Newsy

Herbatę najlepiej wypić w ciągu 6 minut od zaparzenia. Wtedy ma najlepszy smak i aromat

2014-11-05  |  06:20

Żeby wydobyć z herbaty pełnię aromatu, trzeba ją umiejętnie zaparzyć i pić bez dodatków. Cukier, cytryna i sok znacznie zmieniają smak napoju. Herbata ma najlepsze właściwości smakowe i zapachowe wtedy, kiedy jest jeszcze gorąca. Przy wyborze odpowiedniego gatunku nie można kierować się niską ceną.

Trzeba pamiętać o jednej rzeczy: herbata jest produktem drogim, dosyć ekskluzywnym. Jeżeli chcemy napić się dobrej herbaty, czy będzie w torebkach, czy liściasta, to musimy liczyć się z tym, że zapłacimy trochę więcej. Jeżeli ktoś kusi nas niską ceną np. 2,58 zł za 100 torebek, musimy zdawać sobie sprawę z tego, że nigdy to nie będzie herbata wysokogatunkowa – mówi agencji informacyjnej Newseria Lifestyle Julia Popcowa, ekspert Ahmad Tea.

Zakup dobrej jakościowo herbaty i jej odpowiednie przechowywanie w szczelnym opakowaniu, to dopiero pierwszy krok do tego, by cieszyć się jej wysublimowanym smakiem. Bardzo ważny jest także sposób parzenia. Przede wszystkim trzeba używać wody zagotowanej tylko jeden raz, gdyż wtedy zawiera ona tlen potrzebny do uzyskania najlepszego naparu.

Odchodzi się już od tego, że herbaty ekspresowe to jest zło. Oczywiście zawsze preferowana jest herbata liściasta, bo możemy wsypać jej tyle, ile chcemy, możemy zaparzyć taką, jaką chcemy, i sami w sposób naturalny znaleźć swój smaki, swoją jakość. Torebka ekspresowa służy wtedy, kiedy nie mamy czasu, jesteśmy w biegu i też chcemy napić się jakiejś dobrej herbaty – tłumaczy Julia Popcowa.

Dobrze zaparzona czarna herbata ma na powierzchni pianę. Charakteryzuje się intensywnym aromatem i pełnym smakiem, bez zbyt dużej goryczy. Moc naparu zależy przede wszystkim od indywidualnych upodobań.

Jeżeli jest zimno, niska temperatura i deszcz możemy dodać imbir, cytrynę, pomarańczę, goździki, kardamon, miód – wszystko, co rozgrzeje i doda tego elementu ciepła do naszej herbaty. Jeżeli jest upalny letni dzień, pijemy herbatę zieloną – radzi Julia Popcowa.

Julia Popcowa podkreśla jednak, że cukier, cytryna i inne dodatki zmieniają smak herbaty. Aromat powstaje w trakcie parzenia i utrzymuje się przez około 6 minut, więc najlepsze właściwości zapachowe i smakowe ma świeża, jeszcze gorąca herbata.

Prawdziwy smak możemy poczuć wtedy, kiedy pijemy ją sauté. Natomiast, jeżeli już nie możemy bez tej słodyczy wytrzymać, to powinniśmy dodać syrop malinowy, trochę cukru trzcinowego, syrop z agawy lub miód. Te składniki będą doskonale pasowały do smaku herbaty – mówi  Julia Popcowa.

Czytaj także

Kalendarium

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Farmacja

Antybiotykooporność coraz poważniejszym problemem. Wyizolowane ze śliny peptydy mogą się sprawdzić w walce z bakteriami wielolekoopornymi

Poszukiwanie alternatyw dla antybiotykoterapii nabiera coraz większego tempa. Duże nadzieje, zwłaszcza w kontekście szczepów wielolekoopornych, naukowcy wiążą z bakteriocynami i bakteriofagami. Badacz z Uniwersytetu Wrocławskiego prowadzi prace nad bakteriocyną, będącą peptydem izolowanym z ludzkiej śliny. Za swoje badania otrzymał Złoty Medal Chemii. Tymczasem problem antybiotykooporności może wynikać w dużej mierze z niewiedzy. Z Eurobarometru wynika, że tylko połowa Europejczyków zdaje sobie sprawę, że antybiotyki nie są skuteczne w walce z wirusami.