Newsy

Konserwanty zawarte w pieczywie z supermarketów mogą wywoływać silne reakcje alergiczne

2015-01-22  |  06:30

Pieczywa z supermarketów powinni unikać alergicy, dzieci oraz kobiety ciężarne i karmiące. Zawiera ono bowiem szkodliwe konserwanty, które mogą wywołać silną reakcję alergiczną. Alternatywą dla chleba z minipiekarni w sieciowych marketach jest pieczywo z małych piekarni, które nie zawiera polepszaczy smaku i substancji przedłużających trwałość.

Zlokalizowane w supermarketach minipiekarnie reklamują swoje produkty jako świeże i wypiekane na miejscu. W rzeczywistości pieczywo to jest produkowane znacznie wcześniej, a do supermarketów trafia w postaci głęboko zmrożonego ciasta. W wytwórni ciasto jest wypiekane w 65-85 procentach, a następnie zamrażane, najczęściej przy użyciu ciekłego azotu. Zanim ciasto dotrze z wytwórni do piekarni, z reguły przez wiele miesięcy leży w magazynie. W minipiekarni w supermarkecie jest rozmrażane w specjalnych komorach i ponownie wypiekane.

Bardzo często są tam konserwanty, substancje, które przeciwdziałają powstawaniu pleśni, i masa innych rzeczy. Wszystko to jest potrzebne, by pieczywo zamknięte w folii przez miesiąc się nie zepsuło. By sobie to wszystko uświadomić, warto zrobić test i sprawdzić, jak w takich warunkach zachowa się pieczywo z piekarni, które nie zwiera tych wszystkich ulepszaczy. Jeśli schowamy kilka kromek takiego chleba do szczelnie zamkniętego woreczka, to po kilku dniach będziemy mieli piękną kulturę pleśni w najróżniejszych kolorach, to powinno dać nam do myślenia – mówi Piotr Kucharski, kucharz, w rozmowie z agencją informacyjną Newseria Lifestyle.

W pieczywie z supermarketu znajdują się przede wszystkim polepszacze, barwniki oraz konserwanty, dzięki którym ciasto może leżeć długo w magazynie. Do produkcji takiego ciasta stosuje się m.in. propionian wapnia (E282) czy sorbinian potasu (E202), które mogą powodować sine reakcje uczuleniowe – od wysypki na skórze, aż po atak astmy. Alergolodzy podkreślają, że z tego powodu pieczywa z supermarketów unikać powinny przede wszystkim dzieci, kobiety w ciąży oraz karmiące. Już w 2007 roku minister rolnictwa i rozwoju wsi nałożył na supermarkety obowiązek informowania klientów, że pieczywo wyrabiane jest z ciasta mrożonego. Informacja ta często podawana jest jednak w niezbyt wyraźny sposób.

Warto poszukać dobrych piekarni. Najlepsze są te, w których pieczywo przygotowywane jest na miejscu. Niestety, często są one bardzo niekorzystnie usytuowane – mówi Piotr Kucharski.

W supermarketach nagminnie do chleba dodawany jest także karmel, który ma zmieniać jego kolor na bardziej brązowy, tak aby przypominał zdrowe pieczywo razowe. W tradycyjnych piekarniach taki chleb wypiekany jest z zaczynu i nie zawiera sztucznych konserwantów ani barwników. Najlepszy bochenek to taki, który zawiera mąkę, wodę, zakwas i sól. Naturalne pieczywo jest nieco droższe od tego z supermarketu, ale znacznie smaczniejsze i zdrowsze. Warto też zainwestować w automat do domowego wypieku chleba. Wbrew pozorom samodzielne wypiekanie nie jest ani trudne, ani czasochłonne.

Czytaj także

Kalendarium

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Prawo

Rodziny zastępcze w kryzysie z powodu braku odpowiedniego wsparcia państwa. Zespoły robocze pracują nad wypracowaniem nowych przepisów

Na koniec 2022 roku w pieczy zastępczej przebywało 72,8 tys. dzieci, przy czym nieco ponad 56 tys. w pieczy rodzinnej. Od 2020 roku wzrasta ogólna liczba wychowanków placówek opiekuńczo-wychowawczych kosztem rodzin zastępczych, których jest coraz mniej. – Problemem jest niedofinansowanie całego systemu, brakuje też wsparcia i szkoleń dla rodziców – podkreśla Agnieszka Smarzyńska, prezeska Fundacji Happy Kids. Powołane niedawno przez resort polityki społecznej zespoły robocze mają wypracować nowe rozwiązania, które zapobiegną kryzysowi w pieczy zastępczej w Polsce.

Film

Julia Kamińska: Najnowszy singiel pokazuje moje drugie, wulgarne oblicze. Nie chcę się już bać, tylko móc wreszcie wyrażać siebie nawet w bardzo odważnych tekstach

Wokalistka podkreśla, że poprzez utwór „Dobrze się mamy MSNR” chciała zaprezentować odbiorcom nieco inne oblicze niż to, które znają z jej dotychczasowych projektów zawodowych. Niektórych jej nowa odsłona zaskoczyła, a nawet zbulwersowała. Julia Kamińska nie boi się jednak krytyki i również w swojej twórczości chce podejmować tematy trudne i kontrowersyjne. A już w maju ukaże się jej debiutancka płyta. Jesienią natomiast artystka zamierza wyruszyć w trasę koncertową właśnie z piosenkami z tego albumu.

Gwiazdy

Joanna Jędrzejczyk: Przygotowuję się do udziału w stand-upach. Będę miała 30 występów i spróbuję rozśmieszyć gości swoimi historiami

Na pewien czas zawodniczka MMA zamienia ring na scenę i dołącza do stand-upowego teamu. Czeka ją 30 występów, do których musi się solidnie przygotować, by zaciekawić widzów i porwać ich do wspólnej zabawy. Joanna Jędrzejczyk ma nadzieję, że sprawdzi się w roli stand-uperki, a jeśli nawet zdarzą się jej jakieś potknięcia, to nie zamierza się poddawać, bo przecież to dopiero jej pierwszy taki projekt, a trening czyni mistrza, zarówno w sporcie, jak i w aktorstwie.