Newsy

Kukurydza powinna być stałym składnikiem diety. Wspomaga odchudzanie, obniża cholesterol, dobrze działa na cerę i uodparnia organizm

2015-01-21  |  06:30

Specjaliści do spraw żywienia podkreślają, że kukurydza jest bogatym źródłem witamin, składników mineralnych i kwasów Omega-3. Jej ziarna sycą, ale nie tuczą, dlatego jest polecana każdemu i o każdej porze roku. Można wprowadzać ją do diety na wiele różnych sposobów: jako przekąskę, dodatek do sałatek i wypieków.

Kukurydza jest bogata w selen, który wpływa na odporność organizmu, wspomaga walkę z przeziębieniami i wpływa na męską płodność. Zawiera też witaminę E, która jest nazywana witaminą młodości. Kukurydza jest też źródłem karotenoidów, czyli związków, które są antyoksydantami. Tutaj możemy wymienić beta-karoten, luteinę i zeaksantynę. Te dwa ostatnie są bardzo ważne dla narządu wzroku – mówi agencji informacyjnej Newseria Lifestyle Justyna Marszałkowska-Jakubik, dietetyk.

Warzywo to z powodzeniem może zastąpić obiad, bo dostarcza organizmowi cennych składników i niewiele kalorii. Gotowana zawiera więcej aktywnych przeciwutleniaczy niż surowa, a więc jest jeszcze zdrowsza.

Jeśli jest sezon, to najlepiej kolbę ugotować na parze, z masełkiem i solą i zjeść po prostu jako przekąskę lub element jakiegoś posiłku. Poza sezonem możemy sięgać po kukurydzę konserwową w słoikach lub puszkach. Nie musimy się jej bać, ale warto ją przepłukać, bo z racji zalewy zawiera więcej soli – tłumaczy Justyna Marszałkowska-Jakubik.

Justyna Marszałkowska-Jakubik podkreśla, że mąkę kukurydzianą warto również wykorzystywać w kuchni do różnych wypieków.

Występuje w dwóch odmianach, możemy więc sięgnąć zarówno po mąkę oczyszczoną, jak i mąkę pełnoziarnistą. Jest bogata w witaminę E i błonnik. Może stanowić rewelacyjne urozmaicenie diety i co istotne  jest bezglutenowa – wyjaśnia Justyna Marszałkowska-Jakubik.

Jako smaczną, a zarazem wartościową przekąskę dietetycy polecają również popcorn. Ale nie ten gotowy, kupowany w sklepie czy kinie, bo taki jest bardzo bogaty w tłuszcze i sól, lecz ten przygotowany samodzielnie, w wersji light.

Jeśli kupimy suche ziarna i uprażymy w garnku bez żadnych dodatków, to otrzymamy bardzo wartościową przekąskę, bogatą w błonnik, antyoksydanty, selen i witaminy z grupy B – dodaje Justyna Marszałkowska-Jakubik.

Mączkę kukurydzianą wykorzystuje się też w kosmetologii. Ma ona cenne właściwości, działa przeciwalergicznie i łagodzi podrażnienia, a zmieszana z olejem rycynowym jest doskonałym środkiem na obrzęki.

Czytaj także

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Media

Handel

Polscy naukowcy pracują nad materiałami budowlanymi z roślin. Szerokie zastosowanie mogą mieć przede wszystkim konopie

W związku ze zmianami klimatycznymi i kurczącymi się zasobami naturalnymi naukowcy szukają nowoczesnych, odnawialnych materiałów budowlanych. Przyszłość budownictwa może należeć do roślin jednorocznych – przede wszystkim słomy i konopi. Naukowcy z Wydziału Leśnego i Technologii Drewna z Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu pracują nad materiałami roślinnymi, które mogą zastąpić tradycyjne surowce.

Podróże

Tomasz Jacyków: Nie lubię uczestniczyć w wakacyjnym obłędzie migracji ludzi. Unikam jak ognia tego, na co inni czekają cały rok

Stylista zaznacza, że nieco na przekór w wakacje dużo pracuje, a po nich, kiedy kurorty świecą już pustkami, on odpoczywa. W tym roku jednak ze względu na nadmiar obowiązków zawodowych i nawiązanie współpracy z branżą filmową pod znakiem zapytania staje jego urlop, który planował na przełomie września i października.