Mówi: | Agata Ziemnicka-Łaska |
Funkcja: | dietetyk, psycholog |
Kawa zbożowa może zastąpić zwykłą. Można przygotować z niej latte, napój rozgrzewający z dodatkiem imbiru i cynamonu lub smoothie
W zależności od producenta kawa zbożowa dostępna jest w różnych wersjach – granulowana, rozpuszczalna, w saszetkach lub w formie sypkiej do parzenia przez sitko. Napój można też serwować na wiele sposobów: od najprostszego zalania kawy wrzątkiem, poprzez parzenie w kawiarce lub przygotowanie z niej latte, cappuccino lub kawy mrożonej. Dobrze smakuje także z odrobiną przypraw – imbirem, kardamonem, cynamonem, goździkami czy wanilią.
Osoby, które ze względów zdrowotnych nie mogą pić czarnej kawy, powinny zastąpić ją kawą zbożową. Dietetycy przekonują, że jest wiele sposobów na jej przyrządzenie, które pozwalają uzyskać równie smaczny i aromatyczny napój.
– Kawę zbożową przyrządza się tak samo jak zwykłą kawę, czyli wsypujemy do kubka jedną, dwie lub trzy łyżeczki i zalewamy gorącą wodą. Nie używamy żadnego cukru, bo jest niezdrowy. Możemy dodać mleko, najlepiej jakieś roślinne, kokosowe albo sojowe. Można dodać też miód, imbir, kardamon czy nawet bitą śmietanę – mówi agencji informacyjnej Newseria Lifestyle Agata Ziemnicka-Łaska, dietetyczka, psycholożka.
Kawa zbożowa nie zawiera kofeiny, ale ma właściwości pobudzające ze względu na to, że duże ilości węglowodanów bardzo korzystnie wpływają na pracę mózgu. Napój dodatkowo przyspiesza przemianę materii oraz ułatwia trawienie. Jest więc polecany nie tylko osobom, które się odchudzają, mają problemy z żołądkiem czy nadciśnieniem, lecz także dzieciom, kobietom w ciąży i matkom karmiącym piersią.
– Kawa zbożowa jest bardzo zdrowym, naturalnym produktem, który może się w naszym organizmie pojawiać nawet cztery razy dziennie, jeżeli ktoś lubi. Spokojnie może po nią sięgać cała rodzina – od trzylatka do stulatka, od dziadka do prawnuka – tłumaczy Agata Ziemnicka-Łaska.
Kawa zbożowa może być serwowana dzieciom na śniadanie, bo z powodzeniem zastępuje herbatę czy kakao.
– Dzieciaki lubią rano napić się czegoś ciepłego, zazwyczaj lubią też robić dokładnie to, co rodzice, a rodzice zazwyczaj piją kawę. To jest fajne, że można dzieciom zrobić coś bardzo zdrowego, podobnego do tego, co sami pijemy. Jak najbardziej ten poranek z kawą zbożową u dziecka pasuje – mówi Agata Ziemnicka-Łaska.
Kawa zbożowa może być również wykorzystywana do pieczenia ciast i przyrządzania deserów.
– Jeżeli ciasto zawiera w składzie kawę bądź smak kawy, to możemy ją dodać bądź możemy z niej zrobić np. taki kawowo-owocowy napój typu smoothie, które trochę urozmaici naszą dietę, doda składników mineralnych i będzie ciekawą przekąską – radzi Agata Ziemnicka-Łaska.
100 g kawy zbożowej to w zależności od gatunku oraz dodatków od 5 do 50 kalorii. Jest to więc napój szczególnie polecany osobom, które chcą utrzymać szczupłą sylwetkę.
Czytaj także
- 2024-12-05: Walka z globalnym wylesianiem przesunięta o rok. Rozporządzenie UE prawdopodobnie zacznie obowiązywać dopiero w grudniu 2025 roku
- 2024-09-27: Zmiany klimatu zagrażają produkcji kawy. Susze pogłębiają trudną sytuację rolników
- 2024-10-04: Aleksandra Adamska i Ewelina Adamska-Porczyk: Na Filipinach spałyśmy z karaluchami i innymi robakami. Brakowało nam moskitiery na całe ciało
- 2023-11-08: Fusy z kawy zamiast piasku. Taki komponent może wzmocnić beton z korzyścią dla środowiska
- 2023-08-17: Prezes Izby Zbożowo-Paszowej: Będą problemy z wyeksportowaniem nadwyżki zbóż. Konieczne odciążenie infrastruktury portowej i kolejowej
- 2023-08-10: Światowe bezpieczeństwo żywnościowe ponownie zagrożone. Tranzyt ukraińskich zbóż przez UE może nie wystarczyć, żeby załagodzić kryzys
- 2023-07-25: Wiceprezes ZPP: Trzeba zwiększyć tranzyt ukraińskiego zboża przez Polskę. Krajowe firmy mogłyby na tym skorzystać
- 2023-03-21: U połowy ludzi nadmierne spożycie kawy może prowadzić do problemów z nerkami. Winny jest wariant genu odpowiedzialnego za metabolizm kofeiny
- 2023-02-20: Kawa bezkofeinowa może pomóc w wychodzeniu z uzależnienia od kofeiny. Pozwala zredukować efekty odstawienne
- 2022-10-14: Karolina Malinowska: Dzień zaczynam od wypicia filiżanki kawy. Robiła tak moja mama, babcia i ja też tak teraz robię
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Nie żyje Jadwiga Jankowska-Cieślak

Jadwiga Jankowska-Cieślak: Zwykle Złota Palma otwiera ścieżkę do kariery, a mi zamknęła. W Polsce trwał wtedy stan wojenny i musiałam szybko wracać do kraju
Gwiazdy

Wiktor Dyduła: W domu rodzinnym zawsze podtrzymywaliśmy tradycję śmigusa-dyngusa. Teraz widzę, że w miastach już zanika ten zwyczaj
Zdaniem wokalisty śmigus-dyngus może dostarczyć sporo radości, ale też być powodem kłótni, chociażby w momencie, kiedy nie wszyscy godzą się na taką zabawę. Nie ukrywa też, że w dzieciństwie najbardziej czekał właśnie na lany poniedziałek i bitwę na wiadra. Zauważa jednak, że z roku na rok ta tradycja powoli zanika, a za oblanie wodą osób, które sobie tego nie życzą, można nawet dostać mandat.
Handel
Konsumpcja jaj w Polsce rośnie. Przy zakupie Polacy zwracają uwagę na to, z jakiego chowu pochodzą

Zarówno spożycie, jak i produkcja jaj w Polsce notują wzrosty. Znacząca większość konsumentów przy zakupie jajek zwraca uwagę na to, czy pochodzą one z chowu klatkowego. Polska jest jednym z liderów w produkcji i eksporcie jajek w UE, ale ma też wśród nich największy udział kur w chowie klatkowym. Oczekiwania konsumentów przyczyniają się powoli do zmiany tych statystyk.
Infrastruktura
Mazowsze ze specjalną ofertą na Wielkanoc i majówkę. Rośnie zainteresowanie podróżami po regionie

Okres wielkanocny i majówkowy, które w tym roku wypadają bardzo blisko siebie, to czas wzmożonego ruchu turystycznego na Mazowszu. Region, który w ubiegłym roku odwiedziła rekordowa liczba turystów, przyciąga m.in. bogactwem kulturowym, różnorodną ofertą atrakcji i nadwiślańskimi krajobrazami. W okresie Wielkiej Nocy w wielu miejscach odbywają się wydarzenia, które mają przybliżyć świąteczne tradycje pielęgnowane od pokoleń.