Wbrew powszechnym opiniom soki owocowe, również te otrzymywane z soku zagęszczonego, nie są rozcieńczane wodą każdy sok owocowy i 100-procentowy sok warzywny musi zawierać taką samą ilość wody, jaką zawierały warzywa i owoce, z których dany sok powstał. Nie jest też prawdą, że soki owocowe czy warzywne odwadniają organizm są to bowiem produkty składające się głównie z wody, a obecne sole mineralne zapewniają zachowanie równowagi elektrolitycznej w naszym organizmie.

– Tak samo jak warzywa i owoce soki to w 80-90 proc. woda, zatem są one źródłem wody, a dodatkowo wielu składników odżywczych: witamin, składników mineralnych, różnych substancji aktywnych biologicznie oraz ważnego składnika, jakim jest błonnik. Osoby, które są na diecie, powinny sięgać po soki przecierowe, które zawierają bardzo dużo błonnika – mówi dr Katarzyna Stoś, prof. nadzw. IŻŻ.

Soki owocowe są bardzo dobrym źródłem witamin i substancji odżywczych. W celu zachowania mikrobiologicznego bezpieczeństwa, a więc zniszczenia drobnoustrojów i enzymów, które odpowiadają za naturalny proces psucia się produktu, soki poddawane są procesowi pasteryzacji. Dzięki zastosowaniu nowoczesnych technologii proces ten nie prowadzi jednak do utraty witamin i składników mineralnych zawartych w soku. Można także pić soki świeżo wyciskane lub jednodniowe, zdaniem specjalistów mają one taką sama wartość odżywczą jak soki z dłuższym terminem do spożycia.

Podczas przygotowania soku bardzo ważne jest zachowanie wymagań i procedur higienicznych. Jak sięgamy po sok w kartonie czy w butelce, to o wysoką jakość produktu dba producent i on gwarantuje nam, że produkt, który kupimy i otworzymy w domu, spełnia obowiązujące wymagania prawne, mikrobiologiczne oraz te dotyczące wartości odżywczej – mówi dr Katarzyna Stoś.

Światowa Organizacja Zdrowia zaleca spożywanie pięciu porcji warzyw i owoców w ciągu dnia. Według Instytutu Żywności i Żywienia szklanka soku owocowego lub warzywnego z powodzeniem może zastąpić jedną z nich.

Czytaj także

Kalendarium

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Teatr

Ochrona środowiska

Rośnie liczba producentów ekologicznych zarówno w Polsce, jak i innych krajach Unii. Wciąż jednak jest to ułamek produkcji rolnej

Rolnictwo i hodowla zwierząt to jedna z głównych przyczyn wycinki lasów na świecie, utraty bioróżnorodności i największy emitent metanu. Sektor ten pochłania ogromne zasoby wody i odpowiada w dużym stopniu za zanieczyszczenie gleby. Ekspansja rolnictwa przyczynia się więc do zmian klimatu, a jednocześnie sektor boleśnie odczuwa ich skutki, co odbija się na produkcji rolnej. Zdaniem naukowców transformacja ekologiczna rolnictwa jest dziś koniecznością w walce z postępującymi niekorzystnymi zmianami klimatycznymi.

Ochrona środowiska

Radykalne formy protestów klimatycznych mogą mieć wpływ na spadek poparcia społecznego dla działań na rzecz klimatu. Najmniej akceptowalne blokady dróg czy niszczenie obrazów

Aktywiści klimatyczni coraz częściej wykorzystują pokojowe nieposłuszeństwo obywatelskie, aby podnieść ekologiczną świadomość społeczeństwa. Badania przeprowadzone przez naukowców z Uniwersytetu George’a Masona wykazały, że niektóre z ich działań, jak np. marsze i protesty okupacyjne, są postrzegane jako bardziej akceptowalne niż na przykład blokady dróg czy niszczenie obrazów. To sugeruje, że forma protestu może więc wpłynąć na to, jak bardzo ludzie popierają postulaty głoszone przez protestujących, ale wymaga to dalszych badań.