Newsy

Kawa zbożowa może zastąpić zwykłą. Można przygotować z niej latte, napój rozgrzewający z dodatkiem imbiru i cynamonu lub smoothie

2016-02-04  |  06:00

W zależności od producenta kawa zbożowa dostępna jest w różnych wersjach – granulowana, rozpuszczalna, w saszetkach lub w formie sypkiej do parzenia przez sitko. Napój można też serwować na wiele sposobów: od najprostszego zalania kawy wrzątkiem, poprzez parzenie w kawiarce lub przygotowanie z niej latte, cappuccino lub kawy mrożonej. Dobrze smakuje także z odrobiną przypraw – imbirem, kardamonem, cynamonem, goździkami czy wanilią.

Osoby, które ze względów zdrowotnych nie mogą pić czarnej kawy, powinny zastąpić ją kawą zbożową. Dietetycy przekonują, że jest wiele sposobów na jej przyrządzenie, które pozwalają uzyskać równie smaczny i aromatyczny napój.

Kawę zbożową przyrządza się tak samo jak zwykłą kawę, czyli wsypujemy do kubka jedną, dwie lub trzy łyżeczki i zalewamy gorącą wodą. Nie używamy żadnego cukru, bo jest niezdrowy. Możemy dodać mleko, najlepiej jakieś roślinne, kokosowe albo sojowe. Można dodać też miód, imbir, kardamon czy nawet bitą śmietanę – mówi agencji informacyjnej Newseria Lifestyle Agata Ziemnicka-Łaska, dietetyczka, psycholożka.

Kawa zbożowa nie zawiera kofeiny, ale ma właściwości pobudzające ze względu na to, że duże ilości węglowodanów bardzo korzystnie wpływają na pracę mózgu. Napój dodatkowo przyspiesza przemianę materii oraz ułatwia trawienie. Jest więc polecany nie tylko osobom, które się odchudzają, mają problemy z żołądkiem czy nadciśnieniem, lecz także dzieciom, kobietom w ciąży i matkom karmiącym piersią.

Kawa zbożowa jest bardzo zdrowym, naturalnym produktem, który może się w naszym organizmie pojawiać nawet cztery razy dziennie, jeżeli ktoś lubi. Spokojnie może po nią sięgać cała rodzina – od trzylatka do stulatka, od dziadka do prawnuka – tłumaczy Agata Ziemnicka-Łaska.

Kawa zbożowa może być serwowana dzieciom na śniadanie, bo z powodzeniem zastępuje herbatę czy kakao.

Dzieciaki lubią rano napić się czegoś ciepłego, zazwyczaj lubią też robić dokładnie to, co rodzice, a rodzice zazwyczaj piją kawę. To jest fajne, że można dzieciom zrobić coś bardzo zdrowego, podobnego do tego, co sami pijemy. Jak najbardziej ten poranek z kawą zbożową u dziecka pasuje – mówi Agata Ziemnicka-Łaska.

Kawa zbożowa może być również wykorzystywana do pieczenia ciast i przyrządzania deserów.

Jeżeli ciasto zawiera w składzie kawę bądź smak kawy, to możemy ją dodać bądź możemy z niej zrobić np. taki kawowo-owocowy napój typu smoothie, które trochę urozmaici naszą dietę, doda składników mineralnych i będzie ciekawą przekąską – radzi Agata Ziemnicka-Łaska.

100 g kawy zbożowej to w zależności od gatunku oraz dodatków od 5 do 50 kalorii. Jest to więc napój szczególnie polecany osobom, które chcą utrzymać szczupłą sylwetkę.

Czytaj także

Kalendarium

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Muzyka

Trwający Festiwal Mozartowski przyciąga tłumy melomanów. To jedno z najważniejszych wydarzeń w stolicy

Artystka zaznacza, że za sprawą Warszawskiej Opery Kameralnej jeszcze przez dwa tygodnie Warszawa będzie rozbrzmiewać Mozartem. Kolejna edycja festiwalu poświęconego temu wybitnemu kompozytorowi zajmuje ważne miejsce w kulturalnym kalendarzu stolicy i przyciąga tłumy melomanów. A przed nimi jeszcze sporo atrakcji. Alicja Węgorzewska szczególnie zaprasza na dwie premiery, jedną skierowaną do młodych odbiorców, drugą – dedykowaną koneserom. Niezwykle ciekawie zapowiada się także nowy sezon artystyczny w WOK-u. Twórcy już pracują nad kolejnymi spektaklami i nagrywają nowe płyty.

Muzyka

Mietek Szcześniak: Gdybym chciał zbudować karierę, tobym ją budował. Nigdy o tym nie myślałem, zawsze po prostu chciałem muzykować

Wokalista zaznacza, że płyta „Brothers”, którą nagrał z czarnoskórym chórem, to efekt jego amerykańskiej przygody. Nie planuje robić kariery za granicą, ale z entuzjazmem przyjął propozycję współpracy z ludźmi, którzy tak jak on kochają śpiewać i muzykować. Krążek utrzymany jest w klimacie starego rhytmnbluesa, gospelu i soulu. Producentem jest H.B. Barnum, który przez trzy dekady był kierownikiem muzycznym Arethy Franklin i produkował albumy Franka Sinatry.

Farmacja

Konieczna większa edukacja na temat dbania o zdrowie i dostępnych leków. To kluczowe dla rozwoju samoleczenia

Osoba o niskim poziomie świadomości zdrowotnej zapłaci ostatecznie za opiekę medyczną trzy razy tyle, ile osoba, która wie na ten temat więcej – wskazuje Jonathan Workman z AESGP. Świadomość to ważny element samoleczenia, czyli samodzielnego dbania o zdrowie i zajmowania się drobnymi dolegliwościami, które pełni coraz istotniejszą funkcję w przeciążonym systemie ochrony zdrowia. Dlatego eksperci wskazują na konieczność prowadzenia szeroko zakrojonych kampanii zdrowotnych, a w działania edukacyjne powinny się włączyć zarówno firmy farmaceutyczne, personel medyczny, jak i rząd.